Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Tema – Governance Rating 2022: Hvert andet Top100-selskab har ”gamle” bestyrelser

Morten W. Langer

tirsdag 09. august 2022 kl. 9:00

Tre principper: Sådan opbygges en stærk bestyrelsesdynamik

En ændret omverden stiller stadigt større krav til bestyrelsernes diversitet, ikke kun mht. køn, men i høj grad også til ”unge” kompetencer inden for ESG, e-handel, digitalisering og forbrugeradfærd i en digital verden. Men i halvdelen af de 100 største børsnoterede selskaber er gennemsnitsalderen over 60 år, viser dette års ratingopgørelse.

Bestyrelserne er i disse år under stor forandring, og trenden er en bevægelse mod andre fagkompetencer end i de traditionelle bestyrelser, som er blevet besat af C-level med typisk CEO’er og CFO’er fra andre selskaber. Som det fremgår af interview med ledende partner Tobias Petri fra Russell Reynolds i denne udgave, har der været et tydeligt skred de seneste år i, hvad der opfattes som en ”optimal” bestyrelse.

Bestyrelsesmedlemmer uden skarpe kompetencer
Mange af de nye kompetencer, som bestyrelserne trækker ind, er yngre erhvervsfolk og relativt flere kvinder, og den udvikling er logisk nok drevet af det faktum, at de færreste erhvervsfolk på +60 år har skarpe kompetencer inden for den digitale verden, ESG og klima og en dyb forståelse af de yngre generationer på arbejdsmarkedet og den digitale e-handelsverden.

Økonomisk Ugebrevs kortlægning viser, at 49 af de 100 største børsnoterede selskaber har bestyrelser (eksklusive medarbejdervalgte) på over 60 år. Og nogle selskaber har endda en markant højere gennemsnitsalder end de 60 år. En høj gennemsnitsalder i bestyrelsen vil ofte være udtryk for, at bestyrelsen er fastgroet med de samme medlemmer i mange år med utilstrækkelige tilførsler af yngre erhvervsfolk, der kan dække bestyrelsens behov for at styrke med de ”yngre” mere digitale og ESG-baserede kompetencer.

Gennemsnitsalder som nyt målepunkt
Bestyrelsens gennemsnitsalder er et nyt målepunkt i Økonomisk Ugebrevs årlige Rating af Corporate Governance i de 100 største børsnoterede selskaber. Målepunktet er baseret på dette spørgsmål: ”Er der en balanceret aldersfordeling i bestyrelsen, så der gives plads til yngre kræfter med andre kompetencer, som typisk er repræsenteret hos yngre erhvervsfolk?”

Der gives følgende point for de forskellige aldersgrupper: 1 point: gennemsnitsalder under 55 år. 0,5 point: gennemsnitsalder: under 60 år. 0 point: gennemsnitsalder: over 60 år.

Ifølge opgørelsen har 17 selskaber fået ét point, da de har en gennemsnitsalder på 55 år eller derunder. Det drejer sig blandt andet om Matas, Novo Nordisk, Demant, Ambu, Bootz og Huscompagniet. Gennemsnitsalderen i Matas er 53 år, Ambu 54 år, Demant 54,8 år, Huscompagniet 52,8 år og Novo Nordisk 51 år, hvor der kun er to eksterne medlemmer over 60 år, blandt andet næstformand Jeppe Christiansen fra Maj Invest.

Løbende udskiftning indenfor ecommerce
Der tegner sig et groft billede af, at det særligt er bestyrelserne inden for ecommerce, men også Big Life Science, hvor der sker en løbende udskiftning og foryngelse rettet mod nogle af de kompetencer, hvor yngre erhvervsfolk har nogle erfaringsmæssige fordele.

Af bestyrelserne med en gennemsnitsalder over 60 år findes blandt andet ALK-Abelló, Carlsberg, Chr. Hansen, Coloplast, Danske Bank, GN Store Nord, Lundbeck, Jyske Bank og Novozymes. Blandt de absolut ældste bestyrelser – man kan kalde dem alderspræsidenterne – findes Brdr. AO Johansen med en gennemsnitsalder på 69 år.

Herefter kommer bestyrelserne for Sparekassen Sjælland-Fyn og Zealand med en gennemsnitsalder på 66 år.

Blandt de store selskaber topper blandt andet Carlsberg med en gennemsnitsalder på 63 år. Af de 100 undersøgte selskaber er der 34, hvor bestyrelserne har en gennemsnitsalder på mellem 55 og 60 år. Blandt andet har bestyrelsen for A.P. Møller-Mærsk en gennemsnitsalder på 57 år.

Morten W. Langer

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank