Økonomisk Ugebrev Ledelse har gennemgået stemmeopgørelserne fra forårets generalforsamlinger for at identificere, hvor bestyrelserne mødte flest kritiske røster. Ofte kommer kritikken fra de store aktionærer ikke verbalt, men via et større antal nej-stemmer på generalforsamlingen. Chefredaktør Morten W. Langer udpeger her de bestyrelser, som fik flest nej-stemmer.
Ofte er der ikke mange professionelle investorer, der ytrer sig kritisk overfor bestyrelserne i de større børsnoterede selskaber. De har normalt uformelle møder med ledelsen, hvor tingene bliver handlet af. Men i det skjulte afspejler stemmeopgørelserne fra generalforsamlingerne, hvor der er en ulmende utilfredshed blandt storaktionærerne, og det er typisk også forhold, den siddende bestyrelse føler sig nødsaget til at overveje.
Eksempelvis på Vestas’ seneste generalforsamling var de store investorer kritiske ved både valg af bestyrelsesmedlemmer og revisor. Ifølge stemmeopgørelsen var der hele 15 procent af de tilstedeværende stemmer, der sagde nej til genvalg af bestyrelsesformand Bert Nordberg. En del af kritikken kan bunde i, at Norberg har for mange bestyrelsesposter, men den del af problemet burde være løst. Han fratrådte som bestyrelsesformand for TDC sidste efterår, antageligt netop på grund af kritikken.
Vestas performance på lønsomhed har det seneste år heller ikke været overdrevent god. Og som det fremgår af en artikel i denne udgave, er Vestas klart ved at tabe førerskabet indenfor anlæg af havvindmøller.
Tidligere CEO Anders Runevad er som bekendt også indtrådt i Vestas’ bestyrelse, og dette skifte ser en del investorer også kritisk på. Knap ti procent af stemmerne var mod Runevad til bestyrelsen, og det afspejler altså en principiel problemstilling med ex-CEO’er, der går direkte op i bestyrelsen.
Det er også bemærkelsesværdigt, at godt ti procent af stemmerne ikke ønskede genvalg af PwC som statsautoriseret revisor. Ifølge regnskabet har PwC været revisor for selskabet uafbrudt i 22 år, hvilket er langt ud over den regelsatte norm på tolv år. Det lange samarbejde er antageligt en følge af lange overgangsregler for det nye tvungne revisorskifte, men investorer ser næppe dette som hensigtsmæssigt, og PwC kan muligvis falde på denne kritik på næste års generalforsamling.
Et andet bemærkelsesværdigt resultat på forårets generalforsamlinger var, at hele 37 procent af aktionærerne stemte imod (formelt stemte de ikke for) genvalg af FLS’ bestyrelsesformand Vagn Ove Sørensen.
Andelen er reelle nej-stemmer er meget høj, og budskabet fra aktionærerne må have givet anledning til en del selvransagelse i FLS’ bestyrelse. Nej-stemmerne kan bunde i flere forhold: For det første for mange bestyrelsesposter. Han har syv bestyrelsesposter, heraf to tunge formandsposter i Scandlinies og Air Canada. For det andet har han siddet tolv år i bestyrelsen, og han er derfor ikke længere uafhængig. For det tredje har FLS de seneste år kæmpet med mangelfuld performance, rapporteringsproblemer og fejlskud i udmeldte forventninger. På det grundlag synes Vagn Sørensen at være en oplagt udskiftning til næste års generalforsamling.
Endelig var der på Genmabs generalforsamling også en del nej- og abstain-stemmer. Genmabs aflønningspolitikker er næsten hvert år et debatemne, da selskabet mere følger amerikansk end dansk praksis på området.
Knap halvdelen af de tilstedeværende stemmer sagde nej eller ”undlader at stemme” til den foreslåede vederlagspolitik for topledelsen, og hovedparten af stemmerne var direkte nej-stemmer. Der skal altså ikke store ryk til i stemmefordelingen her, før ledelsens eget forslag til toplederaflønningen bliver afvist af aktionærerne. Næsten samme billede tegner der sig for stemmefordelingen på dagsordenspunktet om godkendelse af bestyrelseshonoraret.
Også i forhold til flere bestyrelsesmedlemmer hos Genmab var der stor reservation hos aktionærerne. For flere medlemmerne har der reelt ti procent nej-stemmer, men hele 30 procent sagde nej til valg af Jonathan Peacock.
Han blev valgt første gang på 2020-generalforsamlingen og er med regnskabsmæssig baggrund, blandt andet som tidligere partner hos PwC, formand for Genmabs revisionsudvalg og aflønningsudvalg, som selvfølgelig står i skudlinjen i forhold til aktionærkritikken.
Økonomisk Ugebrev Ledelse fortsætter i næste udgave af gennemgå, hvilke bestyrelser der blev udsat for indirekte aktionærkritik på de seneste generalforsamlinger.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.