Økonomisk Ugebrevs Rating af Investor Relations 2019: Kvaliteten i de 100 største børsnoterede selskabers investor relations er for andet år i træk slækket lidt. For de store selskaber er informationskvaliteten fortsat betydeligt højere end for de mindre selskaber. De store kikser især på information om konsensusestimater fra analytikerne og på offentliggørelse af fuldstændig stemmeafgivelse på generalforsamlingen.
Økonomisk Ugebrevs årlige Rating af de 100 største børsnoterede selskabers Investor relations vindes i år af fire selskaber, nemlig A.P. Møller-Mærsk, Danske Bank, Lundbeck og ALK-Abelló. I forhold til sidste års rating er tre af dem gået frem i score, hvor Danske Bank også scorede i top sidste år. De scorer altså alle ti point ud af ti mulige, og de deler guldpokalen. Til gengæld er der fire andre selskaber, der også scorede i top sidste år, men som nu er rykket ned af ranglisten. Det drejer sig om Novo Nordisk, Topdanmark, Coloplast og Rockwool. Novo Nordisk taber et halvt point på summariske oplysninger om konsensusestimater, Topdanmark på offentliggørelse af seneste investorpræsentationer, Coloplast for offentliggørelse af fuldstændigt referat fra generalforsamlingen, og Rockwool på offentliggørelse af analytikerestimater.
I den forbindelse skal det oplyses, at flere selskaber mener, at det er vanskeligt at leve op til målepunkt om analytikerestimater, fordi de store dansk-baserede analysehuse ikke længere vil have offentliggjort deres estimater, heller ikke summarisk. For hovedparten af de store selskaber er der dog stadig mange andre danske og udenlandske analytikere, hvilket fremgår af FactSet estimater. Men for de mindre børsnoterede selskaber kan dette forhold være et reelt problem, fordi de ikke følges af udenlandske analytikere. Se også særskilt artikel om, hvor mange analytikere, der følger de enkelte selskaber, og om de er fra danske eller udenlandske finanshuse.
Fem selskaber kommer i denne rating ind lige efter topgruppen med 9,5 point ud af ti mulige. Nemlig Novo Nordisk, Topdanmark, Carlsberg, Demant og NKT. Fra denne gruppe af ”best of the rest” misser Carlsberg kun på fyldestgørende information om analytikerkonsensus, dvs. offentliggørelse af estimater på kvartalsbasis, og Demant taber et halvt point på, at der ikke offentliggøres et fuldstændigt kvartalsregnskab. Endelig mister NKT også et halvt point på, at selskabet ikke offentliggør analytikerkonsensus for hvert kvartal.
For de 30 største selskaber er de største ”problembørn” offentliggørelse af konsensusestimater fra de aktieanalytikere, som følger selskabet. Andre selskaber, som kikser helt eller delvist på dette målepunkt, er Rockwool, FLSmidth, GN Store Nord, ISS, Genmab, Royal Unibrew, Ringkøbing Landbobank, SAS og Bang & Olufsen.
Det andet problembarn i Økonomisk Ugebrevs IR rating handler om offentliggørelse af stemmeafgivelse på selskabets seneste generalforsamling. Af de 30 største selskaber er det kun 21 selskaber, som giver denne information. På dette målepunkt kikser blandt andet Novozymes, Tryg, Ambu, DS Norden, Sydbank, Pandora, Scandinavian Tobacco Group og Össur.
Manglende oplysninger om stemmeafgivning på selskabernes generalforsamlinger er bemærkelsesværdig, da man som aktionær ifølge selskabsloven kan bede om at få denne information. Frivillig oplysning af stemmeafgivning kan af nogle selskaber blive opfattet som kontroversiel, fordi det måske fremgår, at der har været betydelig modstand mod valg af nogle navngivne bestyrelsesmedlemmer, af aflønningsprogrammer for topledelsen eller af andre dagsordenspunkter, herunder eksterne aktionærforslag.
Man kan ikke udelukke, at det har påvirket beslutningen om åbenhed i blandt andet Pandora, Novozymes og Sydbank, som alle synes at være inde i en vanskelig periode. Men uden disse oplysninger om stemmeafgivelse er det heller ikke muligt at afkode, om der har været eller er et begyndende aktionæroprør i forhold til bestyrelsen og ledelsen.
Under alle omstændigheder må det betragtes som basal information til aktionærer og andre interessenter, at de får oplyst resultater af aktionærernes stemmeafgivning på generalforsamlingen. Nogle enkelte selskaber har oplyst til Økonomisk Ugebrev i forbindelse med årets ratingopgørelse, at der ikke har været afstemning på årets generalforsamling. Økonomisk Ugebrevs vurdering er, at selskaberne så alternativt kan offentliggøre de stemmeresultater, som fremgår af indsendte fuldmagter. Blandt de større børsnoterede selskaber scorer følgende bemærkelsesværdigt lavt i årets rating: nemlig Danske Andelskassers Bank, Schouw & Co., RTX Telecom, Københavns Lufthavne, ChemoMetec, Fynske Bank, og Højgaard Holding.
Generelt scorer 40 ud af de knap 100 undersøgte børsnoterede selskaber en meget lav rating, tre point eller lavere ud af ti mulige. Otte selskaber præsterer at score nul point, blandt andet Højgaard Holding, Blue Vision, Newcap, Scandinavian Brake System, Migatronic, Exigon og Expedit, som alle tilsyneladende har en begrænset interesse i at kommunikere med deres småaktionærer.
Af selskaberne udenfor top 30 oplyser kun ti om stemmeafgivelsen på selskabets generalforsamling. Flere oplyser som nævnt, at de ikke har egentlige afstemninger på generalforsamlingen, men blot summariske tilkendegivelser fra salen. Dette giver således ikke noget indtryk af eventuelle holdninger afspejlet i indsendte fuldmagter. Det samme lave antal selskaber udenfor top 30 oplyser om kursudvikling på selskabets aktie i forhold til nære børsnoterede konkurrenter på selskabets hjemmeside. Endelig oplyser meget få udenfor top 30 om analytikerestimater med forventninger til kommende perioders overskud.
På målepunktet om ”mindst tre analytikere følger selskabet” får 45 selskaber pluspoint. Med andre ord har ca. 16 selskaber udenfor Top 30 en solid analytikerdækning. Målepunktet er relevant, fordi selskabet selv kan gøre noget for at få analytikerdækning, herunder commissioned research, hvor selskabet betaler finanshuse for at udarbejde analyser. Denne form for analyse tæller med i Økonomisk Ugebrevs rating, fordi det afspejler et ønske fra selskabets side om analysedækning.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.