I årets første kvartal har den stærkt stigende inflation demonstreret, hvilke danske børsselskaber, der har umiddelbar pricing power til at kompensere højere inputomkostninger med højere salgspriser, og hvilke der ikke har. En væsentlig del af selskaberne har allerede sat deres salgspriser op – men en del halser også efter inflationen, viser en gennemgang af de seneste kvartalsrapporter. Fagredaktør Morten A. Sørensen gennemgår, hvordan de danske selskaber har håndteret inflationsproblemet
Inflationsudviklingen er kommet bag på langt de fleste selskaber.
Den danske inflation blev 7,4 procent i maj – det højeste niveau siden maj 1983 – og i eurozonen sprang inflationen op på 8,1 procent. Dermed står dansk erhvervsliv med en udfordring, som virksomhederne ikke har været udsat for i flere årtier. Deres evne til at sætte priserne op overfor deres kunder – deres pricing power – bliver sat på en usædvanlig prøve i takt med, at de selv skal betale højere priser for komponenter, råvarer, energi, transport og snart også arbejdskraft.
I første kvartal har de stigende inputpriser sat marginerne under pres. Alt efter virksomhedernes markedsposition og styrken i deres markeder har virksomhederne kunnet modvirke inflationen med:
Tidlige prisforhøjelser. Især producenter af primære produkter – landbrugsprodukter og råvarer – har formået hurtigt at høste plusser på prisstigningerne. Eksempelvis FirstFarms, der driver landbrug i Østeuropa, har trods faldende salg af afgrøder kunnet løfte indtjeningen. Grisepriserne har været højere end i samme periode sidste år, og også mælkeprisen er steget væsentligt. Også de store leverandører af transport – ikke mindst rederier som A.P. Møller-Mærsk og Norden – har været understøttet af stigende eller fortsat meget høje markedspriser på deres fragtrater.
En række leverandører til byggemarkedet har også kunnet uddistancere inflationen. I Solar og Sanistål er driftsindtjeningen i første kvartal steget som følge af stigende priser og bedre marginer. H+H melder om succesfulde prisforhøjelser, der har modvirket inflationspresset på produktionsomkostningerne og den negative indflydelse på marginerne, så EBIT-marginen er steget til 13 fra 10 procent i samme kvartal sidste år. Drikkevarekoncernen Royal Unibrew har opjusteret og forventer både højere omsætning og højere indtjening som et resultat af koncernens egne prisforhøjelser.
Stærkt stigende salg. Rockwool kan melde om markant omsætningsvækst på 38 procent. Det betyder, at resultatet er steget. Men hos Rockwool har de stærkt stigende energi-, materiale- og logistikomkostninger betydet, at marginerne – i modsætning til udviklingen hos H+H – er kommet under betydeligt pres. Rockwool vil nu forsøge at rette op på marginerne med prisforhøjelser resten af året. Også Gabriel, der fremstiller boligtekstiler, har kunnet opveje vigende marginer med stærkt stigende salg. Omsætningen steg hele 34 procent, men bruttoavancen faldt til 34 procent fra 37 procent året før.
Kontraktbestemmelser og kontraktforhandlinger.
SKAKO, der fremstiller betonanlæg, understreger, at effekten af stigende priser på råvarer og logistik er begrænset, fordi disse priser er indekseret i kundekontrakterne. Også ISS kan tilsyneladende gennem kontraktbestemmelser og -forhandlinger holde trit med inflationen, så prognosen for marginen forudses foreløbig ikke at blive ramt.
Forsinkede prisforhøjelser. En hel del virksomheder vil forsøge at sætte priserne op i løbet af disse måneder for helt eller delvist at indhente det stigende omkostningspres, som de allerede i nogen tid har været udsat for.
TCM, der fremstiller køkkener, skriver, at ”på grund af vores forretningsmodel vil den positive effekt på marginerne fra prisstigningerne materialisere sig med en vis forsinkelse.” SP Group, der er underleverandør af plastkomponenter til en række brancher, venter, at råvareprisstigninger med forsinkelse kan sendes videre til kunderne.
Omkostningsreduktioner. Udover de egentlige prisinitiativer modvirker virksomheder som ISS, Rockwool, Hartmann og Solar også den stigende input-inflation ved at skrue ekstra meget ned for omkostningerne.
Der er en selvforstærkende dynamik i inflationen. Ikke blot fordi virksomhederne nu vil fortsætte med at sætte priserne op i de kommende måneder, hvis de ellers kan. Men også fordi de endnu ikke er blevet særlig hårdt ramt af stigende lønomkostninger. Forbrugerne mærker imidlertid prisstigningerne og lønkravene er på vej.
Udskilningsløbet vil fortsætte.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.