Log ind
Log ind
Ledelse

Flügger: Østeuropa og grønne produkter sikrer fortsat vækst

Morten Sørensen

onsdag 12. januar 2022 kl. 11:30

Flügger fastholder sit ambitiøse strategiske vækstmål for 2023/24 og venter derefter fortsat vækst, selvom det seneste store opkøb er løbet ind i vanskeligheder. Miljørigtige produkter, salget i Østeuropa og endnu flere opkøb skal drive det tidligere stagnerende Flügger op i samme liga som større europæiske spillere. Selskabet er klar til at rejse mere kapital til yderligere vækst. Men ledelsen skal stadig bevise, at den kan styre en effektiv opkøbsmaskine, skriver fagredaktør Morten A. Sørensen i denne analyse.

Selvom Flüggers store opkøb i Østeuropa, Eskaro, er løbet ind i problemer, ser CEO Sune Schnack stadig regionen som afgørende for virksomhedens ambitiøse vækstplan. Planen skal løfte omsætningen fra 2,5-2,7 mia. kr. i 2021/22 til 3,5 mia. kr. i 2023/24 – altså med mindst 30 procent over to år og bringe Flügger op blandt de større europæiske spillere på markedet for decorative paints.

”Østeuropa, Baltikum og Rusland er markeder, som alle har en fin underliggende vækst, som forventes at fortsætte i mange år i takt med den generelle økonomiske udvikling. Herudover bevæger disse markeder sig hele tiden mod højere kvaliteter samt moderne og miljørigtige vandbaserede produkter, hvilket er Flüggers kernekompetence. Det er også en af årsagerne til, at vi har købt op netop her”, siger Sune Schnack til Økonomisk Ugebrev.

”Industrien har været under en generel konsolidering, en tendens vi forventer vil fortsætte i en længere periode – også efter 2023/24. Denne konsolidering mener vi, at Flügger skal tage del i”, siger han og understreger, at Flügger endnu ikke har konkrete vækstmål for perioden efter 2023/24.

Før jul offentliggjorde Flügger halvårstal, som viste, at koncernens omsætning nok steg med imponerende 18 procent, takket være opkøbet, men den organiske vækst var nul, og overgrænsen for EBIT-driftsresultatet i 2021/22 blev justeret ned til 250 mio. kr. fra 270 mio. kr. – mod 228 mio. kr. i 2020/21.

Ikke mindst indtjeningen i Flüggers Segment 3, der omfatter Eskaro, faldt tilbage i forhold til, hvad denne virksomhed præsterede før den blev købt. Omsætningen i Segment 3 lå med 229 mio. kr. på et pænt niveau, men EBIT-driftsresultatet blev kun 6 mio. kr. i første halvår, hvor Eskaro før opkøbet præsterede et årligt EBIT på 23 mio. kr. Eskaro var særlig hårdt ramt af faldende valutakurser og vanskeligheder med at skaffe råvarer. Selv om salgspriserne er skruet godt op, har Eskaro ikke kunnet følge med råvarepriserne.

Flüggers kerneforretning i Norden – som koncernen kalder Segment 1 – præsterer dog stadig en konkurrencedygtig EBIT-margin på cirka 17 procent. Det er over de omkring seks procent, der i de seneste år er set hos en peer som Hempels decorative paints-division og på linje med den store Akzo Nobel-koncerns.

Med en omsætning på 3,5 mia. kr. i 2023/24 vil Flügger nærme sig branchens større europæiske aktører som netop Hempel, der omsatte decorative paints for 3,8 mia. kr. i 2020 og svenske Beckers, der nåede 4,2-4,3 mia. danske kr. i 2020, heraf 60 procent i Europa. Men hjulpet af corona-krise og tidligere CEO Jimmi Mortensens vækstplan – som nu føres videre af Sune Schnack – er Flügger blevet en af de mellemstore virksomheder, der satser langt mere på vækst end tidligere.

Selv en pæn organisk vækst i Østeuropa i 2021/22 og 2022/23 vil dog næppe kunne løfte Flüggers omsætning til de ambitiøse 3,5 mia. kr., der forudses i 2023/24. Der skal altså flere opkøb til i et marked, der i brancherapporter stadig betegnes som ”partially fragmented”.

Soliditeten var ultimo første halvår 2021/22 på 47,6 procent og den nettorentebærende gæld inklusive leasingforpligtelser på 454 mio. kr. – eller 1,2 gange EBITDA i 2020/21. ”Vi ønsker overordnet at holde netto rentebærende gæld under cirka 2,5 gange EBITDA inklusive leasingforpligtelser”, siger CFO Poul Erik Stockfleth. Flügger kan altså – ud fra en umiddelbar beregning – købe op for cirka en halv milliard kroner. Det vil – ud fra prisen på de seneste opkøb – modsvare en omsætning af omtrent samme størrelse.

Nyopkøbte Eskaros vanskeligheder i første halvår har været ekstraordinære. Alligevel betyder de, at det bliver endnu vigtigere for Flügger at opbygge tillid til, at koncernen er en effektiv opkøbsmaskine, der kan skabe pæne EBIT-marginer i opkøbte virksomheder. Det gælder ikke mindst, når disse opkøb skal finansieres med yderligere gældsætning eller kapitaludvidelser.

Ledelse og Bestyrelsesarbejde

Få de vigtigste nyheder om ledelse direkte i din indbakke.
Det er gratis og udkommer mandag og onsdag kl. 9.00

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.
Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Nyt job
Den Danske Klimaskovfond søger specialist i klima- og miljøøkonomi
Nyt job
Movia søger økonom med flair for kontrakter og projektledelse
Energinet søger Seniorøkonom til Energiøer
Business Controller for International Afdeling i Røde Kors
Økonomichef til Hjemrejsestyrelsen
Plesner søger økonom til Team EU & Competition
Kreditkonsulent søges til Danske Andelskassers Bank A/S
Afdelingschef til Finans og Regnskab i Lyngby-Taarbæk Kommune
ARGO søger kulturbærende økonomichef
Spar Nord søger Kreditanalysekonsulent med stærk erfaring inden for erhvervsområdet
Vendor Finance Manager til Danish Agro
Vi søger endnu en produktionsmedarbejder med opgaver inden for pension og særlig indlån
Udviklingsorienteret financial controller til Vejdirektoratet
Energinet søger forretningsudvikler med fokus på innovationsprocesser
Økonomichef med ansvar for HR ARKEN Museum for Moderne Kunst
Gorrissen Federspiel søger Compliance Seniorkonsulent – med primært fokus på forebyggelse af hvidvask og terrorfinansiering

Mere fra ØU Ledelse

Seneste nyt

Aktuel artikelserie

ESG-komponenter i topchefløn

Ifølge mange store danske virksomheder spiller bæredygtighed en central rolle i deres måde at drive forretning på. Men...

Andre artikelserier

ESG-komponenter i topchefløn
Klimarapportering
Modernisering af Nationalbanken?
First North: Udfordringer & muligheder
Vækstfondens fremtidige rolle
Our articles in English

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Salg: salg@ugebrev.dk
Jobannoncer: jobannoncer@ugebrev.dk
Redaktion: redaktion@ugebrev.dk
Annonce materialer: annonce-mat@ugebrev.dk
Bogholderi: bogholderi@ugebrev.dk

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.
Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

I vores Nytårsudgave af Formue der udkommer d. 8. januar udpeger vi vores 10 vinderaktier for 2022. I denne særudgave får du dog meget mere end det.

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.
*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[esi iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]