Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

C20-topchefers nye vækstplaner skal bestå i år: 2017

Sophie

fredag 24. marts 2017 kl. 14:47

Tema: Strategimødet 2017. Så er det alvor for de nye topchefer i Large Cap indekset. En stribe nye strategiplaner, som store danske virksomheder lancerede i 2015 og 2016, bør i 2017 begynde at give resultater.

Endnu mere fokusering, forenkling og integrerede organisationer og skræddersyede kundetilbud bør hæve bundlinjen. Sådan lyder de fremlagte planer i hvert fald. 2017 er for en stribe virksomheder udset til at blive et vendepunkt, hvor der skal komme ny salgsvækst og bedre bundlinjeresultater. Denne gang lyder recepten ikke først og fremmest på yderligere sparerunder, som topcheferne ellers satte deres lid til i årene efter finanskrisen.

De mange chefskifter og nye strategier i de store virksomheder de seneste år gennemgås i de årsrapporter, som fondsbørsens large cap-selskaber har udsendt i de seneste uger. Billedet er, at en ny generation af topledere har lagt fundamentet for de nye vækststrategier i 2015 og 2016. Nu skal resultaterne komme.

Et typisk eksempel er TDC, hvor topchef Pernille Erenbjerg vil sikre, at koncernen i 2017 opretholder et ”execution focus,” der sikrer, at de strategiske mål nås: At give den bedste kundeoplevelse og at genskabe vækst i pengestrømmen. TDC skal i 2017 begynde at tjene penge på to store initiativer fra 2016, nemlig indførelsen af en gigaspeed infrastruktur og foreningen af de to brands TDC og YouSee.

Også A.P. Møller-Mærsk, Carlsberg, Lundbeck og adskillige andre selskaber vil i højere grad gå i offensiven overfor kunderne med nye vækstplaner. Planerne er forskellige, men de fleste af dem indeholder alligevel en række typiske elementer.

Vækstredskabet Fokusering

Adskillige store danske virksomheder har frasolgt perifere aktiviteter i 2016 for at få styrke til at satse som mere rendyrkede virksomheder. NKT Cables har for eksempel solgt virksomheder i Kina, i Tyskland og USA, samtidig med at virksomheden har købt op for at skabe et nyt fokus inden for højspændingskabler. Lundbeck har på sin måde i 2016 introduceret en ny mere fokuseret strategi, der skal samle sig om fire sygdomsområder, egen udvikling af ny medicin og profitabel vækst. TDC har solgt sin virksomhed i Sverige og i år også TDC Hosting, mens A.P. Møller-Mæsk vil splitte sig op i mere fokuserede virksomheder.

Integration af viden og kompetencer

Mærsks transport- og logistikdivision vil smelte ydelser fra forskellige transportdivisioner, som Maersk Line, APM Terminals og Damco, sammen til samlede løsningsplakker til kunderne. Også DFDS vil i højere grad integrere shipping og logistik. GN Store Nord vil også finde synergier mellem koncernens to divisioner, der begge leverer audioprodukter. TDC vil være en ledende leverandør af integrereret kommunikation og underholdning i hjemmene. Vestas vil i endnu højere grad udnytte sin viden om drift af vindmøller og opjusterer målsætningen for sin servicedivision til en omsætning på mindst 14,6 mia. kr. i 2020 mod 9,8 mia. kr. i 2016. Samlet set skal disse initiativer i højere grad differentiere virksomhederne, sørge for at de udnytter deres særlige kompetencer, og sætte dem i stand til at levere kundefordele, som konkurrenterne ikke kan matche.

Digitalisering

Maersk Line nævner nu digitalisering som et strategisk vækstredskab helt på linje med organisk ekspansion og opkøb. For ISS bliver det i 2017 en ”nøgleprioritet” at drage fordel af et partnerskab med IBM til planlægning og optimering. Den rigtige it-strategi skal øge gennemsigtigheden i koncernen, og derved sætte ISS i stand til at fokusere på cost leadership.

Kundeoplevelse i fokus

Intensiveret produktudvikling er også et af de vigtigste elementer i virksomhedernes nye strategier. Maersk Line satser på forbedring af kundeoplevelsen og introduktion af nye løsninger for hele transport- og logistikdivisionen. FLSmidth understreger, at de fremtidige økonomiske resultater bliver afhængige af en kontinuerlig strøm af nyudviklede produkter og services. Kundernes udfordringer skal gøres til nye muligheder. GN Hearing vil lancere sin femte generation af høreapparater, der beskrives som et gennembrud, i 2017 og dermed give kunderne nogle muligheder, som ingen andre tilbyder. Vestas vil fortsætte med at optimere sine teknologier.

Forenkling

Forenkling skal både gøre virksomhederne mere overskuelige og gøre kundeoplevelsen mindre kompliceret. TDC har eksplicit enkelhed som målsætning i sin nye strategi. SimCorp vil levere ”one system for a complex world,” og understreger, at selskabet investerer mere end sine konkurrenter i en fuldt integreret platform, der yderligere skal standardiseres i 2017. Standardiseringen skal blive en ”competitive differentiator” for SimCorp.

Morten Sørensen 

Se hele udgivelsen her 

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank