Log ind
Log ind
Ledelse

Konsulentafgang og knaphed lagde bånd på ”nye” Bain i 2020

Sten Thorup Kristensen

torsdag 02. december 2021 kl. 11:30

Efterspørgslen efter konsulentydelser fløj i vejret, da virksomhederne fandt deres ben oven på corona-chokket. De problematiske logistikkæder har de fleste virksomheder set, forstået og ageret på. Men mange skal have hjælp til ESG-politikker og opskalering af aktiviteterne. Det sidste er også en udfordring for Bain selv, der har manglet erfarne konsulenter, fortæller partner Hans Henrik Beck i dette interview.

Konsulenthuset Bain har været gennem store omvæltninger det seneste år. Ikke kun på grund af coronakrisen, men også sammenlægningen med det markant større konsulenthus Quart har givet bølgeskvulp, dels i form af et stort underskud og dels i form af markant færre ansatte end i de to tidligere selvstændige firmaer. De to tidligere selvstændige selskabers bruttoresultat i 2019 lagt sammen var betydeligt større end sidste år, og der tegner sig et billede af et betydeligt aktivitetsfald i 2020. Det samme viser udviklingen i antal ansatte: De to tidligere firmaer havde henholdsvis 38 ansatte i Bain Danmark og 351 ansatte i Quartz, altså i alt 389. Ifølge regnskabet for det sammenlagte selskab, er der nu 178 ansatte tilbage, eller godt 200 færre.

Men ifølge partner Hans Henrik Beck fra Bain landede konsulenthuset sidste år året uden hverken at vinde eller tabe omsætning: Hvad man tabte i andet kvartal, hvor bl.a. M&A-aktiviteten lå stille i en periode, vandt man tilbage i fjerde kvartal. I 2021 ser man på en vækst på ca. 16 pct., men Hans Henrik Beck vurderer, at den kunne have været ca. 10 procentpoint højere, hvis staben havde været til det. ”Vi har holdt igen på vores kommercielle tryk for at sikre, at vi ikke endte med at brænde maskinen sammen. Så vi kunne nok få mere omsætning, men folk så allerede trætte ud, når de gik ud ad døren. Der er flere grunde til, at vi har manglet hoveder. Rekrutteringssæsonen i Norden er sådan, at du ansætter lige efter sommerferien. Men da vi ved udgangen af Q2 stadig var i Covid-mode, var vi tilbageholdende med, hvor mange vi hyrede. Desuden var der lidt flere, der var holdt op hos os, end vi regnede med”, siger Hans Henrik Beck.

ØU: Er der så nogen at rekruttere til sommer? Arbejdsmarkedet er jo presset, og især specialister har tilsyneladende oplevet større lønhop.

”Vi lægger vores løn efter et benchmark én gang om året, og det har været ok. Der har ikke været eksplosive stigninger. I 2020 har vi givet nogle ekstra fridage og bonusser, fordi vores medarbejdere har skullet virke i et andet miljø end sædvanligt – nemlig hjemme hos dem selv. I de nederste ledelseslag har vi mange ansøgere. Konsulentbranchen gør det bare ret godt i det aktuelle game. Men når det gælder de mere erfarne, har der manglet alle vegne. Særligt når det gælder erfarne kvinder.”

Er jeres uændrede omsætning en sum af, at virksomhederne havde stort behov for rådgivning, men at de i første omgang reagerede ved at lukke ned for alle omkostninger, der kunne udsættes? ”I branchen som helhed har dem, som arbejder for det offentlige, været særligt hårdt ramt. Myndighederne sendte alle hjem, og regeringen mente desuden, at den kunne alting selv. Det vil jeg så hævde, at den ikke kunne. Ser man på vores kunder, er vi meget stærke i transaktionsmarkedet. Det stoppede kun i tre-fire uger – så kom det tilbage på et højere niveau end nogensinde før. Bortset fra det havde vi kunder i tre kategorier: I leisure- og rejsebranchen gik man fra planer om investeringer til bare at overleve. En anden gruppe, f.eks. indenfor infrastruktur, blev overhovedet ikke påvirket. Og endelig havde vi en lang række kunder, hvor de konkurrencemæssige omstændigheder fuldstændigt ændrede sig, f.eks. ved at omsætningen online pludselig eksploderede.”

Hvordan kunne I hjælpe dem, som mistede stort set hele omsætningen? Situationen var jo helt ny, også for jer. ”Det, som er fordelen ved at være med i en virksomhed som Bain, er, at vi reelt var involveret i Covid-håndtering i mange virksomheder i alle dele af verden. Den klassiske holdning er, at noget ikke er relevant, før det rammer en selv. Men da Covid-19 ramte Norden, havde Bain allerede hjulpet virksomheder i bl.a. Kina. Så vi havde en vis forståelse af situationen. Vi lavede en task force, hvor vi hver dag samlede opdateret viden fra 100 virksomheder på tværs af industrier og geografier. I starten havde man jo den fejlagtige opfattelse, at det var ligesom finanskrisen. Det fandt man hurtigt ud af var forkert. Det var ikke bankerne, der kollapsede, og folk havde masser af penge at bruge.”

Sten Thorup Kristensen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Nyt job
Økonomichef til Hjemrejsestyrelsen
Formuerådgiver til Sparekassen Kronjylland
Plesner søger økonom til Team EU & Competition
Nyt job
Business Controller for International Afdeling i Røde Kors
ARGO søger kulturbærende økonomichef
Vendor Finance Manager til Danish Agro
Vi søger endnu en produktionsmedarbejder med opgaver inden for pension og særlig indlån
Udviklingsorienteret financial controller til Vejdirektoratet
Energinet søger Seniorøkonom til Energiøer
Energinet søger forretningsudvikler med fokus på innovationsprocesser
Økonomichef til en vild kommune
Økonomichef med ansvar for HR ARKEN Museum for Moderne Kunst
Gorrissen Federspiel søger Compliance Seniorkonsulent – med primært fokus på forebyggelse af hvidvask og terrorfinansiering

Mere fra ØU Ledelse

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Salg: salg@ugebrev.dk
Jobannoncer: jobannoncer@ugebrev.dk
Redaktion: redaktion@ugebrev.dk
Annonce materialer: annonce-mat@ugebrev.dk
Bogholderi: bogholderi@ugebrev.dk

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.
Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]