Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Grundfos kan nu købe op for tocifret milliardbeløb, 8 mia. i banken

Morten Sørensen

torsdag 09. september 2021 kl. 7:00

Grundfos og Stark vinder unoteredes Tax Governance Rating

Grundfos’ topchef Poul Due Jensen har med nye halvårstal demonstreret, at koncernen har muskler til de helt store opkøb, som han allerede har varslet i foråret. Grundfos har så mange penge i banken, at det med dagens renteniveauer virker meningsløst – hvis virksomheden da ikke lige pønser på et eller flere store opkøb, skriver Morten A. Sørensen i denne analyse.

Grundfos har præsteret et gennembrud i første halvdel af 2021. Væksten og overskudsgraden er nu på et niveau, som ikke har været set i Grundfos i et årti. Dermed er den store danske pumpeproducent særdeles godt rustet til opkøb.

CEO Poul Due Jensen (barnebarn af virksomhedsstifteren af samme navn) har i løbet af foråret givet udtryk for, at Grundfos har muskler til væsentligt større opkøb, end købet af Silhorko Eurowater for 518 mio. kr. i 2020.

Hvor store musklerne er, bliver demonstreret af halvårstallene, der kom i den forgangne uge. Ikke blot har Grundfos præsteret en klart bedre omsætningsvækst og indtjening end vigtige konkurrenter, men også bedre end andre virksomheder, der nyder godt af de buldrende konjunkturer. Som for eksempel Danfoss.

Grundfos har også så stærke finanser, at selskabet kunne klare et opkøb af samme størrelse som Danfoss’ køb af Eatons hydraulikaktiviteter – en handel til 22 mia. kr., der blev afsluttet i år. Alene Grundfos’ nettorentebærende position på plus 8 mia. kr. giver et solidt grundlag for opkøb.

Man kunne hævde, at det – i en tid med negative renter – er meningsløst for en virksomhed af Grundfos’ størrelse at have så mange penge stående i banken eller i hurtigt omsættelige værdipapirer, hvis pengene ikke netop snart skal bruges til nye satsninger.

Hertil kommer, at Grundfos formentlig i år kan opnå en EBITDA-driftsindtjening på 5-6 mia. kr., hvilket skulle muliggøre en låntagning på 10-15 mia. kr., uden at forholdet EBIT-DA/nettogæld bliver kritisk. Den finansielt konservative familie Due Jensen og fonden bag virksomheden vil nok være påholdende med at satse for lånte penge. Men der skulle stadig være plads til opkøb for et tocifret milliardbeløb.

Med tallene for første halvår 2021 bryder Grundfos markant ud af det afdæmpede vækst- og indtjeningsmønster, der er set i de seneste ti år: Hvor omsætningsvæksten i årtusindets første årti var på 92 procent, har den i perioden 2011 til 2020 kun været 24 procent, og EBIT-marginen har kun et par gange i hele perioden siden 2020 hævet sig nogle basispoints over de ti procent.

Nu kan Grundfos i første halvår pludselig opvise en vækst på 15 procent, og EBIT-marginen er skudt op over 14 procent. Det er tænkeligt, at væksten aftager i de kommende år. Men Poul Due Jensen vil åbenlyst gerne sikre ny dynamik i koncernen, så vækstraten bliver på et højt niveau. Derfor bliver større opkøb mere sandsynlige.

Opkøbsplanerne kan dog løbe ind i problemer: For det første er pumpevirksomheder blevet ret dyre. Aktierne i Grundfos’ tyske peer, børsnoterede KSB, er steget 80 procent over det seneste år, amerikanske Xylem er steget 67 procent. Det betyder, at Xylem nu handles til en forward price/earning (som beregnet af Reuters) på 51, hvilket giver en markedsværdi på 24,6 mia. dollar eller 152 mia. kr. KSB ser med en aktuel markedsværdi på 707 mio. euro (5,3 mia. kr.) ud til – teoretisk – at være et mere overkommeligt opkøbsmål. Men KSB kan nok tages som et eksempel på det andet problem, der møder et opkøbslystent Grundfos: Mange af branchens virksomheder er kontrolleret af familier eller fonde, som nok ikke umiddelbart er indstillet på at sælge.

Går man ud fra, at Grundfos i andet halvår kan opnå et lige så højt nettoresultat som i første halvår, vil Grundfos have en værdiansættelse på mindst 157 mia. kr., hvortil kommer de otte mia. kr., som Grundfos har i banken.

Grundfos står utvivlsomt historisk stærkt. Poul Due Jensen tiltrådte først som ny topchef i slutningen af 2020. En buldrende konjunktur har foreløbig skaffet ham og Grundfos enestående succes, der måske er blevet hjulpet på vej af, at Grundfos traditionelt selv har fremstillet mange afgørende komponenter og derfor er ramt lidt mindre hårdt af tidens forsyningsproblemer end mange andre.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank