Når Brian Laudrup optræder i en dobbeltrolle som både fodboldekspert og reklamesøjle på TV er det ifølge en ekspert ”klart ulovligt”. Men trods opfordringer griber ingen myndigheder ind. Erfaringer fra Norge viser, at det er nærmest umuligt at stoppe udenlandske bettingfirmaers ulovlige og massive reklamer. Skatteministeren har dog varslet lovindgreb dette forår.
På en fodboldbane kunne en enkelt mand med en fløjte standse en af Danmarks mest legendariske fodboldspillere. Men når Brian Laudrup optræder på TV som reklamesøjle og fodboldekspert på samme TV-kanal kan ingen stoppe ham. Selv om det ifølge advokat med speciale i markedsføringsret Heidi Højmark Helveg fra firmaet Integra Advokater er ”klart ulovligt”, når han optræder i begge roller på samme TV-kanal.
”Det strider helt åbenlyst imod reklamebekendtgørelsens paragraf 8, hvori der står, at en programmedarbejder, som medvirker i et nyheds- eller aktualitetsprogram, herunder sportsnyheder og aktualitetsprogrammer vedrørende sport, må ikke medvirke i en fjernsynsreklame udsendt af samme programforetagende”.
Men ingen har grebet ind, siden Brian Laudrup tilbage i 2014 startede samarbejdet med betting-firmaet Unibet. TV3 kunne dog ikke tillade den dobbeltrolle, og han måtte dermed forlade den TV-kanal og skiftede i stedet til Discovery, der ikke har problemer med hans dobbeltrollle. ”Unibet har en tilladelse til at udbyde spil i Danmark udstedt af Spillemyndigheden. Og Forbrugerombudsmanden skal påse, at de som alle andre firmaer overholder markedsføringsloven. Nogen burde undersøge, om det kan være lovligt. Men der sker intet”, siger Heidi Højmark Helveg til Økonomisk Ugebrev.
Spillemyndigheden vil ikke kommentere konkrete sager. Men kilder her siger til Økonomisk Ugebrev, at deres opgave kun er at påse, at bettingfirmaer overholder deres spilletilladelse.
Forbrugerombudsmanden er på ferie, men har for nylig overfor fagbladet Journalisten opgivet at gå ind i sagen. ”Det er helt umuligt for os. Vi har ikke ressourcer til at foretage en systematisk overvågning af markedet for bettingreklamer på nogen måde,” sagde Forbrugerombudsmanden, Christina Toftegaard Nielsen til fagbladet.
Heide Højmark Helveg peger på, at problemet især ligger hos TV-kanalen Discovery, der har ansat Brian Laudrup som fodboldsekspert, samtidig med de bringer reklamer for Unibet med Brian Laudrup som fremtrædende reklamesøjle. Discovery selv har hele tiden afvist kritikken, da de sender fra England og ikke mener, de falder ind under dansk lovgivning.
Men Brian Laudrup er så langt fra den eneste kendis-person, der mod høj betaling står frem som reklamesøjle for et bettingfirma. Stand-up komikeren Uffe Holm reklamerer for Leo Vegas og skuespilleren Pilou Asbæk for Bet365. Og selv om Center for Ludomani ikke er i tvivl om, at kendis-effekten skal bruges til at lokke endnu flere til at spille, så har Pilou Asbæk ingen moralske skrupler ved at være reklamesøjle. Han har i enkelte interviews ikke lagt skjul på, at han gør det for pengenes skyld.
Unibets nyeste tiltag i kapringen af stjerner som reklamesøjler er den norske verdensmester i skak Magnus Carlsen. Og det har vakt stor bekymring i Norge, der trods en langt skrappere lovgivning end i Danmark nærmest har givet op i kampen mod betting-firmaernes massive reklamefremstød på norsk TV.
Lotteritilsynet har allerede afgjort, at det vil være ulovligt, hvis Magnus Carlsen dukker op på norske TV-skærme og reklamerer for Unibet. Men reelt kan de intet stille op. I Norge er det helt forbudt for alle andre end Norsk Tipping, Norsk Rikstoto og de store landsdækkende lotterier at udbyde spil. Alle de store betting-firmaer, vi kender fra Danmark, må ikke. Men det forhindrer dem ikke i at udbyde spil på hjemmesider med norsk tekst.
De må heller ikke reklamere i hverken aviser, magasiner eller på TV. Alligevel strømmer TV-reklamerne ind over Norge sendt fra især England.
Endelig må norske banker ikke overføre penge fra nordmænd til og fra udenlandske betting-firmaer. Men så bruger nordmændene bare andre kanaler end bankerne til at overføre penge. Lotteritilsynet har opgjort, at nordmændene hvert år taber op imod to mia. kr. til udenlandske bettingfirmaer. Og de vil gerne stoppe det men erkender åbent, at det er umuligt. Den norske regering har netop bebudet en revision af spilleloven for at ”tage højde for den teknologiske udvikling”. Hvor meget og om det overhovedet vil hjælpe noget er endnu uvist.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.