Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

Formelt er Danmark halvvejs i mål med 70 % CO2 reduktion

Joachim Kattrup

mandag 07. oktober 2019 kl. 11:58

Dansk Industri og den nye regering er enige om, at Danmark skal reducere sine CO2-udledninger med 70 procent. Men i regnestykket udelades CO2-emissioner fra international transport foretaget af danske skibe, fly og køretøjer. De 38 procent af Danmarks samlede CO2-udledninger indgår hverken i de officielle opgø-relser, som rapporteres til FN på baggrund af klimakonventionens bestemmelser, eller i de konkrete reduktionsmål, som DI og regeringen har formuleret. Så på papiret er vi halvvejs i mål med 70 procent reduktion fra 1990.

Det netop offentliggjorte 2018 emissionsregnskab fra Danmarks Statistik viser, at de samlede CO2-udledninger fra Danmark er steget med syv procent siden 1990. Det går altså samlet set i den gale retning, og Danmark har endnu ikke formået at vende udviklingen. Men trækker man international transport ud af regnestykket, som det i henhold til klimakonventionen er normen at gøre, kan Danmark stolt fortælle omverden om, at vi i Danmark allerede har reduceret vores udledninger med 36 procent siden 1990.

Og det er lige præcis det, Regeringen, Dansk Industri, Energistyrelsen og mange andre gør ved beregning af målsætninger, investeringer eller fremskrivninger for landets CO2-emissioner. Med andre ord: Regeringens mål om 70 procent reduktioner, der bakkes op af DI med tal fra Energistyrelsen, er allerede halvvejs indfriet.

Problemet er, at det resultat alene skyldes, at 38 procent af Danmarks CO2-udledninger fra international transport fra danske skibe og fly ikke beregnes i reduktionsmålene. Hvis udledninger fra biomasse trækkes fra, udgør international transport fra danske aktører hele 48 procent af Danmarks samlede CO2-udledninger.

Indregner man CO2-emissioner fra dansk international transport – altså de faktiske samlede danske CO2-udledninger, sniger regeringens og DI’s reduktionsmål sig næppe over 35-40 procent.

Ifølge Danske Rederier er opgørelsesmetoden ikke problematisk. ”Skibe kan være ejet, opereret og registreret i flere forskellige lande, og det er en del af industrien, at skibene kan skifte flag og dermed register. Derfor er det også mest hensigtsmæssigt at holde skibsfarten ude af de nationale regnskaber,” forklarer direktør i Danske Rederier, Maria Skipper Schwenn. Videre siger hun, at ”Vi er i branchen klar til at gå forrest – blandt andet ved at oprette en international maritim forskningsfond, som skal finansieres af industrien selv, men staterne er også nødt til at prioritere området højere.”

I Dansk Industries nye klimaplan formuleres det, at Danmarks CO2-emissioner har været faldende. I DI’s klimaplan skriver interesseorganisationen under overskriften ”Den danske CO2-udledning”: ”Danmark og danske virksomheder er gennem årtier gået forrest i den grønne omstilling. Det afspejler sig blandt andet i en væsentlig reduktion i Danmarks udledning af drivhusgasser siden 1990.”

Danmarks udledning er steget siden 1990

Man kan måske argumentere for, at Danmark med omkring 30 procent af det samlede energiforbrug fra vedvarende energikilder er gode til grøn omstilling. Men det er ikke hele sandheden at kæde det sammen med hele ”Danmarks udledning”, idet den samlet set, inklusiv international transport, er steget siden 1990.

Også Energistyrelsen beretter om reduktioner i de samlede udledninger. Energistyrelsen skriver i sin basisfremskrivning, at ”Siden 1990 er Danmarks samlede udledninger faldet med ca. 20 procent. De primære årsager til dette fald er et mere effektivt energiforbrug og en øget brug af vedvarende energikilder som sol og vind.”

Energistyrelsen har ret i, at Danmark har et mere effektivt energiforbrug og en øget andel af vedvarende energikilder i forhold til 1990. Men det er direkte misvisende, at Danmarks ”samlede udledninger” siden 1990 er faldet med ca. 20 procent.

”Det er korrekt, at basisfremskrivningen følger UNFC-CC’s og klimakonventionens opgørelsesmetode, der ikke medtager international luftfart og søtransport. Energistyrelsen finder opgørelsen retvisende og troværdig i lyset af, at IPCC’s opgørelsen ligger til grund for nationale og tværnationale mål og reduktionsforpligtelser, herunder reduktionsbyrdefordelingen i EU, og har samtidig fremlagt baggrundsinformation om udledninger fra international flytrafik og søtransport,” oplyser pressechef i Energistyrelsen, Ture Falbe-Hansen.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank