Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Flere danske topledelser går ned i løn, men …

Morten W. Langer

fredag 15. maj 2020 kl. 17:43

Er det god governance og rettidig omhu, at selskabers topledelser går ned i løn, når aktionærerne har fået tæsk, medarbejdere fyres og måske går ned i løn? Det synes flere danske selskaber, blandt andet Demant, Vestas, ISS og Pandora. Men generelt synes de fleste topledelser ikke, at de skal betale privatøkonomisk.

Selvom høreapparatvirksomheden Demant fik en stærk start på året, har de negative effekter af COVID-19 krisen efterfølgende været så hårde ved selskabet, at ledelsen har valgt frivilligt at gå ned i løn. I tilknytning til kvartalsorienteringen for nylig blev det oplyst, at bestyrelsen har valgt at beskære honoraret med 20 procent i den resterende del af året, og den daglige ledelse har frivilligt, oplyses det, valgt at beskære lønnen med ti procent.

Også Vestas’ topledelse er gået ti procent ned i løn efter melding om fyring af 400 ansatte i hovedsageligt Århus og Lem.

Pandora har på conference call oplyst, at bestyrelse og de øverste ledelseslag går 20 procent ned i løn, men kun i maj og juni. Det sker blandt andet i lyset af, at mange butiksansatte også er gået ned i løn, efter modtaget lønkompensation.

Også ISS har uformelt meddelt, at hele bestyrelsen, den daglige ledelse og andre ledende medarbejdere er gået 20 procent ned i løn i en periode på tre måneder. Det sker blandt andet i solidaritet med de mange medarbejdere, som er hårdt ramt under krisen, på grund af manglende arbejde.

Der er imidlertid også en stribe selskaber, som er hårdt ramte af COVID-19, hvor topledelserne ikke synes, at de skal gå ned i løn. Blandt andet DSV, som nedbringer antallet af ansatte med 3000, og heller ikke A.P. Møller-Mærsks topledelse går ned i løn under krisen. Og heller ikke hårdt ramte FLS har meldt noget ud herom. Danske Banks bestyrelse har udmeldt et forslag til generalforsamlingen om, at honoraret sættes betydeligt op.

Internationalt har der været stor fokus på, hvad der er det ”rigtige” at gøre for topledelserne i de store børsnoterede selskaber, især de selskaber, hvor aktionærerne har fået høvl, og der er skåret i medarbejderstaben. Debatten går både på, om topledelserne bør justere den faste aflønning, og hvordan bonus eller aktieoptionsprogrammer bør justeres.

Det påpeges, at i de hårdest ramte selskaber, som skal arbejde på at sikre et likviditetsberedskab, ved blandt andet at fyre folk og bede medarbejdere om at gå ned i løn, vil det være oplagt, at topledelsen går med i solidaritet med de menige ansatte. Alene signalværdien i at topledelsen ofte tager et privatøkonomisk offer har positiv betydning, både i forhold til de ansatte, men også i forhold til interessenter og det øvrige samfund.

For ledende medarbejdere og bestyrelse er der også mulighed for, at en større andel af det samlede honorar gives som aktier eller aktieoptioner, så presset på likviditeten lettes på den korte bane.

En aktuel amerikansk undersøgelse med fokus på selskabernes udmeldinger om ændrede toplederlønninger konkluderer, at flertallet af topledelser arbejder på at reformulere deres aflønningspakker, ikke mindst i forhold til bonus og tildeling af aktieoptioner. De fleste selskaber har i foråret, før COVID-19, fastsat indholdet i aflønningspakker og performancemål for 2020, og især det sidste forventes at blive revideret, når selskaberne har mere klarhed om, hvad der sker i resten af 2020.

I første omgang synes presset på topledelserne omkring deres aflønning fra aktionærerne ikke at være massivt, og det ses ikke som en stor dagsorden på de aktuelle og kommende generalforsamlinger. Idet mange selskaber har aflyst deres tidligere udmeldte årsforventninger, er der endnu ikke klarhed over, hvor hårdt de forskellige selskaber bliver ramt af krisen.

I den amerikanske undersøgelse blandt børsnoterede selskaber har 16 procent allerede besluttet, hvordan de skal forholde sig til topledelsens lønforhold: heraf har 61 procent besluttet at reducere topledelsens samlede løn, og resten indikerer, at de nok ikke vil ændre på lønnen.

Omkring årets bonus oplyser 75 procent, at de allerede har fastsat årsmålene. Heraf oplyser 40 procent, at de hen over året vil revurdere bonusmålene i forlængelse af, at de bliver klogere om, hvad der sker. Endelig har 66 procent af virksomhederne allerede besluttet om aktietildelinger i 2020, og af dem forventer 94 procent ikke at ændre på vilkårene.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank