Carlsberg har med sit seneste bæredygtige program, ”Together Towards Zero”, formuleret tydelige mål for de kommende års samfundsansvarlige indsatser. Med lanceringen tidligere i år, indskriver Carlsberg sig samtidig i rækken af globale bryggerier med høje ambitioner for CSR.
Konkurrencen om at være det mest bæredygtige bryggeri er hård og illustreres gennem peergruppens høje ESG-ratinger, hvor det er marginalerne, der er forskellen. Programmet ”Together Towards Zero” kan også ses som Carlsbergs modsvar til konkurrenternes lignede strategier for bæredygtighed, Anheuser-Busch InBev`s (herunder SabMiller) ”Better World Strategy”, Heinekens ”Brewing a Better World” og Molson Coors´ ”Our Beer Print.”
Programmerne har ikke bare begrebsfællesskaber, men koncentrerer sig om stort set de samme temaer om nuludledninger, ansvarlig alkoholpolitik og sikring af adgang til naturressourcer og ansvarlighed i forsyningskæder.
Der er med andre ord langt mere på spil end blot at ville redde verden. For det første er fremtidens generationer af øldrikkere mere bevidste end tidligere og risikoen for ikke at være den foretrukne øl pga. et manglende grønt image, er ikke værd at løbe.
For det andet, og måske langt mere alvorligt for bryggeriernes fremtid, kan et øget pres på naturressourcer og globale forsyningskæder betyde, at adgangen til lokale ingredienser bliver ultimativt afgørende for markedspositionen. Ejerskab eller sikring af adgang til naturressourcer kan være bestemmende for fremtidens øl marked, hvor også vandmangel er en stigende udfordring.
Ifølge Ritzau fik både Carlsberg og Heineken i slutningen af 2016 godkendt patenter på bygsorter af Det Europæiske Patentkontor (EPO). Det viser en af de stærke bagvedliggende drivere af bryggeriernes ambitiøse bæredygtige strategier. Patenterne er i øvrigt blevet hårdt kritiseret af flere europæiske miljøorganisationer, der mener at EPO er på en glidebane ved at tildele rettigheder over naturlige processer til kommercielle virksomheder.
Carlsberg har i seneste opdaterede ESG-rating mistet en smule af pusten i forhold til peergruppen. Carlsberg var for 18 måneder siden højest ESG ratet blandt peergruppe selskaberne, men må nu se sig passeret af både Heineken, Molson Coors Brewing og Anheuser-Busch In-Bev, der sidste år overtog SabMiller.
Ses der bort fra SabMiller, der trods fusionen med Anheuser-Busch InBev stadig af CSRHUB rates særskilt, har Heineken nu overtaget den globale bæredygtige fø-rerpositionen med især meget stærke ratinger i kategorierne ’Employees’ og ’Environment’ – hhv. arbejdsmiljø og miljøindsats.
Carlsberg fik i sidste uge Dansk Erhverv og FSR – danske revisorers anerkendelse for rapportering om FN’s Verdensmål. Dommerkomiteen begrunder bl.a. Carlsbergs og Director Group Sustainability, Simon Boas Hoffmeyes, indsats med, at ”Målene er velintegrerede i hele rapporten, og dommerpanelet lægger særligt vægt på, at Carlsberg aktivt gør brug af målene helt ned på indikatorniveau.”
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.