Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

Klimarapportering efter TCFD næste store ESG-brændpunkt

Joachim Kattrup

søndag 26. maj 2019 kl. 23:56

Ti af de største danske finansielle virksomheder har tilsluttet sig Michael Bloombergs anbefalinger fra The Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD). Anbefalingerne er rettet mod den finansielle sektors arbejde med klimarelaterede risici og muligheder. Investorerne vil forlange dybe og omfattende klimaoplysninger fra de selskaber, de investerer i. Mange ikke-finansielle virksomheder tror stadig, at de kan sparke det nye initiativ til hjørne i CSR-afdelingen. Det kan man ikke, siger ekspert.

Michael Bloombergs anbefalinger fra Task Force on Climate-Related Disclosures (TCFD) vil de kommende år blive det næste store ESG-brændpunkt i dialogerne mellem selskaber og investorer i det aktive ejerskab. Finansielle virksomheder, der forpligter sig i TCFC-initiativet, vil kræve relevante klimaoplysninger fra selskaberne i deres porteføljer. Derfor øger de presset på virksomhederne for selv at leve op til anbefalingerne, vurderer eksperter Økonomisk Ugebrev har talt med.

”Jeg ved fra uformel dialog med pensionskasserne, at det er et emne, der nu bliver taget op for fuld kraft. De finansielle virksomheder, som har signet på TCFD (ti finansielle virksomheder i Danmark, Red.) skal bruge information fra de virksomheder, de investerer i, så de kan opfylde deres forpligtelse til at lave TCFD-rapportering,” siger CEO, Lead Researcher og Ph.d., Jane Thostrup Jagd fra Center for ESG Research.

Baggrunden er at inddrage klimarelaterede risici og muligheder, som kan være komplekse at forstå for investorer. ”På den baggrund har Financial Stability Board (organ, som overvåger det internationale finansielle system, Red.) udråbt klimarisiko som en af de største trusler, når det gælder fremtidig finansiel stabilitet,” siger Jane Thostrup Jagd.

Hun ser den markant øgede klimabevidsthed nu rammer både erhvervslivet og den finansielle sektor fra flere sider. Hun vurderer, at TCFD for alvor kan løfte klimadiskussionen ud af CSR-afdelingerne og helt op i bestyrelseslokalerne.

”Konsekvensen af den stigende tilslutning til TCFD er, at investorerne begynder at kunne vurdere hvor klima-eksponerede deres porteføljer er, hvornår virksomhederne forventer klimaeffekter indtræffer, og med hvilken sandsynlighed og hvilken økonomisk impact. Det er i mine øjne et af de vigtigste dialog-temaer, da den også har en økonomisk og strategisk vinkel. Mange ikke-finansielle virksomheder tror stadig, at de kan sparke det nye initiativ til hjørne i CSR-afdelingen. Det kan man ikke,” siger Jane Thostrup Jagd.

Erik Alhøj, der som CEO i Engagement International varetager det aktive ejerskab for en række investorer, er enig i at klimarapportering vil blive et af de næste store temaer på dialogmøder mellem aktive ejere og selskaberne. ”Jeg tror, at de meget populære TCFD guidelines for klima med stor sandsynlighed kan blive overført som guide til andre SDG/ESG issues som vand og biodiversitet for eksempel,” vurderer Erik Alhøj.

AP Pension med TCFD-rapport

AP Pension er en af de investorer, der har tilsluttet sig TCFD, og det første danske kommercielle pensionsselskab, der har udarbejdet en TCFD klima-rapport . ”Vi har øget anvendelsen af det, der kaldes for aktivt ejerskab. Og vi har øget gennemsigtigheden i forhold til vores investeringer, siger Ralf Magnussen. Og gennemsigtighed i klimaoplysningerne er netop hvad TCFD-rapporteringen medfører overfor kunderne, mener Ralf Magnussen. ”TCFD-rapporten betyder, at vi højner gennemsigtigheden i vores investeringsportefølje til et nyt niveau. Samtidig med at vi får en sammenhængende oplysningsramme,” siger Ralf Magnussen.

Hos MP Pension mener Head of Responsible Investments Troels Børrild, at resultaterne fra det aktive ejerskab med udgangspunkt i TCFD rapportering allerede har givet resultater. ”Vi støtter TCFD, der er en del af at være med i Climate Action 100+ investor-initiativet. Et konkret resultat af investorers arbejde med aktivt ejerskab er Mærsks ambition om at blive CO2-neutrale i 2050. Den udmelding kommer blandt andet, men ikke kun, efter danske og internationale investorers pres.

Følgende danske finansielle virksomheder støtter pt. op om TCFD: AP Pension, ATP. Danske Bank A/S, MP Pension. Nykredit, P+, PenSam, PensionDanmark, PKA Pension og Sampension. Desuden har Mærsk og Ørsted tilsluttet sig.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Chefkonsulent til finanslovsarbejde i Miljø- og Ligestillingsministeriets departement
Region Hovedstaden
Rektor til Erhvervsakademi Dania
Region Midt
Administrerende direktør – Danske Advokater
Region Hovedstaden
Analytisk stærk økonomiprofil med interesse for grøn omstilling
Region Sjælland
Business Controller
Region Hovedstaden
Business Controller til Molslinjen
Region Mdt
Fondskonsulent til TEC’s Økonomi- og Ledelsessekretariat
Region Hovedstaden
Flair for økonomi og planlægning? Vi søger 2 nye kollegaer til budget- og økonomistyring
Region Hovedstaden
Informationsspecialist til Data Governance
Region Hovedstaden
Er du Midtsjællands stærkeste økonomiansvarlige?
Region Sjælland
Nyt job
Finance Process Owner/Product Owner til Koncernfinans
Region Hovedstaden
Chief Financial Officer til Aabenraa Havn
Region Syddanmark
Koordinerende økonomikonsulent til økonomistyring på ældre-og sundhedsområdet i job og velfærdsstaben
Region Midt
ESG-Controller til JP/Politikens Hus
Region Hovedstaden
Fondsrådgiver til behandling af ansøgninger og projektopfølgning
Region Hovedstaden
CODAN Companies ApS søger en Transfer Pricing Specialist
Region Sjælland

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank