Zealand Pharma har en af de største udviklingsporteføljer inden for fedmebehandling med adskillige kurstriggere i 2025. Vigtigt for succes på sigt bliver, at licenspartneren Boehringer Ingelheim lykkes med survodutide, og at Zealand Pharma indgår nye partnerskaber, skriver biotekanalytiker Lars Hatholt i denne gennemgang af Zealand Pharmas udviklingsportefølje.
Zealand Pharma-aktien har nydt godt af aktiemarkedets interesse for fedmeaktier. Og det med god grund, da fedmemedicin tegner til at blive den bedst sælgende medicintype nogensinde med en målgruppe på 1 mia. mennesker globalt.
Især Gubras annoncering af GUBamy fase 1 SAD data den 13. november lagde pres på Zealand Pharma-aktien. GUBamy og petrelintide er begge amylinagonister, og er derfor potentielt konkurrenter i bestræbelserne på at finde en licenspartner. Trods den seneste modgang er Zealand Pharma-aktien oppe med 100 pct. i år.
Boehringer Ingelheim-samarbejdet tegner stadig mere positivt. Licenspartneren har igangsat tre fase 3 SYNCHRONIZE survodutide-studier. Survodutide, som er en GLP-1/glucagon agonist, viser gode takter i fedme og leversygdommen MASH. Fase 2 fedmestudiet viste efter 46 ugers behandling et gennemsnitligt vægttab på 18,7 pct. ved højeste dosis.
Tidligere på året kom meget positive survodutide fase 2 data på MASH leversygdommen, som er blevet belønnet med FDA breakthrough therapy status. Boehringer Ingelheim har derfor investeret stort i videreudviklingen af survodutide i MASH.
Det ene fase 3 studie (LIVERAGE) inkluderer 1.800 patienter med MASH-diagnose med moderat til fremskreden leverfibrose (F2 – F3), hvor patienterne behandles i 52 uger. Det andet fase 3 studie er et længerevarende studie over 4 ½ år, hvor 1.590 patienter med MASH og fremskreden leverfibrose (F4) indgår. Flere konkurrenter forfølger MASH indikationen.
I USA var den gennemsnitlige omkostning pr. hospitalsindlæggelse ved kronisk leversygdom 16.271 USD i 2020. Virksomhedernes strategi er at forfølge fedmerelaterede sygdomme herunder kardiovaskulære F (hjerte/kar sygdomme) med fedmemedicinen.
Årsagen er ikke mindst, at de europæiske sundhedsmyndigheder generelt ikke ser fedme som en ”rigtig” sygdom, men mere som en livsstilsygdom. Derfor kan godkendelsen af fedmemedicinen i andre accepterede indikationer fremme salget af fedmeprodukterne og tilskynde de europæiske sundhedsmyndigheder til at se mere positivt på tilskuddet og brugen af medicinen.
Senere på måneden annonceres FDA’s beslutning om eventuel godkendelse af glepaglutide mod SBS (Short Bowel Syndrome – korttarmssyndrom). Med de positive kliniske data er det overvejende sandsynligt, at Zealand Pharma får glepaglutide godkendt. I modsat fald står kurstabet til at blive moderat, da glepaglutide står for en mindre andel i vores sum of the parts analyse, og markedets fokus er lige nu ubetinget på fedmeprodukterne.
Der kan dog komme en negativ sentimenteffekt, for det vil da være den tredje afvisning af et Zealand-lægemiddel indenfor et år. Hvis produktet bliver godkendt, skal Zealand Pharma finde en licenspartner, og det er tilsyneladende ikke helt lige til. Det er nemlig tankevækkende, at det ikke er sket endnu – især fordi Zealand ikke selv har en kommerciel organisation til at lancere lægemidlet.
Værdiansættelsen af Zealand afspejler først og fremmest høje forventninger til Boehringer Ingelheim-samarbejdet, som skal løfte Zealand Pharma op på next level med et betydeligt indtjeningspotentiale.
Antages P/S på 4 til 5 som en fair prisfastsættelse, modsvarer marketcap på 52 mia. kr. royaltyindtægter på sigt på 10,3-12,9 mia. kr. Med udgangspunkt i en gennemsnitlig royaltysats på 12 pct. modsvarer det, at de udlicenserede produkter sælger for 85,8-107,5 mia. kr. totalt.
Det er da også muligt med vores toplinjeestimat på 11,9 mia. kr. i 2030. Med de voldsomme kursreaktioner ovenpå meget tidlige data på amylinagonister som petrelintide og Gubras GUBamy ser markedet tilsyneladende gode muligheder for, at det på sigt bliver en toneangivende fedmebehandling.
Aktiemarkedernes ”fedmebegejstring” er løjet lidt af på det seneste, hvor næsten alle fedmeaktierne har tabt højde de seneste seks måneder. Derfor skal man nok regne med, at Zealand Pharma-aktien skal stige på egne meritter og ikke på en generel fedmeaktiehype.
Lars Hatholt
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.