Log ind
Log ind
Ledelse

Her er Danmarks bedst lønnede direktører

Josephine Daniel

søndag 27. august 2017 kl. 9:46

Analyse Top 100 Chefløn: Økonomisk Ugebrev bringer hvert år en oversigt over topchefernes aflønning i de 100 største virksomheder. I toppen er der i dette års opgørelse flere rokader: Lundbecks topchef Kåre Schultz kommer ind som en ny toer på ranglisten – med den næsthøjeste samlede løn i toppen af dansk erhvervsliv.

Da Kåre Schultz, tidligere koncerndirektør i Novo Nordisk, i slutningen af maj 2015 rykkede til Lundbeck, lå medicinalselskabets aktiekurs i 135. Efter blot to måneder i virksomheder begyndte Lundbeck-aktien en lang rejse, som er gået næsten ubrudt opad lige siden. I denne uge nærmede kursen sig 400, svarende til en tredobling. Økonomisk Ugebrevs årlige opgørelse af lønninger for CEO’erne i de 100 største virksomheder viser, at Kåre Schultz sidste år var den næsthøjest lønnede direktør i Danmark. Og ser man på aktiekursens udvikling, er der sikkert opbakning blandt aktionærerne til den store lønstigning.

Samlet var Kåre Schultz’ honorar sidste år 37,8 mio. kr. hvoraf 22,8 mio. kr. bestod af aktieaflønning. Den faste løn var 7,5 mio. kr., hvilket var nogenlunde det samme som året før, hvis man korrigerer for tiltrædelsen i maj 2015. Til gengæld steg den kortsigtede cashbonus fra 3,5 mio. kr. i 2015 til 5,3 mio. kr. i 2016. På papiret svarer Schultz samlede løn i 2016 til en fremgang på næsten 300 procent i forhold til året før.

En anden højdespringer i årets opgørelse over de højeste lønnede topdirektører er Carlsbergs CEO Cees’t Hart, der rykker op på en samlet tredjeplads med en samlet aflønning på 36 mio. kr. Det svarer til en samlet lønfremgang på 81 procent i forhold til året før. Også her er en lille del af forklaringen på den store lønfremgang, at Hart startede som CEO for Carlsberg i juni 2015, hvorved lønoplysningerne for 2015 kun modsvarer et halvt år. Korrigeres for dette, var lønstigningen ”kun” ca. 40 procent.

Hart er tilsyneladende ved at indhente efterslæbet til de store internationale bryggerikonkurrenter, idet Carlsberg-aktien det seneste år har performet betydeligt bedre end konkurrenterne. Den faste løn var nogenlunde uændret 12 mio. kr. Mens den kortsigtede cashbonus steg fra
4,2 mio. kr. til 10 mio. kr., og aktielønnen hoppede fra 2,5 mio. kr. til 12,8 mio. kr. Det oplyses, at den tildelte bonus var på 83 procent af max, hvor max. svarer til 100 procent af den faste løn.

Årets bedst lønnede topchef

Årets bedst lønnede topchef er ligesom forrige år Danfoss’ topchef Niels Bjørn Christiansen, hvis faste løn steg fra 50 mio. kr. forrige år til 57 mio. kr. sidste år. Dermed ligger han hele tyve millioner kroner foran den næstbedst lønnede topdirektør i Danmark. Det blev meddelt for nylig, at han primo oktober 2017 starter som adm. Direktør i LEGO, som antageligt fremover må lægge tegnebog til Danmarks bedst lønnede topchef. Umiddelbart er der ingen grund til at tro, at han går ned i løn ved skiftet til LEGO. Måske snarere tværtimod.

Den 7. højestlønnede topchef i Danmark er nu Pandoras Anders Colding-Friis, som fik løftet den samlede honorering med 32 procent – fra 19 mio. kr. til 25. mio. kr. Den faste løn er ni mio. kr., årets bonus var 13 mio. kr. og aktielønnen var tre mio. kr. I regnskabet oplyses det, at Pandoras CEO har fået en samlet sign-on bonus på i alt syv mio. kr. fordelt på 2015 og 2016.

Bonus og aktieløn for Colding-Friis er blevet udløst på trods af store investorers skepsis overfor den underliggende udvikling i Pandora. Aktiekursen er siden toppen i juni sidste år beskåret med 35 procent, men det er først i de seneste kvartaler der mere åbenlyst ses svagheder i det vigtige amerikanske salg.

Den 10. bedstlønnede topchef i Danmark er Egmonts Steffen Kragh, der ligesom de fleste andre CEO’er i ikke-noterede selskaber hverken får bonus eller aktieløn. Til gengæld steg hans faste løn sidste år med 15 procent, fra 20 mio. kr. til 23 mio. kr.

Morten W. Langer

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Nyt job
Økonomichef til Hjemrejsestyrelsen
Formuerådgiver til Sparekassen Kronjylland
Udviklingsorienteret financial controller til Vejdirektoratet
Energinet søger Seniorøkonom til Energiøer
Plesner søger økonom til Team EU & Competition
Nyt job
Business Controller for International Afdeling i Røde Kors
ARGO søger kulturbærende økonomichef
Vendor Finance Manager til Danish Agro
Vi søger endnu en produktionsmedarbejder med opgaver inden for pension og særlig indlån
Energinet søger forretningsudvikler med fokus på innovationsprocesser
Økonomichef til en vild kommune
Økonomichef med ansvar for HR ARKEN Museum for Moderne Kunst
Gorrissen Federspiel søger Compliance Seniorkonsulent – med primært fokus på forebyggelse af hvidvask og terrorfinansiering

Mere fra ØU Ledelse

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Salg: salg@ugebrev.dk
Jobannoncer: jobannoncer@ugebrev.dk
Redaktion: redaktion@ugebrev.dk
Annonce materialer: annonce-mat@ugebrev.dk
Bogholderi: bogholderi@ugebrev.dk

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.
Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]