Med købet af ThyssenKrupps mineteknologiske aktiviteter følger FLSmidth i hælene på flere rivaler, der de seneste par år har indledt en intensiv konsolidering af branchen. En ny chef for mineaktiviteterne, en stærkt forøget kundebase og mange tusinde nye medarbejdere skal gøre FLSmidth klar til et kommende boom i minebranchens investeringer. Det er en rationel satsning, skriver fagredaktør Morten A. Sørensen i denne analyse.
CEO Thomas Schulz satser med et opkøb til 2,4 mia. kr. stort på et kommende boom i den globale minebranche. Dermed følger FLSmidth nu efter store rivaler, der allerede i de forgangne to-tre år har sluttet sig sammen eller købt op for at danne langt større enheder end tidligere.
Efter opkøbet af ThyssenKrupps minetekniske aktiviteter med en omsætning på 5,8 mia. kr. i 2020 vil mineteknik udgøre cirka 75 procent af en samlet omsætning (baseret på 2020-tal) på 22,2 mia. kr. Mineselskaberne skal blandt andet gøre sig klar til at udnytte den stærkt stigende efterspørgsel efter en række råstoffer fra kobber til kobolt, som ventes at følge med den globale energiomlægning til langt mere brug af grøn elektricitet.
Minebranchens investeringer nåede i 2020 ned under 6 mia. dollar, men nu ventes investeringerne at nå mindst 8 mia. dollar i 2025. Leverandørerne kan altså imødese en omsætningsvækst på mere end en tredjedel over få år. For FLSmidth vil det – teoretisk og alt andet lige – betyde en forøgelse af salget til minebranchen (inklusive Thyssen-Krupp) fra 16,4 mia. kr. i 2020 til 22 mia. kr. i 2025.
Købet af ThyssenKrupp-aktiviteterne bliver den største satsning, siden Thomas Schulz kom til FLSmidth i 2013. Allerede før opkøbet stod FLSmidth ifølge flere analytikere til en optur i de kommende år, og med opkøbet kan FLSmidth få yderligere leverage ud af de gode udsigter for minemarkedet.
Skeptiske investorer
FLSmidth-aktien faldt over otte procent, efter opkøbet blev endeligt aftalt. Det skyldtes for det første, at der samtidig blev varslet en kapitaludvidelse, der vil øge koncernens kapitalgrundlag med omkring 20 procent – eller godt 2 mia. kr. – og udvande de nuværende aktionærer.
For det andet har aktionærerne ikke ubetinget gode erfaringer med FLSmidths store opkøb. I 90’erne gik det galt, da FLSmidth satsede bredt på adskillige store opkøb af blandt andet flyvedligeholdelse. Og satsningen med 2,3 mia. kr. i 2012 på den store australske leverandør af kulmineteknologi Ludowici førte allerede året efter til en nedskrivning på 800 mio. kr.
FLSmidths opkøb af ThyssenKrupps minetekniske aktiviteter er det seneste skridt i de senere par års større konsolidering af den minetekniske branche. De vigtigste konkurrenter har allerede skabt brede produkt- og serviceudbud med storstilet M&A-aktivitet. Britiske Weir har købt amerikanske Esco i 2018/19, og de to finske ærkerivaler Outotec og Metso sluttede sig sammen i 2020.
Netop det brede udbud er ifølge Thomas Schulz vigtigt, hvis man vil skabe en not-to-bypass samlet leverandør. I takt med digitaliseringen får leverandørerne en særlig fordel, hvis de kan tilbyde en samlet levering, servicering, styring og overvågning af hele produktionsprocesser.
FLSmidths nye opkøb har i 2020 haft et betydeligt encifret negativt driftsresultat. Det skyldes dels, at branchen var hårdt ramt af Covid-19, dels at de opkøbte aktiviteter er midt i en genopretningsproces, og dels at de har måttet bære en del af de fælles koncernomkostninger i det store ThyssenKrupp. I de kommende år skulle der altså være lavthængende frugter at plukke, når ThyssenKrupp-aktiviteterne skal gøres mere profitable.
Den pris på 2,4 mia. kr., som FLSmidth har betalt for opkøbet, er ifølge finanshuset Jefferies, hvad markedet ventede. Ifølge FLSmidth modsvarer prisen knapt 4 gange det EBITDA-driftsresultat, som koncernen regner med at få ud af aktiviteterne, når sammenslutningen er endeligt gennemført, og omkostningssynergierne på 370 mio.kr. årligt er opnået, formentlig i 2025.
Da FLSmidth ifølge Sydbank over de seneste ti år er handlet til cirka 10 gange EBITDA, kan opkøbet skabe betydelig merværdi for aktionærerne.
Købet af en anerkendt aktør som ThyssenKrupps mineleverandør giver FLSmidth en meget stor samlet installeret base af anlæg og et meget bredt produktprogram. Det vil give et godt udgangspunkt for endnu mere salg til en boomende mineindustri. I den store sammenhæng ligner det en rationel satsning.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.