Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Grundfos vil fortælle mere om selskabsledelse

Morten W. Langer

mandag 26. februar 2018 kl. 13:14

Grundfos og Stark vinder unoteredes Tax Governance Rating

Bestyrelsesformand Jens Moberg fra Grundfos ser positivt på, at den store danske industrikoncern kan fortælle mere om den interne selskabsledelse. ”Vi følger allerede anbefalinger for de børsnoterede selskaber”, siger han i interview.

Økonomisk Ugebrev Ledelse berettede i seneste udgave om, at der i England nu er ved at blive indført anbefalinger om god selskabsledelse for store unoterede virksomheder, der har samfundsmæssig interesse. Blandt de hjemlige unoterede selskaber har kun Danfoss valgt at rapportere som et børsnoteret selskab, samt offentliggøre en vederlagsredegørelse. Økonomisk Ugebrev har spurgt bestyrelsesformændene for Grundfos, VKR og LEGO1) om deres syn på anbefalinger for unoterede selskaber.

Jens Moberg siger til Økonomisk Ugebrev, at ledelsen for Grundfos allerede arbejder ud fra anbefalinger for god selskabsledelse fra Komitéen for God Selskabsledelse:

”Vi synes, at det er helt naturligt at det omgivende samfund viser interesse for, hvordan vi arbejder, og derfor fortæller vi også meget om det. Vi lægger stor vægt på åbenhed om mission, strategi og resultater. Og når det gælder god selskabsledelse, så finder vi rigtig meget god inspiration i de gældende anbefalinger om god selskabsledelse, og anvender dem aktivt i udvikling af ledelsens og bestyrelsens arbejde. Eksempelvis gennemfører bestyrelsen hvert år en selvevaluering med eksterne rådgivere. Vi har også forskellige bestyrelseskomitéer, blandt andet med fokus på ledelsesudvikling.”

Men I rapporterer ikke noget særligt omkring god selskabsledelse, herunder eksempelvis om bestyrelsens kompetencer, selvevaluering og arbejdsprocesser eksempelvis med udvalg?

”Som det er i dag rapporterer vi ikke til omgivelserne om disse forhold. Vi er i tvivl om, hvorvidt omgivelserne vil blive meget klogere af det. Vi har intet at skjule. Så det er da oplagt for os at overveje grundigere at fortælle mere om, hvordan vi arbejder internt med selskabsledelse. Det anser vi ikke for at være et problem. Men vi har jo allerede dialog med vores ejere om, hvordan tingene i maskinrummet er indrettet.”

Men der kan også være andre interessenter, eksempelvis ansatte, kunder, leverandører og lokalsamfundet, som gerne vil forstå, hvordan I indretter jer ledelsesmæssigt, eksempelvis omkring risikostyring?

”Hvis der er interesse for det, har vi ikke noget imod at fortælle om, hvordan vi indretter os. Vi vil overveje i fremtiden at beskrive, hvordan vi indretter os i bestyrelsen. Det er en god idé at overveje om vi skal være mere åbne. Vi følger jo allerede retningslinjerne.”

Hvad synes du til forslaget om anbefalinger om god selskabsledelse for store unoterede selskaber, som har samfundsmæssig interesse?

”I stedet for at gå den vej, man overvejer i England, med at lave særskilte anbefalinger for unoterede selskaber, synes jeg, at man kunne overveje at udarbejde et fælles sæt anbefalinger, der gælder for både noterede og unoterede selskaber. Forskellen på at drive en stor noteret og ikke-noteret virksomhed er ikke stor, hvis man lige ser bort fra de børsetiske regler.”

Er det generelt en god idé, at store unoterede selskaber fortæller om deres selskabsledelse?

”Jeg synes generelt, at åbenhed er en god ting. Man skal selvfølgelig ikke tage den så langt, at det går ud over virksomhedens konkurrencekraft. Men åbenhed om, hvordan virksomheden drives, strategien og resultaterne, er en god idé. Vi har fuld forståelse for, at der er en offentlig interesse for, hvordan det går Grundfos.”

Bestyrelsesformand Søren Bjerre-Nielsen fra Velux siger, at han har svært ved at se behovet for anbefalinger for unoterede selskaber: ”Der er en fin lovgivning, som vi naturligvis følger. Og i vores tilfælde har vi samtidig en tæt dialog med vores ejere. Vi skal passe på med at lave regler bare for reglernes skyld. Der skal være et dokumenteret behov. Når det er sagt, så kigger vi naturligvis på anbefalingerne for de noterede selskaber og lader os inspirere herfra.”

Hvordan vurderer du argumenterne om, at anbefalinger kan øge offentlighedens tillid til virksomheden gennem øget transparens og sikre tillid hos långivere og andre interessenter?

”Vi har en tæt dialog med vores ejere, og vi har ikke oplevet tillidssvigt i forhold til andre interessenter. Når det gælder den brede offentlighed, så tror vi mere, at interessen herfra retter sig mod de områder, som vi fortæller om i vores CSR-rapportering – det vil sige vores bidrag til samfundet og vores håndtering af ressourcer i vores processer.

1) Økonomisk Ugebrev har ikke modtaget svar på en henvendelse til Jørgen Vig-Knudstorp om LEGO’s rapportering om selskabsledelse.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Udløber snart
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank