Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

Finansudvalget skal kontrollere regeringens SDG-håndtering

Joachim Kattrup

søndag 04. november 2018 kl. 18:44

Regeringens og Finansministeriets klodsede håndtering af Danmarks bidrag til FN’s 17 Verdensmål (SDG = Sustainable Development Goals) skal nu overvåges af en bredt funderet parlamentarisk arbejdsgruppe under Finansudvalget, der er et af Folketingets mest magtfulde udvalg. Arbejdsgruppen nedsættes bl.a. som konsekvens af Økonomisk Ugebrevs artikler om regeringens og Finansministeriets kritisable håndtering af Verdensmålene.

Den nye parlamentariske arbejdsgruppe om Verdensmålene under Folketingets Finansudvalg er initieret af bl.a. Socialdemokratiets finansordfører og næstformand i finansudvalget Benny Engelbrecht. Han bliver også leder af arbejdsgruppen, hvis formål er at sikre fremdrift i forhold til opfyldelse af Verdensmålene i Danmark.

Hidtil har regeringen gennem Finansministeriet helt uden opsyn og kontrol kunne koordinere Danmarks indsatser mod indfrielsen af Verdensmålene – herunder også, hvordan hele beregningsgrundlaget skal formuleres i forhold til at vurdere målsætninger.

Regeringen har været meget lukket om processen og kun indviet særlig udvalgte aktører. Det har fået 24 danske miljø- og udviklingsorganisationer i netværket 92-gruppen til at udgive en ”skyggerapport” som modspil til regeringens første fremdriftsrapport for Verdensmålene.

”Arbejdsgruppen skal sikre et bredt parlamentarisk grundlag for Verdensmålene, og at den til enhver tid siddende regeringens mandat til afrapportering overfor FN, er forankret bredt politisk og i civilsamfundet. Nedsættelsen af arbejdsgruppen er ligeledes inspireret af den kritik af regeringen som blandt andet Økonomisk Ugebrev har gjort opmærksom på,” siger Benny Engelbrecht.

Benny Engelbrecht oplyser også, at formålet med arbejdsgruppen er todelt. Dels skal arbejdsgruppen sikre en gennemsigtig politisk proces fremadrettet, og dels kontrollere, at regeringen – uanset hvilken – holder fast i SDG-dagsordenen.

”Jeg vil også gerne understrege, at Finansministeren over for mig har tilkendegivet behovet for en arbejdsgruppe. Foreløbig skal arbejdsgruppen sidde i to år, dvs. på hver sin side af det kommende folketingsvalg. I tilfælde af regeringsskifte har vi formuleret, at det er hensigtsmæssigt hvis formanden for arbejdsgruppen repræsenterer oppositionen. Så hvis vi efter valget får en S-ledet regering vil jeg ikke længere være formand. Danmark har brug for, at Verdensmålene håndteres bredt og åbent – uanset hvem, der sidder i regering,” siger Benny Engelbrecht.

Ifølge Benny Engelbrecht har nedsættelsen af arbejdsgruppen om Verdensmålene altså i høj grad afsæt i den kritik, som er haglet ned over regeringens og Finansministeriets hidtidige tilfældige koordinering af Danmarks bidrag til Verdensmålene. Kritikken er beskrevet i flere artikler på Økonomisk Ugebrev Samfundsansvars sektion om Verdensmål .

”Det er vigtigt, at vi får etableret en arbejdsform, der har bred appel i samfundet. Derfor vil forslaget til arbejdsgruppen også blive sendt i offentlig høring,” siger Benny Engelbrecht.

Lukket og politiserende tilgang

Kritikken af regeringen, der både kommer fra dele af erhvervslivet, oppositionen og civilsamfundet, går på, at regeringen og Finansministeriet har valgt en særdeles lukket og politiserende tilgang til Verdensmålene. Kritikken lyder, at regeringen udelukkende benytter sit eget regeringsgrundlag som målestok for Danmarks bidrag til indfrielsen af Verdensmålene.

Desuden er regeringen blevet kritiseret for ikke at ville sende beregnings- og vurderingsgrundlaget for Danmarks bidrag til Verdensmålene i offentlig høring. Vurderingsgrundlaget skal bl.a. benyttes til at ”kvalitetssikre”, at alle fremtidige lovforslag konsekvensvurderes i forhold til Verdensmålene.

Hidtil har Finansministeriet – formentlig som følge af regeringens politiske pres, og ifølge medieeksperter formentlig også i strid med miljøoplysningsloven, nægtet at give Økonomisk Ugebrev aktindsigt i forhold netop omkring beregnings- og vurderingsgrundlag. Sagen vurderes i øjeblikket af Folketingets Ombudsmand i forhold til om finansministeriet fejlfortolker miljøoplysningslovens bestemmelser om aktindsigt.

Den yderst sparsomme indsigt som Finansministeriet indtil videre har fremsendt Økonomisk Ugebrev, fremstår som en meget tilfældig proces, hvor flere ministerier har haft svært ved at bidrage med kvalificeret input, fordi Finansministeriet ikke konkret formulerer, hvilke data den søger og hvilke mål, der er defineret for de enkelte ressortområder og hvordan det hele relaterer sig til Verdensmålene.

Samme erkendelse har fået Benny Engelbrecht til at reagere ved at stille spørgsmål den 4. oktober til Finansministeren, hvor han beder ”ministeren oversende en oversigt over ministeriernes ressortfordeling af de enkelte mål og delmål under FN’s 17 verdensmål?” Ministeren har endnu ikke svaret, men Benny Engelbrecht er dermed allerede i gang med at rydde op i regeringens Verdensmåls-rod. Idéen om arbejdsgruppen har været velkendt, siden Folketingets Tværpolitiske Netværk for FN’s Verdensmål (2030-Netværket), i maj til alle Folketingets udvalg udsendte et brev om anbefalinger til udvalgene om arbejdet med Verdensmålene.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank