Ledelse

Hver anden Top 100-virksomhed dumper i Tax Governance

Joachim Kattrup

søndag 12. maj 2019 kl. 23:32

Tax Governance Rating 2019: Kun 14 virksomheder blandt de 100 største forbedrer sig i Økonomisk Ugebrev Ledelses årlige måling af Tax Governance Performance. Ørsted, NKT og Salling Group er nye i top fem. Ti virksomheder går tilbage. Kortlægningen viser, at danske virksomheder er meget langt fra en aktivistisk tilgang til kampen mod aggressiv skatteplanlægning.

Samlet set er der kun svag fremgang i de hundrede største danske virksomheders Tax Governance performance. Fremgangen har på ingen måde saft eller kraft til at kunne blive betegnet som en ny skatteaktivistisk æra i dansk erhvervslivs kamp mod international skattespekulation. Hertil kommer, at halvdelen af de danske top 100 virksomheder får nul point i ratingen, hvilket afspejler en meget ringe rapporteringskvalitet.

Ud af de hundrede største selskaber i Danmark viser årets gennemgang, at fjorten selskaber går frem, mens 10 går tilbage. Det efterlader godt 75 procent af top 100 virksomhederne med samme score som i sidste års rating. Konklusionen er derfor, at nogle få selskaber gør mere end tidligere, og andre mindre end tidligere, men de fleste det samme som tidligere.

Nye skattepolitikker hos Ørsted, NKT ogSalling Group

Blandt de 14 selskaber med fremgang udmærker bl.a. Ørsted, NKT, og Salling Group sig med helt nye skattepolitiker. Det har generelt betydet øget gennemsigtighed.

Hos Salling Group har den stigende efterspørgsel efter oplysninger om skattepolitik fra omverdenen haft betydning for en revurdering af skattestrategien. ”Vi oplever større efterspørgsel efter viden om skatteforhold. Derfor har vi opdateret vores skattepolitik. Jeg er sikker på, at en offentliggjort skattepolitik er kommet for at blive. Den har for vores vedkommende medført, at vi nu er langt mere transparente omkring skatteforhold,” siger Flemming Lundberg, som er Head of Group Tax i Salling Group til Økonomisk Ugebrev. Salling Group får seks point ud af de syv mulige og deler andenpladsen med Mærsk.

I alt blev der med udgangspunkt i de syv målepunkter (se tekstboks på sidste temaside: Sådan har vi gjort) i år tildelt 132 point fordelt på 49 virksomheder. Sidste år blev der givet 124 point fordelt på 47 virksomheder og fordelt på analysens syv målepunkter.

Det samlede billede er altså, at et par stykker mere er blevet aktive, og der er en beskeden forbedring i den gennemsnitlige pointtildeling. Størst fremgang ses på målepunkt seks og syv om ”sammenkædning til Verdensmål” og ”om skattepolitikken tydeligt er en del af CSR-rapporteringen,” hvor henholdsvis fire og fem yderligere virksomheder nu får point. Virksomheder, der får point på disse målepunkter viser, at skattepolitikken eksplicit kategoriseres som et samfundsansvar.

28 virksomheder indskriver i år skattepolitikken i CSR-rapporten, mens otte virksomheder – Ørsted, A.P. Møller – Mærsk, Dansk Shell, NKT, DSV, Jyske Bank, Salling Group og Danske Spil – direkte kobler et eller flere Verdensmål til skatteansvar.

Fire flere virksomheder rapporterer i år tydeligt om ledelsesansvar og styring af skattestrategi og risici. I alt får 37 virksomheder point på dette målepunkt.

Færre oplysninger om aktiviteter i skattelylande

Til gengæld er der færre virksomheder, der klart og tydeligt oplyser om aktiviteter i skattelylande. I alt tilkendegiver 10 virksomheder om og hvis, i så fald, hvilke officielle skattelylande de har aktiviteter i. Tilbagegangen fra 14 sidste år kan skyldes ændrede ejer- og markedsforhold, ligesom der kan være flere virksomheder, der ikke har aktiviteter i officielle skattelylande, og derfor heller ikke rapporterer noget om det.

Målepunkterne tre, fire og fem – ”skatteincitamenter,” ”land-for-land rapporteringer” og ”dialog med stakeholders” går samlet set tilbage med et enkelt point. Som det fremgår af anden artikel skyldes tilbagegangen for målepunkt 4, om offentlige land-for-land skatterapportering, at Mærsk ikke længere får point, men selskabet forventer at offentliggøre land-for-land oplysninger igen i 2020.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Finanstilsynet søger økonom eller erhvervsjurist til kontoret for investorbeskyttelse
København
18-06-2021
København
18-06-2021
Ringkjøbing Landbobank søger medarbejder til bekæmpelse af hvidvask og operationel risiko
Ringkøbing
30-06-2021
Ringkøbing
30-06-2021
Business Controller til koncernøkonomistyring til energikoncern midt i en forandringsproces
Svinninge
21-06-2021
Svinninge
21-06-2021
Kan du være faglig sparringspartner i skattespørgsmål, for stor energikoncern?
Svinninge
30-06-2021
Svinninge
30-06-2021
Handelsbanken søger Finansrådgiver til Transaction Banking Sales
Aarhus, Trekantområdet eller København
30-06-2021
Aarhus, Trekantområdet eller København
30-06-2021
Djurslands Bank søger en selvstændig og ansvarsbevidst controller
Grenaa
15-06-2021
Grenaa
15-06-2021
Advokat til Sydbank i Aabenraa
Aabenraa
20-06-2021
Aabenraa
20-06-2021
Finance Business Partnere med kommercielt mindset søges til energikoncern midt i en forandringsproces
Svinninge, Virum, Haslev
30-06-2021
Svinninge, Virum, Haslev
30-06-2021

Mere fra ØU Ledelse

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]