Økonomisk Ugebrevs Konjunkturbarometer for Klima & Miljø: Investorerne veg i december uden om klima– og miljøinvesteringer, selvom investorerne generelt ellers var store nettokøbere af aktier, men altså ikke de bæredygtige.
Resultaterne fremgår af Økonomisk Ugebrevs bæredygtige konjunkturbarometer for ’klima & miljø’ for december 2018, hvor der var flere positive tendenser: Forbrugeradfærden forsætter momentum mod køb af flere grønne produkter, CO2-kvoteprisen er stigende, hvilket understøtter investeringer i mere grøn energiomstilling i erhvervslivet.
Konjunkturbarometeret viser fortsat overordnet fremgang med en score på plus 2, i det samlede mulige udfaldsrum mellem minus 9 og plus 9. Den bæredygtige udvikling i samfundet går dog en anelse langsommere end i november, hvor scoren var plus tre. Forklaringen er især, at investorerne veg udenom ’Klima & Miljø’ investeringer i investeringsfonde, der gik tilbage med et nettotab på minus én mio. kroner. Investorerne trak i stedet mod ’globale aktier’, hvor nettokøbene i november var på hele 3,7 mia. kroner.
Tendensen er den samme på europæisk niveau, hvor analysehuset Morningsstar melder om nettoafgang i europæiske ”Equity Alternative Energy” sektorfonde. ”Mens ‘alternativ energi’ har nettonedgang, så har ‘økologi’ og ‘vand’ nettotegning i november. Investeringer i alternativ energi bliver sandsynligvis trukket ned af faldende oliepriser i oktober, november og december,” vurderer Thomas Furuseth, analytiker og senior editor hos Morningstar Norge.
Den samlede score for indikatoren ’miljø- og klimainvesteringer’ går dog stadigvæk i plus, dels fordi den samlede nettoformue for klima- og miljøinvesteringer stiger, og fordi ni ud af 12 fossilfrie investeringsfonde præsterede afkast bedre end deres respektive benchmark.
Ligesom i sidste opdatering fortsætter forbrugerne med at øge forbruget af bæredygtige produkter, hvor alle tre indikatorer for ’bæredygtigt forbrugeradfærd’ viser fremgang. Antallet af genbrugsannoncer (eksklusiv bolig, dyr, job og biletter) fra DBA lå i november 2018 ti procent over niveauet fra sidste år, mens oktober ”kun” lå seks procent højere end samme måned året før. Også økologitallet fra Coop er igen stigende.
Andelen af det vedvarende energiforbrug har stadigvæk svært ved at finde nye højder og falder fra 35 procent til 31 procent af det samlede energiforbrug. Den lave oliepris kan forklare det lavere forbrug af vedvarende energi. Også udnyttelsen af flykapaciteten går tilbage og eneste positive signal for indikatoren ’grøn omstilling’ er således, at CO2-kvoteprisen synes at være i en stabil udvikling med en pris på 25 euro pr. ton – den højeste i tre måneder.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.