Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Investorerne mest kritiske overfor topchefløn

Josephine Daniel

fredag 13. januar 2017 kl. 14:16

Typisk udenlandske institutionelle investorer er mest kritiske overfor lønpakkerne i de danske Large Cap selskaber, viser opgørelse. Med den stigende udenlandske stemmeafgivning på generalforsamlingerne, kan de danske bestyrelser blive mere udfordret de kommende år.

Flere af de store C20 selskaber er beskyttet mod udenlandske investorers eventuelle dominans på generalforsamlingerne via store fondsaktionærer og/ eller flere aktieklasser. De velkendte eksempler er A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, Carlsberg og Novozymes. Men alle de børsnoterede selskaber med spredt ejerkreds, altså uden kontrollerende storaktionærer, kan meget let blive domineret af udenlandske investorer.

”De udenlandske investorer havde stemmeflertal på flere selskabers generalsamlinger i 2016, hvilket stiller øgede krav til tilrettelæggelsen af generalforsamlingen,” siger Flemming Merrild fra VP Securities, der på baggrund af udviklingen kommer med følgende råd til selskaberne:

1. Analyse af selskabets aktionærsammensætning, så selskabet har overblik over sammensætningen af de udenlandske aktionærer. 2. Øget dialog med de udenlandske aktionæ-rer, som udøver aktivt ejerskab. 3. Tidligere og mere detaljeret tilrettelæggelse af selskabets generalforsamling for at kunne afdække og tage højde for holdningerne i den samlede aktionærkreds.

Både den stigende andel af udenlandske stemmer på de danske generalforsamlinger, samt samordnet stemmeafgivning fra store proxy advisors som ISS og Glass Lewis betyder, at stadig flere selskaber bliver udfordret på deres generalforsamlinger. For det meste ”vinder” bestyrelserne i disse opgør, som fra tid til anden dukker op med proxy rådgiverne. Men der ligger også et klart signal i, at der er stadig flere afstemninger, hvor kritiske aktionærer signalerer deres utilfredshed, og hvor der er mere end ti procent af stemmerne. Et signal, som bestyrelserne ofte tager meget alvorligt.

11 negative anbefalinger fra ISS

På generalforsamlingerne sidste forår var der elleve negative anbefalinger fra rådgiveren ISS, som altså rådgiver om, hvordan investorerne konkret bør stemme på de enkelte selskabers generalforsamlinger. Fem af de 26 Large Cap selskaber fik en negativ stemmeanbefaling. Fire af de negative stemmeanbefalinger vedrørte lønpakker, og to andre stem-nej anbefalinger vedrørte henholdsvis aktieudstedelser og ændring i vedtægter. Fra Glass Lewis var der hele femten negative anbefalinger, heraf syv om lønpakker for topledelsen og seks om valg af bestyrelsesmedlemmer. Tolv af de 26 Large Cap selskaber blev ”udsat” for mindst én negativ stemmeanbefaling.

Samlet blev der sidste forår fremsat 24 forslag fra eksterne aktionærer. I SimCorp faldt to resolutioner på grund af manglende opbakning fra en tilstrækkelig del af aktiekapitalen. Af de i alt 24 eksterne forslag faldt 23 af dem, blandt andet fremsat på generalforsamlinger i Danske Bank, DFDS, Jyske Bank, DFDS og Københavns Lufthavne. Et enkelt aktionærforslag røg igennem, nemlig et øvre cap på gyldne faldskærme ved topcheffratrædelser i Danske Bank.

Kritik af aflønningspolitik

Mest kritisk var eksterne aktionærer overfor forslag om aflønningspolitikker fremsat af de siddende bestyrelser, men de røg altså alle sammen igennem med en vedtagelse. Ofte lytter selskabernes bestyrelser dog til kritiske røster, så det kan muligvis have betydning på den lange bane med den indirekte aktionærkritik.

Eksempelvis i Genmab var der kun tilslutning fra 56 procent af stemmerne til den fremsatte aflønningspolitik. Både ISS og Glass Lewis anbefalede her en nej-stemme til lønpolitikken. I William Demant var der opbakning fra 79 procent og altså modstand fra 21 procent af stemmerne. I TDC var billedet nogenlunde det samme. Også her anbefalede begge rådgivere at stemme nej.

Der kan imidlertid være flere selskaber med en høj andel af nej-stemmer. Af de 29 Large Cap selskaber offentliggør kun 18 afstemningsresultater i stemmeopgørelser. Selskaberne er ikke selvstændigt pligtige til offentliggørelse, med mindre en aktionær ønsker det.

Andre selskaber med kritiske aktionærer fandtes i Genmab, hvor kun 69 procent stemte for godkendelse af et opkøbsprogram for egne aktier, hvorved 31 procent stemte imod. I NKT stemte 17 procent mod et opkøbsprogram.

Tendensen mod flere stemmer ”til stede” på generalforsamlingerne i Large Cap selskaber fortsatte sidste år. ”Til stede” omfatter fuldmagter og stemmer fra proxy advisors, der stemmer på vegne af institutionelle investorer. Samlet steg andelen fra 57,5 procent i 2015 til 59,1 procent i 2016.

Stemmerne fra de udenlandske proxy rådgivere holdt sig stort set uændret på 24 procent, men det fysiske fremmøde på selve generalforsamlingen fortsatte de seneste år markante fald – fra 45 procent af aktiekapitalen i 2011 til nu under 21 procent, viser data fra de selskaber, som Computershare følger.

For de selskaber, som VP Securities servicerer, fortsætter antallet af stemmeinstruktioner fra udenlandske investorer med at stige. Alene i 2016 steg antallet af afgivne stemmeinstruktioner med 23 procent. I perioden 2013 til 2016 udgjorde stigningen 75 procent, oplyser VP Investor Services.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Medarbejder til tilsynet med markedet for kryptoaktiver og betalingstjenester
Region H
CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Spændende og alsidig stilling som økonomi- og administrationschef
Region Hovedstaden
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Dansk Sygeplejeråd søger digitalt indstillet økonomimedarbejder med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z
Region Hovedstaden
Økonom til tilsynet med realkreditinstitutter
Region H
Økonom til analyser af arbejdsmarkedet
Region H
Financial Controller til Process Integration ApS
Region Midt
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland
Forbrugerrådet Tænk søger en ny direktør
Region Hovedstaden
INSTITUTLEDER PÅ AAU BUSINESS SCHOOL – Aalborg Universitet
Region Nordjylland
Udløber snart
SPARTA SØGER EN ERFAREN KOMMERCIEL CHE
Region H
Skatteministeriet søger kontorchef til Organisering og Governance
Region H

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank