2018 var på mange måder et roligt år for erhvervslivet, med nogenlunde solid økonomisk vækst, gode finansieringsmuligheder, få alvorlige geopolitiske hændelser og generelt gode erhvervsvilkår. Men 2019 kommer med stor sikkerhed til at byde på flere bump på vejen, som virksomhedens bestyrelse bør forholde sig til, skriver chefredaktør Morten W. Langer i denne gennemgang.
Her er de nye punkter på virksomhedens dagsorden for 2019:
Et vanskeligere makroøkonomisk miljø med vigende afsætning og øget prispres: Blandt økonomer er det ikke længere et debatpunkt om den vestlige verden står foran en økonomisk afmatning. Det er et faktum. Debatten handler nu om, hvorvidt det udvikler sig til en økonomisk recession. Og det er der generel enighed om, at det ikke gør. Men ser man på en stribe af de ledende økonomiske indikatorer, er udsigterne ikke gode. Med andre ord bør bestyrelserne udarbejde planer for, hvordan virksomheden skal agere ved en svigtende afsætning, så man ikke kommer på bagkant, men er på forkant med nødvendige initiativer til at tilpasse kapacitet osv.
I det vanskeligere forretningsmiljø bliver det endnu vigtigere med en skarp bestyrelse: Aktionærer vil have endnu skarpere fokus på, at virksomhedens øverste ledelsesorgan, bestyrelsen, er klædt godt på til at håndtere de øgede udfordringer. Virksomhederne står foran skærpet pres fra flere sider, ikke kun et vanskeligere markedsmiljø. Under alle omstændigheder er det afgørende, at bestyrelsen har mindst én, og helst to, erfarne kompetencer med indsigt i virksomhedens branche, som kan give den adm. direktør kvalificeret sparring og modspil omkring forretningsmæssige tiltag og den strategiske retning.
En bestyrelse med fagkompetencer, som dækker aktuelle behov: Det er ikke længere en nyhed, at en velfungerende bestyrelse skal bestå af folk med forskellige kompetencer og faglige baggrunde. Særligt vigtigt er det med fagkompetencer på udviklingsområder, som er strategisk vigtige for virksomheden. Der er i tidens bestyrelse ofte brug for folk med indsigt i processer omkring digital transformation af forretningen, hvordan man indtænker ESG-relaterede forhold i forretningstænkningen, og hvordan man udvikler en virksomhedskultur og en meningsfuldhed i forretningen, som kan tiltrække og fastholde talenter.
Sikring af en ”god” virksomhedskultur og en meningsfuld arbejdsplads: Uanset om man synes om det eller ej, så stiller nutidens unge langt større krav til deres arbejdsplads end for blot ti eller tyve år siden. Virksomhedskulturen skal sikre, at de ansatte kan lide at komme på arbejde, og at der er et motiverende og menneskeligt arbejdsmiljø. Men det har også stadig mere betydning, at de ansatte ser det de arbejder med som meningsfuldt. Meningsfuldheden handler både om de konkrete arbejdsopgaver, men bestemt også om relationen til det virksomheden beskæftiger sig med. Ikke alle virksomheder kan arbejde for at redde verden eller gøre menneskers hverdag bedre og lettere. Men det er faktisk tæt på, hvis man også formår at fortælle historien om, hvilke forskel virksomhedens produkter eller serviceydelser gør i den store sammenhæng. Den ”historie” bør bestyrelsen også være med til at fortælle og formidle, da tiltrækning og fastholdelse af medarbejdere er noget af det vigtigste for ledelsen.
Nye forretningsmodeller, digital transformation og tilhørende fagkompetencer: For næsten alle forretninger er det i dag afgørende for at sikre den fremtidige forretning, at både bestyrelsen og den daglige ledelse tænker i nye forretningsmodeller og digital transformation. Start som minimum med at kortlægge, hvad danske og internationale konkurrenter har af initiativer for at træde ind i den nye digitale tidsalder. Man kan ikke overvurdere betydningen af at være på forkant med udviklingen, og det er helt centralt at have mindst én person i bestyrelsen, som forstår, hvad det her handler om, men også i organisationen. Det handler om at anvende de nye digitale redskaber til at effektivisere sine forretningsprocesser, komme bredt ud til kunderne og levere en digital kundeoplevelse.
Tænkning i klima, ressourcer, bæredygtighed og miljøvenlig produktion: Ikke kun store investorer lægger i deres ansvarlige investeringspolitikker langt mere vægt på at vælge virksomheder, som er højt CSR ratede, eller som viser evne og vilje til at forbedre sig. Også kunder, ansatte, NGO’er, myndigheder og andre interessenter lægger i stigende grad vægt på, at virksomheden har styr på disse forhold, og at man kan anvende det både i branding, men også til at styrke den interne forretning.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.