Den nye fond, der skal investere danskernes overskydende feriepenge, indfører et systematisk aktivt ejerskab overfor de børsnoterede selskaber. Redskabet, som kaldes Future Fit, skal skabe en fælles ramme for virksomhedernes CSR-målsætninger, evalueringer og rapportering og tager udgangspunkt i planetens bæ-redygtige grænser. Fra Lønmodtagernes Dyrtidsfond (LD) siger aktiechef Kristoffer Fabricius Birch, at ESG ratingbureauerne ikke er i stand til at levere et retvisende billede af virksomhedernes bæredygtige indsatser, og derfor har man valgt anderledes.
Lønmodtagernes Dyrtidsfond (LD) skal i en ny fond forvalte lønmodtagernes tilgodehavende feriemidler i forbindelse med overgangen til den nye ferielov, med en forventet formue på 100 mia. kr. LD ønsker i forbindelse med investeringer fra midlerne et mere bæredygtig impact i de virksomheder, LD investerer i.
Konceptet Future Fit , der er et open source-rapporteringsværktøj, benyttes allerede af flere selskaber i Danmark, bl.a. Novo Nordisk og Ørsted. Future Fit bygger på CSR-målsætninger, der tager udgangspunkt i de såkaldte ”planetary boundaries,” der udtrykker jordens bæredygtige grænser.
I et Future Fit regnskab er alle virksomheder i udgangspunktet i minus, da ingen virksomheder kan hævde, at de ikke har negative påvirkninger på kloden. Logikken er dermed omvendt af det traditionelle CSR-regnskab, der sjældent går i minus, fordi målestokken defineres af virksomheden selv og ikke ud fra hvilke udfordringer virksomheder søger at løse.
Udfordring af ratingfirmaernes forretning
Det nye redskab udfordrer ratingfirmaernes forretning. De bygger deres ESG-vurderinger på historiske data, typisk fra CSR-rapporterne. Det giver ikke et retvisende billede, mener LD’s aktiechef.
”Vi mener ikke, at ESG-ratingbureauerne leverer et retvisende billede af virksomhedernes bæredygtige indsatser. I stedet vurderer vi, at Future Fit er et godt rammeværktøj, fordi det tager udgangspunkt i planetary boundaries – altså planetens bæredygtige grænser,” siger Kristoffer Fabricius Birch, der også påpeger, at virksomhederne sjældent styrer deres CSR-indsats på baggrund af ESG-ratinger.
LD opfordrer virksomhederne til selv at benytte sig af Future Fit konceptet, og det er altså udløst af et behov for at skabe reel bæredygtig impact i virksomhederne.
”Vi har som investor svært ved at gøre en forskel ved blot allokering af midler i børsnoterede aktier. Virksomhederne ændrer sig ikke, blot fordi vi køber en aktie. Men ved at gøre opmærksom på Future Fit kan vi måske ændre på tankegangen og være med til at udvikle virksomhederne i en bæredygtig retning,” siger Kristoffer Fabricius Birch.
En af de store knaster, som Future Fit konceptet søger at løse, er CSR-regnskabernes ringe muligheder for at levere sammenlignelige resultater på tværs af virksomheder. Det løser Future Fit ikke helt, men med udgangspunkt i en fælles baseline – de nævnte planetary boundaries – er i det mindste målsætningerne sammenlignelige.
De fælles mål – for eksempel, at al energi skal produceres fra vedvarende energikilder – betyder, at virksomheden skal vise, hvordan den vil forandre sig, så den ikke har negativ indvirkning på klimaet via fosille energikilder. Vejen og indsatserne til at hente energi fra udelukkende vedvarende energikilder kan være forskellig. Men målet er det samme, og dermed er det nemmere at sammenligne virksomheder med hinanden.
”Det fornuftige ved Future Fit er for mig at se, at det sætter nogle mål, hvor virksomheden på forhånd er bagud. Målene har udgangspunkt i planetary boundaries, og det giver et fælles udgangspunkt for rapporteringer og et fokus på den bæredygtige problemstilling, som det i bund og grund handler om. Det vil vi gerne være med til at udbrede og bruge i det aktive ejerskab.”
De 100 milliarder i feriefonden vil blive investeret via mandater til kapitalforvaltere, der skal sikre, at de virksomheder, der investeres i, bliver tilbudt muligheden for at arbejde med Future Fit konceptet.
”Vi er ved at udvikle en pakke til vores forvaltere. Den skal tilbydes de virksomheder, som vi investerer i. Pakken kunne bl.a. indeholde case-beskrivelser, gode råd og en konsulenttime til at komme i gang med Future Fit. På den måde håber vi at kunne være med til at skabe impact i de virksomheder, vi investerer i,” siger Kristoffer Fabricius Birch.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.