Novozymes nedjusterede ved årsregnskabets fremlæggelse, i begyndelsen af året, en række kortsigtede bæredygtige nøgletal. Selvom selskabet stod fast på, at det ikke rokkede ved de langsigtede miljø- og klimarelaterede 2020-målsætninger, kan verdens største producent af industrielle enzymer konstatere med denne analyse, at det har kostet på ESG-ratingbureauernes vurdering i forhold til CSR-frontløberen i peergruppen Koninklijke DSM.
Novozymes bæredygtige rating i kategorien ’Environment’, der bl.a. dækker over virksomhedernes miljømæssige præstationer, overholdelse af miljøbestemmelser, afbødning af miljømæssige fodaftryk og lederskab i forhold til klimaændringer, har i et lidt længere tidsperspektiv været i en negativ udvikling. Novozymes er således faldet fra en ratingscore i CSHHUB´s metodologi på 73 i januar 2016 til i den seneste opdatering at være 68, i udfaldsrummet mellem 0 og 100. Det er stadig en meget høj score, men omsættes den til ranking er Novozymes i kategorien dumpet fra en placering i 91 percentilen til nu en placering i 68 percentilen. Samlet set, for den overordnede rating, er Novozymes placeret i 94 percentilen, mod 92 percentilen i januar. Novozymes har altså kunne kompensere på andre områder. Frontløberen Koninklijke DSM holder i samme periode fast i sin placering i 98 percentilen.
For Chr. Hansen, der netop har aflagt CSR-regnskab for det skæve regnskabsår 2016/17, er der tilbagegang i den samlede ratingscore på 60 fra januar 2015 til 54 i seneste opdatering i 2017. Det har betydet for nuværende en placering i 72 percentilen, mod 80 percentilen i januar 2016 – altså en tilbagegang. I seneste opdaterede data indgår ikke det dugfriske CSR-regnskab, hvor man bl.a. kan læse at faktiske CO2-emissionerne stiger mere end den økonomisk vækst på 10 procent og at CO2-effektiviteten falder et procentpoint – fra 15 til 16 procent.
Til gengæld er det positive resultater i forhold til affald og overtrædelse af miljøregulering, hvor selskabet slet ikke har haft kontroverser det seneste år. Desuden kan Chr. Hansen fremvise det bedste resultat nogensinde – 2,5-iforhold til selskabets mål om en arbejdsulykkefrekvens per million arbejdstime (LTIF) på under 2.
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.