Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

EU-flertal går mod Danmark i land-for-land skatterapportering

Joachim Kattrup

fredag 06. december 2019 kl. 20:34

EU-landene har endnu engang skudt et forslag om offentlige land-for-land skatterapporteringer til hjørne. Forslaget anses af mange som et væsentligt værktøj til bekæmpelse af skatteunddragelse. Striden er på overfladen juridisk, men den handler mere om frygten for at miste global konkurrenceevne. DI afviser land-for-land skatterapportering.

Juridisk handler uenigheden om, hvorvidt forslaget blot er regelharmonisering, der kræver simpelt flertal i EU, eller om det er konkurrenceforvridende, og derfor kræver enstemmighed. Den danske regering mener regelharmonisering, men det blev blokeret af bl.a. Sverige, Luxembourg, Irland, Malta og Østrig. Spørgsmålet er dermed fortsat placeret under konkurrencebestemmelserne.

Siden 2016 har EU drøftet indførelse af obligatoriske offentlige land-for-land skatterapporteringer for EU’s store virksomheder som et redskab til at bekæmpe aggressiv skatteplanlægning. Men endnu engang har EU udskudt beslutningen efter uenigheder i Det Europæiske Råd om tiltaget.

Selvom Erhvervsminister Simon Kollerup den 28. november i Det Europæiske Råd og Finansminister Nicolai Wammen efterfølgende i ECOFIN (Rådet af EU’s økonomiog finansministre, Red.) den 5. december begge argumenterede for at gennemføre obligatoriske offentlige land-forland skatterapporteringer blev forslaget igen udskudt.

Forslaget blev afvist af bl.a. Sverige, Luxembourg, Irland, Malta og Østrig, som ikke mener, at forslaget har lovmæssig hjemmel i de rette EU-regler. Tyskland undlod helt at stemme.

Grundlæggende er medlemslandene uenige om, hvorvidt forslaget om offentliggørelse af virksomhedernes land-for-land rapportering hører under en fiskal bestemmelse – altså ”blot” harmonisering af lovgivning – eller om spørgsmålet vedrører grundlæggede konkurrencevilkår, der forringer det indre marked og de europæiske virksomheders muligheder. Forskellen er, at regler, der påvirker det indre markeds konkurrencekraft, kræver enstemmighed i rådet.

”Det er voldsomt skuffende, da det er svært at se disse argumenter som mere end taktik til at forhale en beslutning. At Tyskland efter så lang tid ikke engang havde en holdning at fremføre var endnu mere grotesk, og dårligt nyt, da vi havde håbet at en forsigtig tysk støtte var en mulighed. Det er dog positivt at vores egen minister er så åben i sin støtte sammen med andre,” vurderer skatteekspert fra NGO’en Oxfam IBIS.

Den danske regerings udmelding i EU-rådet understøtter folketingsaftalen fra 2017 om ”Aftale om styrket indsats mod international skatteunddragelse”, der forpligter til at ”støtte op om det nuværende EU-forslag om offentlig land for land-rapportering.” Den tidligere regering støttede også forslaget, men blev bl.a. anklaget af NGO’er for ikke aktivt at ville bruge EU-systemet til at fremme folketingets ønske om bekæmpelse af aggressiv skatteplanlægning. Foreløbig har den nuværende socialdemokratisk regering i EU-systemet meldt klart ud.

Fra Dansk Industri siger skattepolitisk chef Jacob Bræstrup, at ”DI er dybt engageret i at sikre robuste skatteregler, der betyder, at alle betaler den rigtige skat. Vi støtter land-for-land rapportering til skattemyndighederne og har yderligere forslag til en styrket skatteefterlevelse, som vi arbejder for. Når det gælder offentlig land-for-land-rapportering, så mener vi ikke, det vil have den store effekt, men til gengæld vil det give en række helt konkrete udfordringer.” Et andet argument, som modstanderlandene fremfø- rer i forlængelse af konkurrenceelementet, er, at diskussionen bør løftes til globalt niveau og ske via OECD. ”We know the US and Japan totally opposes this transparency and if we did this, we would disturb the confidence of the OECD. We need a consensus there,” sagde Luxembourgs Pierre Gramegna.

OECD’s program for bekæmpelse af aggressiv skatteplanlægning, BEPS – tax base erosion and profit shifting – står netop i 2020 til at skulle evalueres. BEPS-programmet rummer også forslag om offentlige lande-for-land rapporteringer, og den danske regering og andre tilhængere af land-for-land skatteregeringer har dermed en mulighed for at presse på for en aftale.

”Det vil være oplagt, at Danmark presser på for offentliggørelse og nedsættelse af omsætningskravet fra det meget høje niveau på 750 millioner euro, så flere selskaber dækkes,” siger Christian Hallum om evalueringen af OECD’s program.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank