Dansk Industri og den nye regering er enige om, at Danmark skal reducere sine CO2-udledninger med 70 procent. Men i regnestykket udelades CO2-emissioner fra international transport foretaget af danske skibe, fly og køretøjer. De 38 procent af Danmarks samlede CO2-udledninger indgår hverken i de officielle opgø-relser, som rapporteres til FN på baggrund af klimakonventionens bestemmelser, eller i de konkrete reduktionsmål, som DI og regeringen har formuleret. Så på papiret er vi halvvejs i mål med 70 procent reduktion fra 1990.
Det netop offentliggjorte 2018 emissionsregnskab fra Danmarks Statistik viser, at de samlede CO2-udledninger fra Danmark er steget med syv procent siden 1990. Det går altså samlet set i den gale retning, og Danmark har endnu ikke formået at vende udviklingen. Men trækker man international transport ud af regnestykket, som det i henhold til klimakonventionen er normen at gøre, kan Danmark stolt fortælle omverden om, at vi i Danmark allerede har reduceret vores udledninger med 36 procent siden 1990.
Og det er lige præcis det, Regeringen, Dansk Industri, Energistyrelsen og mange andre gør ved beregning af målsætninger, investeringer eller fremskrivninger for landets CO2-emissioner. Med andre ord: Regeringens mål om 70 procent reduktioner, der bakkes op af DI med tal fra Energistyrelsen, er allerede halvvejs indfriet.
Problemet er, at det resultat alene skyldes, at 38 procent af Danmarks CO2-udledninger fra international transport fra danske skibe og fly ikke beregnes i reduktionsmålene. Hvis udledninger fra biomasse trækkes fra, udgør international transport fra danske aktører hele 48 procent af Danmarks samlede CO2-udledninger.
Indregner man CO2-emissioner fra dansk international transport – altså de faktiske samlede danske CO2-udledninger, sniger regeringens og DI’s reduktionsmål sig næppe over 35-40 procent.
Ifølge Danske Rederier er opgørelsesmetoden ikke problematisk. ”Skibe kan være ejet, opereret og registreret i flere forskellige lande, og det er en del af industrien, at skibene kan skifte flag og dermed register. Derfor er det også mest hensigtsmæssigt at holde skibsfarten ude af de nationale regnskaber,” forklarer direktør i Danske Rederier, Maria Skipper Schwenn. Videre siger hun, at ”Vi er i branchen klar til at gå forrest – blandt andet ved at oprette en international maritim forskningsfond, som skal finansieres af industrien selv, men staterne er også nødt til at prioritere området højere.”
I Dansk Industries nye klimaplan formuleres det, at Danmarks CO2-emissioner har været faldende. I DI’s klimaplan skriver interesseorganisationen under overskriften ”Den danske CO2-udledning”: ”Danmark og danske virksomheder er gennem årtier gået forrest i den grønne omstilling. Det afspejler sig blandt andet i en væsentlig reduktion i Danmarks udledning af drivhusgasser siden 1990.”
Danmarks udledning er steget siden 1990
Man kan måske argumentere for, at Danmark med omkring 30 procent af det samlede energiforbrug fra vedvarende energikilder er gode til grøn omstilling. Men det er ikke hele sandheden at kæde det sammen med hele ”Danmarks udledning”, idet den samlet set, inklusiv international transport, er steget siden 1990.
Også Energistyrelsen beretter om reduktioner i de samlede udledninger. Energistyrelsen skriver i sin basisfremskrivning, at ”Siden 1990 er Danmarks samlede udledninger faldet med ca. 20 procent. De primære årsager til dette fald er et mere effektivt energiforbrug og en øget brug af vedvarende energikilder som sol og vind.”
Energistyrelsen har ret i, at Danmark har et mere effektivt energiforbrug og en øget andel af vedvarende energikilder i forhold til 1990. Men det er direkte misvisende, at Danmarks ”samlede udledninger” siden 1990 er faldet med ca. 20 procent.
”Det er korrekt, at basisfremskrivningen følger UNFC-CC’s og klimakonventionens opgørelsesmetode, der ikke medtager international luftfart og søtransport. Energistyrelsen finder opgørelsen retvisende og troværdig i lyset af, at IPCC’s opgørelsen ligger til grund for nationale og tværnationale mål og reduktionsforpligtelser, herunder reduktionsbyrdefordelingen i EU, og har samtidig fremlagt baggrundsinformation om udledninger fra international flytrafik og søtransport,” oplyser pressechef i Energistyrelsen, Ture Falbe-Hansen.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.