Log ind
Log ind
Samfundsansvar

Finans Danmark vil udskyde nye EU-krav til ESG-rapportering

Joachim Kattrup

onsdag 23. september 2020 kl. 7:00

Finans Danmark lobbyer for at udskyde implementeringen af EU’s kommende nye krav til ESG-rapportering for finansielle udbydere. Brancheforeningen mener, at indhentning af ESG-data fra erhvervsvirksomhederne er besværlig. Opfordringen til EU om at udskyde reglerne er endnu et af en lang række forsøg fra den europæiske finanslobby på at udvande reglerne under EU-programmet Sustainable Finance. Finanslobbyen kæmper for at opretholde retten til selv at bestemme, hvad en bæredygtig investering er.

Tre finansielle europæiske tilsynsmyndigheder – herunder Den Europæiske Værdipapir- og Markedstilsynsmyndighed (ESMA) – inviterede i foråret aktører til at kommentere på EU’s forslag til nye krav til ESG-rapportering for den finansielle sektor.

Forslaget til de konkrete rammer gælder den allerede vedtagne forordning om ”B æredygtighedsrelaterede oplysninger i sektoren for finansielle tjenesteydelser” . Den sigter overordnet mod at sikre offentliggørelse af ensartede ESG-oplysninger for finansielle produkter. Herunder også væsentlige negative konsekvenser fra de underliggende aktiver, som der investeres i. Hensigten er at skabe sammenlignelighed på ESG-faktorer mellem finansielle produkter.

Ifølge et høringssvar ønsker Finans Danmark at udsætte EU’s planer om, at ESG-rapporteringskravene allerede skal gælde fra marts 2021. Sektoren har brug for mere tid til at indhente data fra de underliggende børsnoterede selskaber, og data er helt tilfældige og vilkårlige blandt de børsnoterede selskaber, mener Finans Danmark.

Omvendt ønsker EU-kommissionen en hurtig implementering af forordningen, der allerede er vedtaget. I forslaget hedder det, at finansielle aktører skal sikre ESG informationen efter ”best effort”.

Men Finans Danmark vil begrænse rapporteringskravet så det bygger på formuleringen ”reasonable efforts”. Med andre ord mener Finans Danmark ikke, det er hensigtsmæssigt, at finansielle institutioner gør deres bedste for at rapportere på ESG-faktorer. I stedet ønsker Finans Danmark, at rapporteringen bygger på et rimelighedsprincip, hvor ressourcer, størrelse og andre eksterne faktorer kan inddrages som hensyn.

Djævlen ligger som bekendt i detaljen. Og det gælder også her, idet det både har principiel og praktisk betydning, hvorvidt den finansielle sektor skal rapportere efter formelle regler, eller blot hvad de selv vurderer er rimeligt. ”Ligesom med alle andre lovkrav vil det i første omgang være op til virksomhederne selv at afgøre, mens Finanstilsynet igennem sit tilsyn med virksomhederne vil afgøre, om der er gjort tilstrækkeligt til at indhente de nødvendige ESG-data”, siger Birgitte Søgaard Holm, adm. direktør Investering Danmark, om hvem der skal vurdere, hvad ”reasonable efforts” er.

Virksomheder er i dag ikke underlagt ens obligatorisk krav om rapportering på ESG-data. Det kommer antageligt først, når direktivet om ikke-finansiel rapportering bliver opdateret senere på året. På den anden side er det afgørende for EU, at privat kapital i langt større grad end hidtil allokeres med grønne initiativer. Det kræver, at investorerne klart og tydeligt kan sammenligne ESG-risici og konsekvenser ved en investering.

Faren ved at oplyse om bæredygtige risici under et princip om ”reasonable efforts” er, at billedet bliver mudret alt efter hvilken indsats den finansielle udbyder finder tilstrækkeligt. Den bæredygtige sammenligning mellem finansielle produkter bliver vilkårlig, og ”business as usual” kan i den finansielle verden fortsætte ufortrødent, hvor enhver kan hævde sig bæredygtig, fordi rapporteringerne vil bygge på vidt forskellige datagrundlag og omstændigheder.

Birgitte Søgaard Holm ankerkender behovet for flere ensartede ESG-nøgletal, men slet ikke i det omfang som EU lægger op til. Finans Danmark vil derfor tippe balancen mere mod hensynet til væsentlighed end til obligatoriske rapporteringskrav.

Den finansielle sektors europæiske lobbyorganisationer har længe forsøgt at udvande EU’s lovprogram for Sustainable Finance, hvor omdrejningspunktet har været at fastholde den finansielle sektors ejerskab over at definere, hvad en bæredygtig investering er.

”Vi har ikke lagt os fast på et bestemt antal nøgletal. Der skal rapporteres på de nøgletal, der er relevante, og som giver mening på tværs af brancher og sektorer. Det kan fx være nøgletal på CO2, når vi taler miljø og klima, og kønsdiversitet, når vi taler nøgletal på sociale indikatorer.” lyder det fra Birgitte Søgaard Holm.

Joachim Kattrup

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Formuerådgiver til Sparekassen Kronjylland
Nyt job
Økonomichef til Hjemrejsestyrelsen
Vendor Finance Manager til Danish Agro
Vi søger endnu en produktionsmedarbejder med opgaver inden for pension og særlig indlån
Udviklingsorienteret financial controller til Vejdirektoratet
Energinet søger Seniorøkonom til Energiøer
Plesner søger økonom til Team EU & Competition
Nyt job
Business Controller for International Afdeling i Røde Kors
ARGO søger kulturbærende økonomichef
Økonomichef til en vild kommune
Økonomichef med ansvar for HR ARKEN Museum for Moderne Kunst
Energinet søger forretningsudvikler med fokus på innovationsprocesser
Gorrissen Federspiel søger Compliance Seniorkonsulent – med primært fokus på forebyggelse af hvidvask og terrorfinansiering

Mere fra ØU Samfundsansvar

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Salg: salg@ugebrev.dk
Jobannoncer: jobannoncer@ugebrev.dk
Redaktion: redaktion@ugebrev.dk
Annonce materialer: annonce-mat@ugebrev.dk
Bogholderi: bogholderi@ugebrev.dk

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.
Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

I vores Nytårsudgave af Formue der udkommer d. 8. januar udpeger vi vores 10 vinderaktier for 2022. I denne særudgave får du dog meget mere end det.

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.
*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]