I dette års Rating af Bestyrelsesformændene i de 50 største danske børsselskaber er der sket en historisk rokade med flere overraskelser på ranglisten med kun to gengangere fra sidste års Top ti-liste. Ebbe Malte Iversen fra Per Aarsleff vinder dette års Formandsrating, hvor højdespringerne er blandt andet Anders Hedegaard fra ALK-Abelló og Helge Lund Fra Novo Nordisk. Vi gennemgår årets vindere og tabere, samt de største op- og nedture
Hele otte bestyrelsesformænd fra sidste års Top ti-liste er i dette års udgave af Økonomisk Ugebrevs årlige FormandsRating dumpet ned ad ranglisten og nogle af dem meget langt ned. Og det har så givet plads til nogle nye topscorere.
Flere nyvalgte formænd starter højt på ranglisten, måske fordi de også er velkendte navne hos analytikerne og blandt de professionelle investorer. Henrik Brandt fra Scandinavian Tobacco Group drøner lige ind på en fjerdeplads, efter at han dette forår overtog formandsposten efter en plads som næstformand. Analytikerne kender blandt andet Henrik Brandt som succesfuld CEO for Royal Unibrev, hvor han stoppede i 2017 efter at have ført landets næststørste bryggeri gennem en imponerende vækstrejse.
Også Carlsbergs nye formand, Henrik Poulsen, tidligere CEO i Ørsted, er der store forventninger til. Han er også velkendt hos analytikerne og de professionelle investorer, og de ved også, at han er skarp på den finansielle analyse og kommunikation, og at han også kan være med til fortsat at skærpe Carlsbergs strategiske profil efter udfordringer i Rusland og usikkerhed med forretningen i Kina. Til gengæld har Henrik Poulsen tilsyneladende også været rigtig god til at spotte det rigtige tidspunkt for at forlade Ørsted, som efter hans exit har haft det betydeligt vanskeligere end tidligere.
Henrik Lund, formand for Novo Nordisk, har ligesom hans CEO fået et solidt løft på Økonomisk Ugebrevs årlige rangliste. Medicinalkoncernen er efter nogle halvmatte år i den grad kommet tilbage med solid vækst og en stærk pipeline, som giver stor optimisme for fremtiden.
Også ISS’ formand Niels Smedegaard, som er tidligere CEO for DFDS, kører solidt op ad årets rangliste fra en plads som nummer 19 sidste år til nummer otte i år. Efter Q1 regnskabet stod det klart, at ISS’ turn around plan er på sporet, og servicekoncernen står med stor sikkerhed foran nogle spændende år, hvor lønsomheden løftes markant, og hvor der også skabes rum for nye offensive opkøb.
Hvis vi fokuserer på de formænd, som er rykket meget ned af ranglisten, falder flere tidligere formandsstjerner i øjnene. Sidste års vinder Lars Rasmussen fra Coloplast er rykket ned på en hæderlig 12. plads, efter at medtech-selskabets aktiekurs i år er sat 36 procent ned. Kursfaldet skyldes dog ikke så meget indtjeningsudviklingen, som det generelle markeds vigende vilje til at betale meget høje multipler for gode stabile aktier. Analytikerne ser fortsat vækst de kommende år, omend faldende salgsfremgang, men lidt bedre marginaler. Men aktien handles stadig til gavmilde 31 gange det forventede overskud i år, hvilket giver grobund for fortsat pres på aktien.
Andre formænd, som er blevet sendt et godt stykke ned ad ranglisten, er Matas’ Lars Frederiksen, som er rykket fra sidste års 5. plads til en delt 16. plads i år, og DSV’s Thomas Planborg, som er rykket fra en plads som nummer fire sidste år til nummer 19 i år.
Analytikerne ser fortsat moderat salgsvækst i Matas de kommende år, efter at detailhandelskæden under corona med sin onlinesatsning virkelig fik vind i sejlene. Analytikerne begyndte dog i foråret at skrue ned for deres forventninger til overskudsudviklingen, og årets overskud ses nogenlunde stabilt de kommende år.
Matas-aktien handles aktuelt til moderate ni gange det forventede overskud, og investorerne vil uden tvivl beregne sig en øget risikopræmie, når og hvis danskerne for alvor begynder at skrue ned for privatforbruget.
Thomas Plenborg er sikkert også især blevet ”ramt” af en negativ kursudvikling i transportvirksomheden DSV, som er sat 40 procent ned fra toppen i september sidste år. Analytikerne ser ikke, at DSV kan holde den betydelige omsætningsfremgang i 2022, idet de efterfølgende år både kan blive påvirket af lavere transportpriser i kølvandet på færre flaskehalse i logistikkæderne og af lavere aktivitet i erhvervslivet i kølvandet på en økonomisk afmatning.
Til gengæld handles DSV-aktien til moderate 13 gange det forventede overskud – i forhold til en pris på 39 gange overskuddet i 2020. Som bekendt gentog DSV-topchefen en topplacering i årets CEO rating, for ottende år i træk, så der er stadig stor tiltro til selskabets fremtid. At Thomas Plenborg alligevel er sat betydeligt ned ad ranglisten, kan også skyldes hans synlighed overfor analytikere og investorer. Men det er et generelt fænomen, at bestyrelsesformændene som regel overlader hele historiefortællingen om selskabet til CEO, CFO og en eventuel IR-funktion.
Ofte optræder formanden kun i årsberetningen under overskriften ”formanden har ordet” og efterfølgende med en beretning på årets generalforsamling. Grundlæggende er arbejdsdelingen bemærkelsesværdig, da det formelt er bestyrelsen, og især formanden, der udstikker den overordnede strategiske retning, udpeger direktionen og lægger en linje for politikker omkring selskabsledelse, ESG, compliance og transparens.
En af de helt store dumpere på årets rangliste er Vestas’ formand, Bert Nordberg, som rykker fra sidste års placering som nummer to til en 24. plads. Velkendt er det, at Vestas i år har befundet sig på en dramatisk glidebane ned ad bakke, ikke kun på aktiekursen, men også selskabets forventede resultater i år og de kommende år.
Siden årets start har analytikerne nedjusteret deres forventninger til dette års resultat meget markant, så der nu forventes underskud, i overensstemmelse med vindmølleproducentens nedjustering efter årets første kvartal. Årets omsætning i Vestas forventes at falde lidt i forhold til sidste år, men der ses nu en overskudsgrad på minus 2,4 procent i år, efter både pres på salgspriserne, stigende inputpriser, men også markant større tabshensættelser end tidligere.
Analytikerne ser først Vestas rigtig tilbage på sporet i 2024, og selv med denne fremgang handles aktien stadig til 28 gange det forventede langt-bedre 2024-resultat.
De øvrige artikler i serien om Formandsrating 2022:
DFDS-formand Claus Hemmingsen næstbedst i ØUs årlige Formandsrating: læs interview
Aarsleff-formand anerkendes for resultater. Men nu bliver det svært
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.