Log ind
Log ind
Ledelse

EU på vej med krav om social og miljømæssig due diligence

Claus Strue Frederiksen

onsdag 17. november 2021 kl. 11:30

EU har i en årrække arbejdet på et regelsæt om sustainable corporate governance, som skal sikre blandt andet fokus på menneskerettigheder og miljøhensyn i værdikæden. Redskabet er at gøre social og miljø-mæssig due diligence obligatorisk for europæiske virksomheder, og forslaget modtages umiddelbart positivt fra både ngo’er og erhvervsorganisationer. Men det konkrete indhold i reglerne skaber uenighed.

Ifølge Dansk Industri bør EU være påpasselig med at udstrække virksomheders ansvar ikke blot til egne leverandører, men også til leverandørers leverandører. Erhvervsorganisationen advarer også mod at lade små og mellemstore virksomheder være omfattet af forslaget. Amnesty International er uenig, og mener lovgivningen bør omfatte alle virksomheder i EU og gælde hele værdikæden.

På et seminar for nylig om sustainable corporate governance fortalte EU-kommissær Didier Reynders, at kommissionen arbejder på lovgivning, der vil gøre social og miljømæssig due diligence obligatorisk. Kort fortalt handler social og miljømæssig due diligence om, at virksomheder skal iværksætte processer, der effektivt identificerer, forebygger, afbøder, udbedrer og redegør for aktuelle og potentielle negative indvirkninger på menneskerettigheds- og miljøområdet, herunder klima.

Formålet er blandt andet at sikre menneskerettigheder og miljøhensyn også længere nede i værdikæden for alle (større) virksomheder i EU. Lovforslaget er den ene del af EU’s forventede lovforslag for sustainable corporate governance. Den anden del handler om ”bæredygtig” selskabsledelse og sigter mod at begrænse aktionærernes indflydelse på ledelsen og tildele magt til eksterne stakeholdere. Som omtalt i Økonomisk Ugebrev har denne del af forslaget været genstand for massiv kritik.

I sit oplæg slår Didier Reynders fast, at det er nødvendigt at gøre bæredygtig due diligence obligatorisk, da den nuværende frivillige tilgang ikke har medført tilfredsstillende resultater. Desuden risikerer manglende lovgivning at fragmentere markedet, da tre lande – Frankrig, Tyskland og Holland – allerede har vedtaget lovgivning på området, og elleve andre lande har lovkrav på vej.

Marie Gad, chef for global udvikling og bæredygtighed i Dansk Industri (DI), er umiddelbart positiv indstillet overfor, at EU stiller krav til virksomheder om at udføre menneskeretlig og miljømæssig due diligence. Ifølge Marie Gad skal det sikre lige konkurrencevilkår på det europæiske marked, og det kan blive en fordel for danske virksomheder, fordi mange af dem allerede har procedurer på plads på området og derved faktisk er på forkant med lovgivningen.

”I dag konkurrerer mange danske virksomheder med virksomheder, der ikke bruger ressourcer på at sikre ordnede forhold i leverandørkæden. For dansk erhvervsliv giver det således rigtig god menig, at EU lovgiver på det her område, og at virksomheder ikke i stedet skal forholde sig til et kludetæppe af nationale lovgivninger på området. Derfor støtter DI umiddelbart forslaget om obligatorisk due diligence. Men det er selvsagt vigtigt, at forslaget er skruet ordentligt sammen”, siger Marie Gad.

Særligt to elementer er vigtige for DI. Det første handler om rækkevidden af ansvar. Ifølge DI bør lovgivningen begrænse sig til første led i leverandørkæden. ”Det er i forvejen en stor opgave for virksomheder at holde styr på deres egne leverandørers sociale og miljømæssige forhold, men at skulle gå hele værdikæden igennem og se på leverandører i tredje, fjerde og femte led er en nærved umulig opgave. Husk på, nogle virksomheder har tusindvis af leverandører i fjerne markeder, og at skulle tjekke alle disse leverandørers leverandører vil være ufattelig ressourcekrævende”, siger Marie Gad.

For det andet er det vigtigt for DI, at lovgivningen udelukkende retter sig mod store virksomheder. Ifølge Marie Gad vil det være at skyde langt over målet, hvis EU forlanger, at små og mellemstore virksomheder skal udøve due diligence i leverandørkæden.

”Det kræver en hel del ressourcer at sætte de her processer i værk, og det er mange små og mellemstore virksomheder slet ikke gearet til. Hvis du primært køber varer fra andre danske eller europæiske virksomheder, er det ikke så svært. Men hvis du har hundredvis af leverandører i fjerntliggende markeder, så er det straks langt mere vanskeligt”, siger Marie Gad og tilføjer, at det jo ikke betyder, at små og mellemstore virksomheder kan lade helt være med at arbejde med bæredygtighed.

Claus Strue Frederiksen
Artiklen kan læses i fuld længde her

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Finansielle business partnere til budgettering og opfølgning i styrelsens fagområder
Porteføljemanager til alternative investeringer
ROCKWOOL Fondens forskningsenhed søger metodestærk økonom
Moalem Weitemeyer søger Økonomimedarbejder/ Bogholder
Business Controller til DLF Beet Seed
Nyt job
Synes du også at udvikling af samfundsøkonomiske analyser og strukturelle beregninger er det sjoveste i verden?
Vi søger endnu en medarbejder til bekæmpelse af hvidvask og operationel risiko
Ringkjøbing Landbobank søger Privatrådgiver til København
Økonom til overvågning af dansk økonomi og prognose
Plesner søger økonom til Team EU & Competition
Egmont søger M&A advisor
Energinet A/S søger afdelingsleder for forretningsstøtte & udvikling
Nysgerrig og relationsskabende økonom til Danmarks største el-projekter
Ringkjøbing Landbobank søger erhvervsrådgiver til Viborg
To Controllere til Nature Energy
Investeringsspecialist til Investeringsafdeling i Sparekassen Sjælland-Fyn
Nationalbanken søger Økonom til Finansiel Statistik
Executive Assistant til Nationalbankens vicedirektør
Energinet søger forretningsudvikler med fokus på innovationsprocesser

Mere fra ØU Ledelse

Seneste nyt

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Salg: salg@ugebrev.dk
Redaktion: redaktion@ugebrev.dk
Annonce materialer: annonce-mat@ugebrev.dk
Bogholderi: bogholderi@ugebrev.dk

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]