Boganmeldelse: Amerikanske Amazon er historien om, hvordan en online-boghandler vil være ”butikken med alt.” Det er også titlen på en bog om Amazon og dens stifter og leder, Jeff Bezos, ”The Everything Store.” Men historien er også beretningen om, hvordan en virksomhed kan drives med næsten diktatorisk én-mands ledelse, nøjagtigt som Apple, der blev skabt af Steve Jobs, skriver journalist Hugo Gaarden i denne anmeldelse.
Selvfølgelig er det interessant, at en lille garagebutik i Seattle kunne blive til verdens største internetbaserede virksomhed, og at den bevæger sig langt udover boghandelen og nu også driver varesalg fra fysiske butikker.
Men det fascinerende ved Jeff Bezos – der udtales BAY-zos – er mandens ubøjelige idé og vilje: Amazon skal udvikles nøjagtigt, som han vil have det, uden svinkeærinder. Han rydder alle traditionelle ledelsesprincipper af vejen for at nå sit mål. Men uden dén tilgang til ledelse, ville der næppe være en Amazon- og en Apple-virksomhed. Ledelseskulturen bliver indgående tegnet op i bogen, der er skrevet af journalisten Brad Stone.
Bogen er spækfyldt med detaljer om Amazon, og som så mange andre amerikanske virksomhedsfortællinger kører den frem og tilbage i tidslinjen, så det er irriterende. Men det ændrer ikke ved, at læseren får en uvurderlig og tankevækkende indsigt i en enestående virksomhed og personlighed, der tilmed kan være med til at transformere medierne i den digitale tidsalder. Jeff Bezos købte nemlig i 2013 også den hæderkronede avis Washington Post for 250 millioner dollar.
Start på Wall Street
Jeff Bezos tilbragte sine første år på Wall Street i finansverdenen i en unikt firma, DESCO, som snarere havde ansat teknologinørder end finansfolk. Her lærte Bezos netop at bruge teknonørder for at udvikle sin internetvirksomhed. I dag er Amazon et af verdens stærkeste selskaber med en omsætning i 2017 på 178 milliarder dollar.
I de første ti år kæmpede Amazon konstant for at overleve, også under dot-com krisen. Men finanskrisen i 2008-09 gav Amazon et gigantisk løft, for virksomheden, der solgte bøger og tonsvis af andre produkter til de lavest mulige omkostninger, tonsede afsted, mens boghandlere og alle andre kæmpede for at klare sig gennem krisen.
Googles topmand, Eric Schmidt, har om Jeff Bezos sagt, at Amazon er historien om, hvordan en brilliant grundlægger presser en vision igennem. Styrken ved Bezos er, at han, som en teknisk kyndig grundlægger, kender hver en detalje i virksomheden og markedet, og at han tager hånd om alt. Han er problemløser og kræver, at al fokus skal være på kundernes behov.
Han har smadret små selvstændige boghandlere og hundreder af andre butikker, og det kunne resultere i et dårligt image. Men hans fokusering på at tilfredsstille kunderne betød, at han havde medvind. Derfor tages enhver kritik fra kunderne alvorligt, og han har lavet en stor liste over alt dét, som gør en virksomhed populær.
Visionær ledelse
Han er samtidig visionær. Han vil ikke acceptere, at folk siger nej til hans ideer, og han kan være brutal overfor sine medarbejdere, når de ikke kan svare på hans spørgsmål. Hvert år trækker han sig tilbage i et par uger for at tænke over fremtiden, og han har afskaffet PowerPoint-præ-sentationer, hvor al viden koges ned til bulletpoints. Nej, han kræver udførlige papirer, der gennemgår nye ideer. Han vil udnytte medarbejdernes hjerner og deres kritiske tænkning!
Jeff Bezos tror ikke på enkle forklaringer, men snarere på kaosteorier. Der er alt for mange tilfældigheder til, at alt kan sættes på enkle formler. Derfor skal en ledelse også turde lave eksperimenter, og han afskaffede meget af den koordination, som præger store komplekse virksomheder. Det er tidsspilde. I stedet har han lagt beslutningsmyndigheden ned til dem, der arbejder med problemerne og har dermed fjernet store mellemlederlag.
Og så vil han ikke acceptere, at Amazon bliver opfattet som ”bare” en handelsvirksomhed. Den skal være en internetvirksomhed, der skal udnytte hele spektret af muligheder. Derfor har Amazon bredt sig ind på alle mulige områder, også i konkurrence med Apple og Google og selvfølgelig Wallmart.
The Everything Store, Brad Stone, Corgi, 464 sider, 85 kr.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.