Den faldende andel af nye kvindelige CEO’er i de 1000 største virksomheder udløser meget forskellige reaktioner, afhængig af hvem man spørger om en tolkning. Læs her kommentarer fra Kvinfos direktør Suzanne Moll og erhvervskvinden Birgit Aagaard-Svendsen, tidligere formand for Komiteen for God Selskabsledelse.
Fra Kvinfo siger direktør Suzanne Moll, at ”det er selvfølgelig helt utilfredsstillende, både for samfundet, hvor den ulige adgang til samfundets indflydelsesrige poster er et grundlæggende demokratisk problem, og for virksomhederne, der spilder tæt på halvdelen af den samlede talentmasse. Desværre er vi ikke så overraskede. Vi ser på flere og flere områder, at ligestillingen stagnerer. Når det gælder kvinder i ledelse har det faktisk ind til nu været et af de områder, hvor der i mange år har været en langsom fremgang, og derfor er det ekstra forstemmende, hvis den udvikling nu også er ved at vende.”
Som forklaring på udviklingen siger hun blandt andet, at ”vi ved at når det gælder kvinder i ledelse, så er der en lang række både strukturelle og ubevidste forhold, som spiller ind i rekrutteringen. Det er alt fra den ulige fordeling af barselsorlov til psykologiske mekanismer som at ambitiøse mænd ofte ses som målrettede, mens ambitiøse kvinder bliver set som pushy”.
Om lovgivningen, der pålægger virksomheder over en vis størrelse at opsætte mål for en bedre ligestilling og en handlingsplan for, hvordan de når det, siger hun: ”Det er i vores øjne bedre end firkantede kvoter, der både udløser en masse modstand og er et temmelig unuanceret instrument. Brancher og virksomheder er forskellige, og det er fint de får mulighed for at opstille egne og realistiske mål, der passer til dem. Det virker godt for de virksomheder, som har fokus på området, og som tager det seriøst. Problemet er, at der ikke er nogen systematisk opfølgning hverken på de mål, der bliver stillet op, eller om de bliver nået. Og dermed er de virksomheder, som enten ikke har professionalismen eller viljen, fri til stort set at ignorere loven, og det sker i stort omfang.”
Stramning af loven
Regeringen lægger op til en evaluering af loven i år, og der mener Suzanne Moll, at loven bør strammes.
”Loven bør strammes, så den bliver mere forpligtende for virksomhederne, og det må også gerne følges op af nogle tilbud til virksomhederne om, hvad det er for midler, man ved virker på dette felt. Man kommer kun meget langsomt fremad, hvis man ikke stiller nogle krav. Det viser erfaringerne fra vores nabolande.”
Birgit Aagaard-Svendsen er bestyrelsesmedlem for Otto Mønsted og tidligere formand for Komiteen for God Selskabsledelse. Hun siger om undersøgelsens resultater: ”Ting tager tid. Dét, jeg noterer mig er, at Økonomisk Ugebrevs analyse viser, at der er flere tiltrædende end fratrædende kvinder blandt de analyserede selskaber, altså en positiv udvikling i kvindeandelen af det samlede antal CEO’s. Det passer godt med min egen fornemmelse af, at kvinder er godt på vej. Mange mindre selskaber får kvindelige chefer, og det er ikke til fulde afdækket i undersøgelsen.”
Birgit Aagaard-Svendsen vurderer, at der er flere kvinder på vej ind i den øvrige C-suite. Økonomisk Ugebrevs analyse af udpegede ”øvrige” direktionsmedlemmer blandt de 1000 største danske erhvervsvirksomheder bringes i den næste udgave af Økonomisk Ugebrev Ledelse. Konklusionen omkring kvindeandelen er, at 8,8 procent af de nyudpegede direktionsmedlemmer var kvinder, og dette er det den laveste andel i fem år. I 2012 var andelen 15 procent.
Birgit Aagaard-Svendsens råd til selskaberne er, at der altid bør være mindst en kvindelig kandidat med i alle ansættelsesrunder, eventuelt som wildcard. ”Der kan i processen ske en modning på begge sider af bordet, der i sidste ende kan påvirke vanens magt,” siger hun.
Mange kvinder på vej
Omkring den fremtidige udvikling på området siger hun, at hun ser fremdrift i tingene: ”Det er mit indtryk, at de fleste virksomheder har fokus på – og seriøst arbejder med – at udvikle talent på alle niveauer, med fokus på ikke mindst kønsmæssig diversitet. Det tager tid at udvikle topchefer. Arbejdsgiveren skal kunne spotte talent uafhængig af køn, etnicitet, uddannelse etc og den enkelte skal turde synliggøre sin interesse for at afprøve sine lederegenskaber. Når jeg ser mig omkring, så er der rigtig mange kvinder på vej.”
Morten W. Langer
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.