Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

31 af Top 100 topchefer får variabel løn

Josephine Daniel

søndag 27. august 2017 kl. 9:00

Variabel aflønning til topchefen er blevet stadig mere almindelig de seneste år, enten i form af en kortsigtet bonus eller en langsigtet aktieoptionsordning. Knap en tredjedel af topcheferne har det. Flere fik op mod mere end 150 procent oveni den faste løn. Læs her om, hvilke direktører som blev ekstra godt belønnet af deres bestyrelser.

Mest oveni den faste løn fik TDC’s CEO Pernille Erenbjerg, Nets’ Bo Nielsson, Carlsbergs Cees’t Hart, Novozymes’ Peter Holk Nielsen og Chr. Hansens Cees de Jong. De fik alle mellem halvanden og to gange ekstra i lønningsposen, i form af variabel løn, oveni den faste løn. Eksempelvis fik Bo Nielsson 171 procent oveni den faste løn på syv mio. kr., så den samlede aflønning endte på 19 mio. kr. og Cees de Jong fra Chr. Hansen fik 184 procent oveni, så den faste løn på 5,5 mio. kr. endte på samlet 15,7 mio. kr.

Der er dog én topchef, som uddistancerer dem alle. Nemlig Kaare Schultz fra Lundbeck, som sidste år fik en variabel aflønning, som var på over 400 procent af den faste løn på 9,5 mio. kr. procent.

Variabel aflønning baseret på enten kortsigtede bonusmål og langsigtede aktieoptionsordninger, som ofte er betingede af opnåede resultatmål, bliver stadig mere almindeligt i dansk erhvervsliv. Den variable aflønning har også betydet, at den samlede aflønning af topdirektørerne er steget ganske voldsomt.

Typisk gives en relativt høj variabel ekstraløn i form af bonus eller aktieoptioner, hvis topchefens præstationer har været bedre, end hvad man kan forvente i en normalsituation. I de nævnte tilfælde har bestyrelsen altså vurderet, at topchefernes præstationer har været ekstraordinære, så de skulle have en ekstra belønning.

Konkret opstiller bestyrelsen typisk nogle målepunkter, den adm. direktør skal leve op til for at der udløses hel eller delvis bonus, og eller også en langsigtet aktieløn. Herhjemme er det endnu ikke praksis, at der oplyses hvilke konkrete måleparametre, som er vigtige for bestyrelsen, og som danner grundlag for en bonusudbetaling. De gennemsnitlige samlede direktørlønninger steg sidste år otte procent i forhold til året, og det var i høj grad den variable aflønning som løftede den samlede aflønning frem. Den variable lønandel udgjorde for de 31 topdirektører med variabel løn i alt 228 mio. kr. eller i gennemsnit syv millioner kroner til hver direktør.

Der er flere direktører, som deltager i en langsigtet aktieoptionsordning end i en kortsigtet bonusordning. 36 af de 100 direktører deltager i en aktieoptionsordning. Hensigten fra bestyrelsens side er typisk, at man ikke ønsker at belønne kortsigtede resultater, men en langsigtet gunstig udvikling. I de store børsnoterede selskaber har de fleste topdirektører en aktieoptionsordning, men det samme har flere CEO’er i de unoterede selskaber. Optionsordninger for topledelsen findes eksempelvis i Danfoss, Falck Holding, Codan, NCC Construction, Pensam Holding, AP Pension og Royal Geenland.

For de 69 topdirektører af top 100 som kun får fast løn, og altså ikke variable lønandele, er billedet typisk, at de har fået en lønregulering opad på typisk 3-5 procent som normen, men også både lidt mindre og lidt mere. LEGO’s tidligere CEO Jørgen Vig Knudstorp fik ekstra fem procent i løn, hvorved en endelig aflønning landende på 28 mio. kr. DFDS’ Niels Smedegaard fik uændret løn på 15,6 mio. kr. Arla Foods Peter Tuborgh fik tre procent ekstra og endte på 16,7 mio. kr.

Og Royal Unibrews Henrik Brandt gik tre procent ned i løn til direktører, hvoraf nogle af de registrerede lønfald skyldes skift af direktør. Samlet gik hver fjerde topchef ned i løn sidste år, typisk fordi den variable løn ikke har været så høj som året før. Normalt ligger den faste løn ret fast med tendens til en mindre stigning.

Nogle af de mest højprofilerede direktører gik også ned i samlet aflønning, blandt andet Søren Skou fra A.P. Møller-Mærsk med et fald fra 36 mio. kr. til 23 mio. kr. Vestas Anders Runevads samlede aflønning dykkede fra 31 mio. kr. i 2015 til 24 mio. kr. sidste år, hvor der dog er usikkerhed om værdien af tildelt mulig aktieaflønning, som besynderligt nok ikke oplyses i regnskabet. Endelig gik adm. direktør Torben Biilmann fra MT Højgaard 15 procent ned i løn til 8,5 mia.kr.

Morten W. Langer

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank