ØU Mangfoldigheds Rating 2024 for Life Science: Selskaberne inden for Life Science har samlet set flere kvinder i både topledelsen og bestyrelsen end det øvrige danske erhvervsliv. Hos Genmab og Gubra er der lige mange mænd og kvinder i bestyrelsen samt 33 pct. kvinder i topledergruppen. LEO Pharma og Orifarm halter bagefter. I snit er 25 pct. af toplederne i Life Science sektoren kvinder, hvilket er en tilbagegang i forhold til sidste år, her var det 29 pct., skriver redaktør Claus Strue Frederiksen.
Life Science branchen har traditionelt været foran, når det gælder kønsbalance i topledelsen. Men førerpositionen vakler. Sidste år var 29 pct. af toplederne – her forstået som executive management – i Life Science branchen kvinder. I år er det 25 pct., altså et fald på 14 pct. Til sammenligning er kvindeandelen i topledelsen i danske top-100 selskaber, repræsenteret ved alle large cap, mid cap og 31 store unoterede, på 24 pct. – altså blot et procentpoint lavere.
Life Science branchen er dog stadig i front, både når det gælder kønsdiversitet i bestyrelsen og topledelsen – særligt i forhold til banksektoren. Eksempelvis består 60 pct. af topledergrupperne i banksektoren udelukkende af mænd, altså ingen kvinder. I Life Science branchen har kun hvert ottende selskab nul kvinder i topledelsen, for Top 100 selskaberne er det hvert tredje.
Et af de selskaber, der befinder sig i den tunge ende af årets rangliste, både når det gælder kønsdiversitet i topledelse og bestyrelse, er LEO Pharma. Her består topledergruppen af syv mænd og én kvinde, mens kønsbalancen i bestyrelsen er lidt bedre: Én kvinde ud af seks.
Christina Dahl, Head of ESG, DE&I and Public Affairs i LEO Pharma, oplyser til Økonomisk Ugebrev, at LEO Pharma ikke helt er, hvor selskabet ønsker at være, men at der er sket fremskridt: ”Vi har markant forbedret kønsdiversiteten på seniorledelsesniveau, og nu bruger vi samme tilgang til at adressere problemstillingen på de øverste ledelseslag.”
Christina Dahl tilføjer, at LEO Pharma i 2023 fremsatte sit første mål for kønsdiversitet i topledelsen: ”Inden udgangen af 2027 går vi efter at have minimum 37,5 pct. af det underrepræsenterede køn i både direktionen og bestyrelsen. Og så arbejder vi målrettet med vores processer, så vi sikrer et bredt ansøgerfelt, når der rekrutteres – ikke blot i forhold til køn, men også andre diversitetsfaktorer.”
Også parallelimportøren Orifarm ligger i den lave ende for både kvinder i bestyrelsen og topledelse, med blot én kvinde og fem mænd i bestyrelsen, samt én kvinde og seks mænd i topledelsen. Ifølge Kristian Lysgaard, Kommunikationschef i Orifarm Group, holder Orifarm – trods de beskedne placeringer – dog fast i selskabets ambition om, at det underrepræsenterede køn i 2027 skal udgøre mindst 33 pct. af selskabets bestyrelse og mindst 35 pct. i senior management.
Claus Strue Frederiksen
Læs hele artiklen her.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.