Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

ISS’ næste fase: IT bliver afgørende konkurrencefordel

Morten Sørensen

onsdag 16. marts 2022 kl. 7:00

Sortsynet på ISS har taget over

ISS indleder i 2022 anden fase af den turnaround-proces, som CEO Jacob Aarup-Andersen satte i gang, efter at han blev ny topchef i 2020. Avanceret IT kommer i fokus og kan i løbet af nogle år sikre ISS den afgørende konkurrencefordel, som koncernen længe har savnet i et marked præget af hård kamp om kontrakter og markedsandele. På kortere sigt skal servicekoncernen overbevise sine omgivelser om, at den kan nå de mål, som den har sat sig for 2023, skriver fagredaktør Morten A. Sørensen i denne analyse.

ISS-koncernen skal kunne tilbyde sine kunder noget som rivalerne i det hårde marked for facility services ikke kan. De signaler, som topchef Jacob Aarup-Andersen har sendt ud i forbindelse med årsregnskabsmeddelelsen, tyder på, at det er store investeringer i IT, der skal løfte koncernen videre. Den har nu overstået første fase af sin turnaround-plan og går nu ind i en mere vækstorienteret fase.

Markus Sontheimer, der siden begyndelsen af 2021 har været Chief Information and Digital Officer (CIDO), har fået en central placering og deltog på linje med CEO’en og CFO Kasper Fangel i analytikerkonferencen efter den seneste udsendelse af årsrapporten. Han leder den nye globale IT-enhed, som er opbygget i løbet af 2021, og som har afløst de tidligere nationale enheder.

Med etableringen af den globale enhed råder ISS allerede internt over en mellemstor IT-virksomhed med 650 ansatte. I 2021 kommer yderligere 100 til, og størstedelen af den forventede opgang i investeringer i ISS i 2021 forventes at gå til IT. Men Markus Sontheimer understreger, at øgede udgifter til innovation og nye IT-medarbejdere kan modsvares af flere effektiviseringer.

ISS’ IT-ydelser skal være cloud-baserede og bedre rustede mod angreb, som det hackerangreb, der i 2020 kostede koncernen dyrt. Men IT-funktionen skal især sørge for, at ISS udvikler sine egen software, der kan tilbydes til kunderne og understøtte salget.

Ved hjælp af IT skal der udvikles produkter, der gør ISS-koncernens tjenester mere attraktive, overskuelige og mere synlige for kunderne, typisk store organisationer og virksomheder og deres medarbejdere. Frem for alt bør disse IT-baserede tjenester give kunderne så store fordele, at virksomheden bedre kan differentiere sig i forhold til konkurrenterne, lyder hensigten.

Det skal være ”en rejse med nøglefokus på kundeløsninger”, der skal give ISS større kommercielle muskler. Det skal også give ISS større organisk fremgang og på længere sigt gøre koncernens vækst mindre afhængig af opkøb, end den historisk har været.

Den fulde virkning af IT-satsningen kommer i løbet af tre år, når hele virksomheden er flyttet til clouden. Men der kommer nye løsninger i hvert kvartal fra nu af, understreger Markus Sontheimer. Foreløbig skal ISS demonstrere, at turnaround-planen fungerer. Frasalgsprocessen er forbi, koncernen har stadig nogle få aktiviteter til salg, herunder datterselskabet i Rusland. Om det er noget særligt værd er tvivlsomt, men ISS har ifølge ledelsen allerede opnået det provenu på cirka 2 mia. kr., som salg af aktiviteter i alt skulle indbringe.

ISS står umiddelbart stærkere end mange virksomheder i forhold til aktuelle udfordringer: Ruslands krig vil kun indirekte kunne påvirke ISS, hvis krigen og et ledsagende energiprischok betyder, at koncernens kunder bliver ramt og skærer i omkostningerne. Forsyningskæder og transportomkostninger spiller ingen større rolle for ISS.

Det gør derimod COVID-19-pandemien, der har gjort behovet for at servicere mange arbejdspladser mindre, men der forudses en bred tilbagevenden til kontorerne i 2022. Koncernens organiske vækst nåede i det sædvanligvist stærke fjerde kvartal 2021 faktisk op på 5,8 procent, delvist hjulpet af et lavt sammenligningsgrundlag i 2020.

På den baggrund kan forventningen om en vækst på ”over 2 procent” i 2022 virke beskeden. Men nogle af de engangsydelser i form af for eksempel deep cleaning, som har præget 2020 og 2021, vil falde væk.

Ifølge planen skal koncernens EBIT-overskudsgrad fortsat stige til en runrate på cirka fire procent i begyndelsen af 2023 efter, at den i 2021 er gået op til 2,5 procent fra minus 4,5 procent i 2020. De sædvanlige sæsonudsving vil betyde, at overskudsgraden formentlig bliver 2,5 procent i første halvår 2022, hvorefter CFO Kasper Fangel venter, at den når op på 4,5 procent i andet halvår.

Investorerne er stadig ikke helt overbeviste: ISS’ aktiekurs var i begyndelsen af marts nede omkring 100 – det laveste niveau siden oktober 2020.

Morten A. Sørensen

Aktuel kurs:                       119,50
Kursmål (6 mdr.):            109,00

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank