Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Her er kommunernes muligheder for en aktiv skattepolitik

Joachim Kattrup

søndag 07. april 2019 kl. 21:41

Nogle kommuner tænker kreativt i henseende til, hvad de kan gøre for at ekskludere leverandører med en uønsket skattepolitik. De bliver samtidig opildnet af et charter fra Oxfam IBIS. Selvom lovgivningen sætter meget snævre grænser for, hvad kommunerne kan gøre, er der faktisk flere muligheder for at handle. I samarbejde med Dansk Initiativ for Etisk Handel har en række kommuner udviklet den Den Kommunale Værktøjskasse For Ansvarlig Skat.

En række kommuner har det sidste halve år udviklet konkrete handlemuligheder, der aktivt kan sættes i værk for at sætte pres på leverandører, der ikke efterlever en fair skattepolitik eller ligefrem spekulerer i aggressiv skatteplanlægning.

”Vi er i gang med at skabe en bevægelse, der sammen kan rykke en hel masse ting. Og der er masser af tiltag, som visionære lokalpolitikere kan gå i gang med lige nu og her”, siger kampagneleder Stine Bang fra Oxfam IBIS.

Det er kommunerne Aarhus, Frederiksberg, Gladsaxe, Roskilde, København, Næstved, Odsherred og Albertslund, der har givet deres tilslutning til IBIS’ charter, og flere kan være undervejs. Selvom Charteret er ganske ukonkret og uforpligtende i dets mere handlingsorienterede del, sigter kommunerne i deres indkøbs- og investeringspolitik mod at ”tilstræbe at tilvælge virksomheder, der udviser en ansvarlig skatteadfærd.” Den formulering kan dække over et meget stort spektrum af politiske og moralske holdninger, men konkrete anvisninger er formuleret på en række workshops afholdt i samarbejde mellem Oxfam og Dansk Initiativ for Etisk Handel.

På workshoppen har kommunerne arbejdet med ”Den kommunale værktøjskasse i arbejdet for en mere ansvarlig skat”, der formulerer en række initiativer. Kommunerne har således opfordret hinanden og andre til at handle helt konkret. Den kommunale værktøjskasse for området ser ud som følger:
• Udarbejde en skattepolitik
• Integrere ansvarlig skat i udbudsfasen og undersø- ge mulighederne indenfor udbudslovens rammer
• Indgå i dialog med leverandører i kontraktperioden baseret på skat i kontraktvilkår
• Offentliggøre leverandørlister med oplysninger om virksomheders skattepolitik

• Involvere sig i KL’s råd, der ser på kommuners samarbejde med banker i forhold til skat og hvidvask
• Give høringssvar ved revision af udbudslov og ud-

budsdirektiv
• Arbejde med udvikling og brug af ’Fair Skat-mærke’
• Arbejde med udvikling af CEN/ISO-standard for ansvarlig skat

Århus er i gang med at skabe en dialog med virksomhederne, og her er tanken, at kommunen, som man kender det fra det aktive ejerskab i investeringer, benytter dialogprincipperne i kommunens politikker for ansvarlige investeringer. På skatteområdet kan kommunerne på bagrund af internationale initiativer, f.eks. The B-teams principper for ansvarlig skattepraksis, PRI’s retningslinjer og OECD’s formuleringer, opstille krav til leverandørerne. Muligheden for at ekskludere leverandører er dog begrænsede. Udbudsreglerne giver ganske vist en række muligheder for at fravælge virksomheder af etiske grunde, men det skal som hovedregel være grunde, der er knyttet til selve produktet eller ydelsen, og ikke til virksomheden selv. Og de regler har politikerne på Christiansborg hidtil ikke ønsket at gå til EU for at få ændret.

Udbudsloven fra 2015 understreger, at virksomheder skal ekskluderes fra udbudsrunder, hvis de har forfalden skattegæld på over 100.000 kroner. Men nøgleordet er her ”skal”. Det eneste, kommunerne kan bidrage med, er boykot af virksomheder med skattegæld under 100.000 kroner. Indkøbschef Anette Juhl Winther oplyser til Økonomisk Ugebrev, at man lige nu har et CSR-papir i høring, bl.a. hos erhvervslivet. Kommunens udbud skal overholde detaljeret EU-lovgivning, men ideen er at få leverandørerne til frivilligt at forpligte sig til at efterleve de forskellige CSR-mål, bl.a. om samfundsansvarlig skattebetaling.

”Vi stoler på, at leverandørerne lever op til vores ønsker. Vi spørger også til det på løbende opfølgningsmøder, men det er kun, hvis vi får mistanke om noget, at vi sætter aktioner i gang. F.eks. kan vi i det tilfælde bede dem underskrive en ledelseserklæring. På den måde har vi mere greb i dem, hvis de senere gør noget andet end det, vi har aftalt,” fortæller Anette Juhl Winther, der understreger at kommunen lægger vægt på, at man ikke ønsker at stå som en overdommer. Leverandørerne skal frivilligt gå ind på CSR-principperne og se en egen interesse i at følge dem.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Finance Manager
Region Nordjylland
SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Økonom til Almen Analyse – Landsbyggefonden
Region Hovedstaden
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank