Som det er fremgået af de seneste udgaver af Økonomisk Ugebrev Ledelse raser debatten om revisors skatterådgivning, og hvor grænsen skal gå. Økonomisk Ugebrev har spurgt formænd for C20 selskabers revisionsudvalg om, hvordan de ser på sagen.
Formændene for de børsnoterede selskabers revisionsudvalg tager det stille og roligt i forhold til de kommende regler om, hvad den lovpligtige revisor må og ikke må omkring skatterådgivning. Som beskrevet i de seneste udgaver af Økonomisk Ugebrev raser der for tiden en interessekamp, hvor myndighederne på den ene side lægger op til stort set total adskillelse mellem revision og rådgivning, mens revisorerne, tegnet af brancheforeningen FSR og virksomhederne, tegnet af DI, kæmper mod stramninger. Men hvordan ser de enkelte virksomheder på sagen? Økonomisk Ugebrev har spurgt Jesper Jarlbæk, som er formand for revisionsudvalget i Bang & Olufsen, og Carsten Krogsgaard Thomsen, som er formand for revisionsudvalget i GN Store Nord, og tillige CFO For NNIT.
Jesper Jarlbæk siger, at virksomhederne generelt allerede er begyndt at tone ned på revisors anden rådgivningsopgaver, efter de seneste års udvikling mod nye EU regler:
”Umiddelbart virker det underligt, at man både fastsætter en 70 procent grænse for anden rådgivning, samtidig med, at myndighederne vil bestemme, hvad revisor må og ikke må. Vi har jo en lang tradition for, at revisor også laver skatteregnskab og skatterelateret rådgivning, fordi der er store synergier.”
Men kan den lovpligtige revisor rådgive i skattesager mod myndighederne, når revisor samtidig skal optræde som ”offentlighedens tillidsrepræsentant?
”Det kan der måske godt være noget om. Men der er en lang tradition for, at revisionsudvalgene vurderer, om der kunne opstå interessekonflikter i forhold til selve revisionen – og dermed offentlighedens interesser. Dernæst synes jeg, at udkastet til nye regler er for vidtgående i forhold til den aktuelle usikkerhed om tolkningen af EU forordningen. Så lad os vente til der findes en klar fortolkning og en praksis for, hvordan tingene skal opfattes,” siger Jesper Jarlbæk.
Du synes altså, at I som selskab skal have større frihedsgrader end vejledningen lægger op til?
”Ja, jeg mener, at vores revisionsudvalg nok selv skal vurdere, hvor snittet skal lægges, og vi skal nok vurdere, om der kanopstå interessekonflikter. Et generelt direktiv bryder vi os ikke om. God skatterådgivning kræver god indsigt, og det har den lovpligtige revisor. Derfor er der store fordele i at lade revisor tage sig af skatterådgivningen.”
Revisionsudvalgene bliver med de nye regler pålagt et skærpet ansvar. Hvad siger du til det?
”Ja, velkommen til 2017. Der er selvfølgelig et ansvar forbundet med at sidde i et revisionsudvalg. Vi har en rigtig saglig behandling af tingene i udvalget, i et tæt samspil med selskabets økonomiafdeling og de eksterne revisorer. Så jeg sover roligt om natten. Vi gør allerede, hvad vi skal.” Carsten Krogsgaard Thomsen ligger meget på linje med Jesper Jarlbæk: ”Min tilgang til problemstillingen med de nye regler har jeg både som CFO for NNIT og formand for revisionsudvalget i GN Store Nord. Min opfattelse er, at revisionsudvalgene allerede for flere år siden er begyndt at skære i revisors anden rådgivning, så der er en god balance. Eksempelvis i NNIT har vi allerede de seneste år anvendt en anden revisor til det meste af vores skatterådgivning. I GN Store Nord har vi både anvendt den lovpligtige revisor og en anden revisor til skatterådgivning. Jeg ser ikke omstillingen som stor og dramatisk.” Det siger Carsten Krogsgaard Thomsen, som også vurderer, at virksomhederne har en selvstændig interesse i at revisor er reelt uafhængig.
Hvad er din holdning til, at myndighederne nu lægger op til at skille tingene fuldstændig ad?
”Det synes jeg så heller ikke er hensigtsmæssigt. Dele af skatterådgivningen kræver et meget intimt kendskab til virksomheden, eksempelvis i forbindelse med M&A transaktioner. Hvis en anden revisor skal sætte sig ind i det fra grunden, vil det betyde meget store ekstraomkostninger. Så det er ikke en god idé at lave meget firkantede regler. Vi forholder os jo selv i udvalget til, hvad vi synes er i orden omkring uafhængighed, og vi læner os ikke kun op af, hvad revisor mener.”
Kommer det til at betyde noget for jer, at revisionsudvalget nu pålægges et selvstændigt ansvar?
”Nej. Vi har allerede arbejdet, som om at vi havde et selvstændigt ansvar.”
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.