Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Komité: Tax Governance skal højere på selskabers dagsorden

Joachim Kattrup

onsdag 12. august 2020 kl. 15:11

Komitéen For God Selskabsledelse foreslår i høringsudkastet til nye anbefalinger at fremhæve, at selskaberne bør have en skattepolitik. Ekspert vurderer, at komitéen dermed sætter en tyk streg under, at oplysninger om virksomhedens skatteforhold er et samfundsansvar, der bør oplyses åbent om, og ikke blot er en juridisk øvelse. NGO’en Oxfam IBIS er positiv overfor forslaget.

Komitéen lægger i høringsudkastet op til, at de børsnoterede selskabers bestyrelser skal godkende selskabets skattepolitik, der gøres tilgængelig for offentligheden. Forslaget formulerer ikke direkte, hvad skattepolitikken konkret skal indeholde.
I Komitéens kommentarer til forslaget nævnes, at bestyrelsen i skattepolitikken kan vælge ”at give videre indsigt i selskabets skattemæssige forhold end påkrævet efter lovgivningen, eksempelvis om hvorledes man forholder sig til skatteincitamenter, brug af skatteplanlægning, aktiviteter i skattelylande og betalt skat i de lande hvor selskabet opererer m.m.”

Selvom mange virksomheder har offentliggjort en skattepolitik, er det kun få selskaber, som faktisk oplyser om de forhold, komitéen nu fremhæver i kommentaren. Økonomisk Ugebrevs seneste Tax Governance Rating fra maj viste, at kun halvdelen af de hundrede største selskaber i Danmark oplyser om skatteincitamenter, kun 22 procent om aktiviteter i officielle skattelylande.

Blot seks selskaber fremlægger information om konkrete skattebetalinger i lande, de opererer i – altså de omdiskuterede land-for-land rapporteringer.

Hvis anbefalingen besluttes, som alt tyder på, vil det øge presset yderligere på virksomhederne for at rapportere mere åbent om skatteadfærd, vurderer Ole Bendixen, Senior Advisor hos BENDIXEN Tax Governance.

”Det er helt i tråd med den bevægelse, der netop nu rykker på ansvarlig skatteadfærd, og som i kølvandet på COVID-19 hjælpepakkerne er blevet yderligere forstærket, idet mange er begyndt at interesse sig for virksomhedernes skattepolitikker. Det øger presset på bestyrelserne for at være forberedt på mediestorme og spørgsmål fra mange interessentgrupper, herunder også potentielle medarbejdere, der ofte spørger til en virksomheds skattepolitik i forlængelse af andre bæredygtige temaer”, siger Ole Bendixen.

Selvom anbefalingen rammer tidsånden, kommer den også lidt på bagkanten af den generelle udvikling om mere åbenhed på skatteområdet. Udviklingen er de senest par år taget til i styrke bl.a. efter Sir Richard Bransons The B-Team i samarbejde med bl.a. Mærsk i 2018 lancerede sine principper for ansvarlige skatteprincipper.

Også skattespecialist hos Oxfam IBIS, Christian Hallum, vurderer, at Komitéens forslag er vigtigt, fordi det nu mere formelt anerkendes, at offentliggørelsen af en skattepolitik er en del af god selskabsledelse. Men Christian Hallum peger også på, at Komitéen burde være mere ambitiøs.

”Det er positivt, at Komitéen nu lægger op til at tilføje skattepolitik til anbefalingerne. Men vi ved, at 80 procent af C25-selskaberne allerede offentliggør en skattepolitik. Derfor vil vi i vores høringssvar opfordre til et højere ambitionsniveau for anbefalingen. Det kunne for eksempel være med udgangspunkt i Global Reporting Initiative ny standard for skatterapportering (GRI)”, siger Christian Hallum.

Christian Hallum mener, at Komitéens anbefalinger ikke kun bør fokusere på, om selskaberne offentliggør en skattestrategi, men også om der er tilstrækkelig kvalitet i de strategier, der offentliggøres. Derfor kunne Komitéen tilføje krav om kontekst til anbefalingen.

”Kvaliteten af rapportering er vigtig, fordi det også handler om tillid. Her mener vi, at GRI’s standard er en god rettesnor, fordi den opfordrer til at understøtte skattepolitikken med offentliggørelsen af basale regnskabsdata for hvert eneste land, selskabet er tilstede i”, siger Christian Hallum.

Lige før sommeren kom en række danske virksomheder i stormvejr efter TV2 kunne fortælle, at bl.a. Lagkagehuset og BabySam havde ultimative ejere i skattely. En klar og tydelig politik ville have forberedt dem bedre til shitstormen, vurderer Ole Bendixen.

”Der er mange fordele ved at have en offentliggjort skattepolitik. Finanschefen bliver ofte mere komfortabel, fordi skatteområdet nu eksplicit er italesat gennem en politik. Man er ganske enkelt bedre rustet overfor kritik og mulige dilemmaer. Samtidig mener jeg også, at Komiteen med forslaget har slået en tyk streg under, at skattepolitikken hører under samfundsansvaret, og at det er et bestyrelsesanliggende at få det forankret i virksomheden.”

Joachim Kattrup

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank