Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Etiksurvey: Flertal vil pause klimakrav til erhvervslivet

Claus Strue Frederiksen

onsdag 02. april 2025 kl. 16:15

Etiksurvey: Flertal vil pause klimakrav til erhvervslivet

Økonomisk Ugebrevs årlige survey om etik og moral i erhvervslivet viser, at private investorer efterspørger strammere krav til virksomhedernes skatterapportering, herunder i forhold til aktiviteter i skattelylande. Omvendt mener et klart flertal af respondenterne, at politikerne ikke bør stille yderligere krav til erhvervslivet på klimaområdet. Til gengæld er der ifølge undersøgelsen opbakning til ESG-komponenter i toplederes bonusprogrammer, skriver redaktør Claus Strue Frederiksen.

I Økonomisk Ugebrevs Etiksurvey 2025 tilkendegiver 60 pct. af respondenterne, som udgøres af private investorer, at politikerne bør stramme rapporteringskravene til erhvervslivet på skatteområdet. Blot otte pct. mener ikke, at der er behov for yderligere stramninger, mens 32 pct. forholder sig neutrale.

Svarene kan umiddelbart forekomme overraskende. Danske selskabers åbenhed omkring skat er nemlig steget markant de seneste år. I 2018 havde knap hvert tredje danske Top 100 selskab udgivet en officiel skattepolitik. Ifølge den seneste opgørelse fra Økonomisk Ugebrev var det i 2024 næsten ni ud af ti, altså mere end en tredobling.

I samme periode er andelen af danske Top 100 selskaber, der rapporterer om deres land-for-land skattebetalinger, steget fra 5 pct. til 50 pct., altså en tidobling. Men ifølge et klart flertal af respondenterne bør politikerne sikre endnu mere åbenhed omkring skat, hvilket også synes at være et kraftigt signal til virksomheder med et lavt oplysningsniveau på skatteområdet.

Anderledes på klimaområdet

På klimaområdet er tingene helt anderledes. Her efterspørger blot 23 pct. af respondenterne, at politikerne strammer kravene til erhvervslivet – mens 40 pct. mener, at der ikke er behov for strengere krav.

I respondenternes kommentarer til dette spørgsmål peges blandt andet på, at krigen i Ukraine betyder, at vi bliver nødt til at skrue lidt ned for klimaambitionerne.

Eksempelvis: ”Det er muligt, at krigen i Europa – med stormagternes frustrerende dårlige lederskab – gør, at vi bør slække lidt på klimapedalen, bare for en kortere stund.” Og andetsteds, kort og godt: ”På nuværende tidspunkt er der behov for fokus på krigen i Ukraine og Ruslands aggression.”

I den mere kradse ende hedder det: ”Disse frelste selvfede grønne tosser er stille og roligt ved at lukke alle virksomheder i hele EU på grund af latterlige ligegyldige indrapporteringskrav og regler – og hvis man tror på, at EU er klimaneutral i 2050, så er man meget dum, for så skal alt lukkes ned og alle dyr og mennesker skal slås ihjel, så det er kun en fantasi lavet af nogle svindlere.”

Kommentarer henviser angiveligt til den omfattende EU-rapporteringsstandard, CSRD, som for nylig trådte i kraft. Politikerne har dog siden haft travlt med at lægge afstand til standarden – og EU-Kommission har allerede stillet ændringsforslag, der vil betyde, at langt færre selskaber bliver omfattet af CSRD, end det oprindeligt var tiltænkt.

Splittelse omkring ESG-komponenter

Når det gælder ESG-komponenter i topledernes bonusprogrammer er respondenterne mere splittede, dog med en overvægt til ja-siden. Her mener 47 pct., at ESG-komponenter bør indgå i topledelsens bonusprogram, mens 32 pct. er imod.

Langt hovedparten af de store danske virksomheder er enige med ja-siden. Ifølge en undersøgelse fra Økonomisk Ugebrev har 78 pct. af danske large cap-selskaber integreret ESG-komponenter i topledelsens bonusprogrammer. Særligt klima er populært – knap hver anden topleders bonus afhænger af klimaresultater.

Læs hele artiklen og tabeller her

Se stor Etiksurvey tabel her

Claus Strue Frederiksen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Teamleder og medarbejdere til Koncernstyring og Tilsyn i Fødevareministeriet
København

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank