Erhvervsstyrelsen har nu truffet endelig afgørelse om ansvaret for underskuddet i forbindelse med European Song Contest i København i 2014. Mens alle andre går fri bortset fra en løftet pegefinger, pålægges bestyrelsesformanden i fonden Wonderful Copenhagen Michael Metz Mørch et erstatningsansvar foreløbig opgjort til 21 mio. kr. Læs bestyrelseseksperten Teddy Wivels anmeldelse af afgørelsen.
Afgørelsen er klart juridisk, og den kan nok ikke være anderledes. Afgørelsen inddrager dog slet ikke de forskellige andre aktører omkring placering og afholdelse af begivenheden – Danmarks Radio, Københavns Kommune og Region Hovedstaden. Der er ingen hjælp at hente, og man kan sige, at i afgørelsens time er vennerne tilsyneladende væk. Afgørelsen fra Erhvervsstyrelsen slår igen og igen fast, at uanset det miljø man opererer i, så skal man være klar over sin juridiske status og det følgende ansvar – og handle derefter. I dette tilfælde en erhvervsdrivende fond.
Sagens sammenhæng er i korthed, at der i 2013 var kamp for at få placeret den store mediebegivenhed i enten Herning eller København. Region Hovedstaden og Københavns Kommune engagerede sig voldsomt i sagen og fik overbevist Danmarks Radio om, at det skulle foregå i en ombygget hal på det tidligere B&W skibsværft. Opgaven og det økonomiske ansvar blev lagt i hænderne på fonden Wonderful Copenhagen. Fornuftig nok stiftede man et datterselskab med navnet ”Projektselskabet”. Ifølge referater for at afgrænse opgaven organisatorisk og økonomisk fra fonden.
I forbindelse med organiseringen blev der bl.a. også nedsat et præsidium til at stå i spidsen for projektet bestående af ledelsen i Wonderful Copenhagen, DR’s generaldirektør og økonomidirektør samt overborgmester Frank Jensen og regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen. Netop de stærke bånd til Københavns Kommune og Region Hovedstaden er antagelig en væsentlig årsag til Michael Metz Mørchs nuværende problemer. Det viste sig hurtigt, at Danmarks Radio ikke havde styr på udgifterne til særligt ombygning af B&W hallen. Omkostningerne løb simpelthen løbsk.
Selv om fonden kun havde en fri egenkapital på ca. 2 mio. kr., bevilgede man allerede i januar 2014 4,34 mio. kr. til projektet og efterfølgende en mellemfinansiering på op til 12 mio. kr. den 10. april 2014. Det er dog ikke disse dispositioner bestyrelsesformanden nu bebrejdes. De foretages før afholdelse af Melodi Grand Prix’et, og anses for nødvendige for gennemførelsen og for at ligge inden for fondens formål. På trods af den manglende fri kapital. Men det er i tiden herefter det går galt for bestyrelsesformanden.
Den 24. april og den 30. april 2014 afgav bestyrelsesformanden støtteerklæringer overfor Danmarks Radio vedrørende dennes mellemfinansiering til projektselskabet. Dette på trods af, at bestyrelsen på et møde den 25. april havde besluttet ikke at afgive yderligere støtteerklæringer. Man kan så spekulere over, om det forhold at Michael Metz Mørch er direktør i Det Danske Kulturinstitut, hvor bestyrelsesformanden i Danmarks Radio Michael Christiansen også er bestyrelsesformand, har spillet en rolle.
Efter afholdelsen må man se i øjnene, at begivenheden har været en økonomisk katastrofe. Projektselskabet har en betydelig underbalance og en betydelig gæld. Heraf 43 mio. kr. til Danmarks Radio, som har mellemfinansieret. Michael Metz Mørch giver tilsyneladende den øvrige bestyrelse det indtryk, at de afgivne støtteerklæringer forpligter fonden til at øge mellemfinansieringen fra de nævnte 12 mio. kr. til 28,7 mio. kr. den 20. juni 2014 og efterfølgende den 18. august 2014 at påtage sig at dække hele underbalancen i projektselskabet. Det sidste på trods af, at Erhvervsstyrelsen den 8. august 2014 havde anmodet fonden om en nærmere redegørelse for sin økonomi. Af uforklarlige årsager fortalte bestyrelsesformanden ikke den øvrige bestyrelse om henvendelsen. Efterfølgende er det konstateret, at støtteerklæringerne ikke indeholder en juridisk forpligtelse.
Den økonomiske del af sagen bliver umiddelbart løst ved, at Region Hovedstaden dækker underskuddet ved, at Wonderful Copenhagen ”afdrager” ved en nedsættelse af sit tilskud derfra over en årrække. En politisk aftale, som sikkert har sit afsæt i den politiske verden. Noget lignende er sikkert ikke ualmindeligt i den politiske verden. Men den er der ikke dækning for i lov om erhvervsdrivende fonde. Afgørelsen er som sagt nok juridisk, som den skal være. Men man savner alligevel en nærmere analyse af – og forståelse for – det politiske miljø, som Michael Metz Mørch har skullet agere i. Region Hovedstaden og Københavns Kommune er finansieringskilder for fonden og er Michael Christiansen er hans bestyrelsesformand.
Læren må være at man skal vide hvor man er og tage sig i agt for vennerne.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.