Samfundsansvar

Flere danske virksomheder indskriver CSR i vedtægter

Joachim Kattrup

mandag 09. september 2019 kl. 9:44

Flere danske erhvervsvirksomheder har indskrevet en målsætning om samfundsansvar i de bindende selskabsretlige vedtægter. Blandt andet virksomheden Letz Sushi og de to børsnoterede selskaber Novo Nordisk og Novozymes. Debatten om, hvordan de enkelte virksomheder forpligter sig til at forfølge et samfundsansvar, er aktualiseret, efter at 181 magtfulde amerikanske topchefer i The Business Roundtable har offentliggjort en ny samfundsansvarlig formålserklæring.

Formålserklæringen adresserer et opgør med den nu forældede Milton Friedmann pointe om, at virksomheder kun har ét socialt ansvar, nemlig at øge profitten. Erklæringen vurderes som vigtig. Men kritiseres også af B Corp bevægelsen, som har 14 danske medlemsvirksomheder, for ikke at rumme forpligtende anvisninger om for eksempel at indskrive samfundsansvaret i vedtægterne.

Og der er virkelig stor forskel på, hvad de danske virksomheders vedtægter siger om den samfundsansvarlige dimension. Eksempelvis Danske Banks lyder sådan: ”Bankens formål er at drive bankvirksomhed af enhver art samt anden efter lovgivningen tilladt virksomhed.” Groft sagt er budskabet: vi skal tjene på al finansiel virksomhed, blot det er lovligt.

Formålserklæring fra 181 amerikanske topchefer

De 181 amerikanske topchefer fremlagde den 19. august en ny formålserklæring, der opfordrer erhvervslivet til at sidestille aktionærernes interesse med fem øvrige vigtige stakeholders – kunder, ansatte, leverandører og samfundet generelt. Budskabet har medført heftig debat flere steder verden. Tilhængerne ser det som et særdeles vigtigt signal om, at topchefer fra blandt andre JPMorgan, Amazon og General Motors tænker værdiskabelse ind i en større sammenhæng end blot økonomisk profitmaksimering.

Kritikerne finder budskabet positivt, men langt fra tilstrækkeligt, fordi det ikke er knyttet til anvisninger om konkrete juridiske eller governanceforpligtende ændringer i ledelsesstrukturer eller formålsparagraffer, som det for eksempel kræves af nonprofit-organisationen B Corp for at blive bæredygtighedscertificeret.

”En erklæring, der skal bryde med det ellers fundamentale virksomhedsprincip, er naturligvis en virkelig god nyhed og et meget klart skridt mod at flytte på den fejlopfattelse, at virksomheder kun har pligt til at tilgodese aktionærernes interesser. Men et statement er meningsløst, hvis det ikke betyder konkrete systemiske ændringer i virksomhedernes DNA og de konkrete handlinger,” siger CEO for B Corp i Denmark, Nille Skalts.

Formålsformuleringen i vedtægterne skal ændres

I Danmark er der 14 B Corp certificerede virksomheder, der alle har ændret formålsformuleringen i vedtægterne så det fremgår, at formålet også er en ”væsentlig positiv indvirkning på samfundet og miljøet som helhed.” Også vedtægtsbestemmelsen vedrørende direktionsmedlemmer skal reformuleres for at blive en certificeret B Corp virksomhed. Vedtægtsbestemmelsen for direktionsmedlemmer skal bl.a. indeholde formuleringer om selskabets kortsigtede såvel som langsigtede interesser.

En af de mere velkendte B Corp certificerede virksomheder i Danmark er Letz Sushi. I deres formålsformulering lyder det, at ”(…) samt i sin virksomhed og drift at have væsentlig positiv indvirkning på samfundet og miljøet som helhed.”

Formuleringen er styrende for den daglige ledelse, oplyser direktør i Letz Sushi Anders Barsøe til Økonomisk Ugebrev Ledelse. ”Alt hvad vi gør, skal have en positiv indvirkning på samfund og miljø. Har det ikke det, skal vi holde op med at gøre det, eller finde ud af hvad der skal ændres, for at det bliver tilfældet. Så helt praktisk er det en målepind, som vi har givet alle vores medarbejdere, så de kan hjælpe med at sikre, at vi efterlever dette i alt hvad vi gør,” siger han.

Novo Nordisk og Novozymes er to af de eneste børsnoterede virksomheder, hvor samfundsansvaret er direkte formuleret ind i formålsparagraffen. I formålsparagraffen er der tilføjet, at ”Selskabet tilstræber at drive sin virksomhed på økonomisk, miljømæssigt og socialt ansvarligt vis.” I Danske Bank hedder formålsparagraffen i vedtægterne til sammenligning blot, at ”Bankens formål er at drive bankvirksomhed af enhver art samt anden efter lovgivningen tilladt virksomhed.”

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Ringkjøbing Landbobank søger medarbejder til bekæmpelse af hvidvask og operationel risiko
Ringkøbing
30-06-2021
Ringkøbing
30-06-2021
Finanstilsynet søger økonom eller erhvervsjurist til kontoret for investorbeskyttelse
København
18-06-2021
København
18-06-2021
Business Controller til koncernøkonomistyring til energikoncern midt i en forandringsproces
Svinninge
21-06-2021
Svinninge
21-06-2021
Kan du være faglig sparringspartner i skattespørgsmål, for stor energikoncern?
Svinninge
30-06-2021
Svinninge
30-06-2021
Handelsbanken søger Finansrådgiver til Transaction Banking Sales
Aarhus, Trekantområdet eller København
30-06-2021
Aarhus, Trekantområdet eller København
30-06-2021
Djurslands Bank søger en selvstændig og ansvarsbevidst controller
Grenaa
15-06-2021
Grenaa
15-06-2021
Advokat til Sydbank i Aabenraa
Aabenraa
20-06-2021
Aabenraa
20-06-2021
Finance Business Partnere med kommercielt mindset søges til energikoncern midt i en forandringsproces
Svinninge, Virum, Haslev
30-06-2021
Svinninge, Virum, Haslev
30-06-2021

Mere fra ØU Samfundsansvar

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]