I dette års kortlægning af den nye CEO-profil er det blevet meget klart, hvilke brancher, der i særlig grad udskifter den ”gamle” CEO, og hvorfor. Der er typisk tale om brancher, hvor innovativt drive er afgørende for at bevare konkurrencekraften, og hvor digital transformation, robotter, IoT og kunstig intelligens hører til den nære fremtid.
Årets kortlægning viser, at nogle ganske få brancher har en overnormal stor udskiftningsfrekvens i forhold til branchens vægtning i vores Top 1000 univers. En overnormal udskiftningsandel findes i IT, tele og elektronik, fremstillingsindustrier (jern og metal, kemisk industri og maskinindustri), rederi, konsulentvirksomhed, service og transport & logistik.
Det er lige præcis de samme brancher, som udpeges af Boston Consulting Group til at være mest udsatte for digital transformation, herunder ved brug af Internet of Things (IoT) til at styre, effektivisere og optimere (se artikel i denne udgave: ”IOTskal ind i strategien”). Billedet er bemærkelsesværdigt klart, og det afspejler naturligvis, at der er nogle brancher, hvor de nye teknologier – og den digitale transformation – går hurtigere end andre steder.
Eksempelvis er det næppe overraskende, at hele fremstillingsindustrien er midt i kæmpe omvæltninger, hvor alle dele af forretningsprocesserne gentænkes med ny teknologi, og hvor den digitale transformation også radikalt ændrer processerne omkring produktion, logistik og kunderelationer. Tendensen fra sidste års undersøgelse af den nye CEO profil går altså igen i år, men er blevet yderligere forstærket: Bestyrelserne træder på speederen ved at fokusere endnu mere på nye fremtidssikrede kompetencer hos den nye topchef. Og det er altså især i de brancher, som aktuelt er mest udsat for forandringer fra den nye digitale verden.
Den overnormale repræsentation af chefskift var 41 procent indenfor IT, tele og elektronik, 102 procent i kemisk industri, 24 procent i maskin- og møbelindustri, 25 procent i konsulentvirksomhed og service, og 38 procent i transport og logistik.
Meget tyder således på, at 2016 blev året, hvor bestyrelserne i dansk erhvervsliv satte endnu mere fokus på nye kompetencer, som fremtidens topchef bør besidde. I 2015 undersøgelsen så vi de første tendenser i den retning, men nu begynder det altså at tage virkelig fart.
At bestyrelserne i stigende grad foretrækker nye CEO’er med indsigt i ny teknologi, herunder digital transformation og eksempelvis mulighederne i robotter og IoT fremgår også af uddannelsesbaggrunden hos de nye CEO’er. Andelen af nye CEO’er med ingeniørbaggrund har været støt stigende de seneste år, og fra 2015 til 2016 er andelen steget fra 16 procent af de nye CEO’er til knap 24 procent. Altså en meget markant udvikling.
Andelen af nye CEO’er med en MBA er også støt stigende, fra 15 procent til 22 procent. Mens andelen med en uddannelse som økonom eller HA/HD er støt faldende. De cand. merc. uddannede tager en uændret ”markedsandel” på ca. tolv procent. Men samlet tegner der sig et billede af, at kravene til uddannelsen og de tilhørende kvalifikationer år for år løftes højere op.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.