Økonomisk Ugebrevs CEO Rating viser, at investorer og analytikere havde mistet tilliden til Juan Jose Gonzalez, der torsdag blev fyret med omgående virkning. Troværdighedstabet skyldtes ikke kun flere nedjusteringer, men også at noget i Gonzalez’ tid er gået helt skævt, så de hypede engangsendoskoper tilsyneladende nu sælges med underskud.
Fredag overtog Britt Meelby Jensen pludseligt CEO-posten i Ambu fra Juan Jose Gonzalez. Som en del af corona-restriktionerne har Ambus sælgere haft begrænset adgang til hospitalerne, og også problemerne i forsyningskæderne har skadet selskabet og været medvirkende til skuffende regnskaber og faldende aktiekurser. Men i Ambu har den nu forhenværende topchef også en solid del af ansvaret, vurderer en analytiker. Mest presserende er det, at driftsmarginalen i første kvartal af selskabets regnskabsår kom helt ned på 3,9 procent. Hvis man antager, at marginen fra produkterne i den gamle og forholdsvis uavancerede del af forretningen ligger på 10-15 procent, indebærer det, at de engangsendoskoper, som har begejstret aktiemarkedet, lige nu sælges med underskud.
”Det hul er bare blevet dybere og dybere. Om problemet skyldes overinvesteringer eller noget andet, er svært at sige. Men der er i hvert fald et issue omkring profitabiliteten. Der er også et internt problem. Gonzalez har kørt en ledelsesstil som ikke er helt foreneligt med den måde, vi gør det på i Danmark. Bl.a. har han truffet beslutninger hen over hovedet på mange af sine mellemledere”, siger analytikeren.
Selv uden dette kunne aktiemarkedets tillid til Gonzalez, der har præsenteret flere nedjusteringer i træk, efterhånden ligge på et lille sted. At det går dårligt for et selskab, er én ting. Men når ledelsen tilsyneladende ikke ser det i øjnene, bliver investorerne dobbelt utrygge.
Netcompanys CEO André Rogaczewski er også faldet med 1,1 karakterpoint. Men her er det fra en andenplads sidste år, så han nu lander midt i feltet. Selv om også Netcompanys aktie er styrtdykket, er historien en helt anden end i Ambu. Netcompany-aktien følger tech-sektoren nedad, men trods et skuffende Q4-regnskab er den fundamentale historie i selskabet mere eller mindre uændret – måske endda styrket, vurderer en analytiker. Derfor er den lavere rating heller ikke udtryk for, at aktiemarkedet ikke kan lide Rogaczewski.
”Tech-aktierne er bare nogle af dem, der har været hårdt ramt af de stigende renter og andre udefra kommende ting. André Rogaczewski har ikke nogen direkte andel i det, og det er ikke sådan, at han er trådt i vandet. Men Netcompany har foretaget et stort indkøb, hvilket måske har skabt nogen usikkerhed”, siger analytikeren.
Lundbecks Deborah Dunires rating er kun faldet med 0,3 point, men det er fra et lavt udgangspunkt, så hun ligger næstsidst i ratingen i år. Det står i modsætning til, at hun ifølge Børsen var den bedst lønnede C25-chef – dog som følge af et ekstraordinært tillæg, der skal kompensere for, at hun er underlagt dansk beskatning af sin formue. Lundbeck arbejder indenfor det nok vanskeligste område i medicinalbranchen. Der skal en meget stor portion held til for at udvikle midler mod sygdomme i centralnervesystemet, og spørgsmålet er, om Lundbeck på lang sigt er stort nok til at løfte satsningen på egen hånd. Indtil videre insisterer hovedaktionæren, Lundbeckfonden, på, at selskabet skal bevare sin selvstændighed. Derfor betaler man den løn, det koster at tiltrække en kompetent direktør, og derfor har man annonceret, at der skal lanceres en ny aktieklasse, så man kan hente ny kapital uden at Lundbeckfonden mister kontrollen.
Denne politik har ikke mange tilhængere på aktiemarkedet, viser et tillægsspørgsmål om Lundbeck i CEO Ratingen. Ingen af de 17 respondenter, der har besvaret spørgsmålet, mener, at det er et værdigt hensyn at bevare selskabets selvstændighed, når det koster aktionærerne penge. 7 mener tværtimod, at selskabet bør gå efter den løsning, der maksimerer aktionærernes værdi.
Sten Thorup Kristensen
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.