Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Stort kvalitetsløft i erhvervsfonde i ”år 2”

Josephine Daniel

fredag 11. august 2017 kl. 13:49

De 1370 hjemlige erhvervsdrivende fonde har sammen med deres 2016-regnskaber rapporteret for andet år om de nye anbefalinger fra Komiteen for God Fondsledelse. Økonomisk Ugebrevs Top 100 Rating af fondsledelse viser igen i år et solidt kvalitetsløft.

I de erhvervsdrivende fondes andet rapporteringsår efter de nye anbefalinger fra Komiteen for God Selskabsledelse er der igen solid fremgang – ligesom i sidste års temanalyse af Top 100 Fondsgovernance, som Økonomisk Ugebrev udarbejder hvert år. I de ti konkrete målepunkter, vi har valgt i vores ratingopgørelse, er den overordnede compliance øget fra gennemsnittet på 41 procent af selskaberne, der overholder de ti målepunkter til et gennemsnit på 51 procent. Det svarer altså til en solid fremgang på ti procentpoint.

Selvom målepunkterne i sig selv ikke er ambitiøse afspejler de en generel øget fokus på fondsledelsen i erhvervsfondene, og især i de større fonde. Største fremgang er der på det målepunkt, som omfatter oplysning om de enkelte bestyrelsesmedlemmers fagkompetencer, som 63 procent af de 100 største fonde nu lever op til. Der er også stærk forbedret rapportering om bestyrelsesmedlemmerne er uafhængige eller ej. Og endelig er der stærk fremgang i målepunktet om, hvorvidt bestyrelsen gennemfører en årlig selvevaluering. Det udføres nu af 54 procent af fondene.

Grundlæggende er der altså et godt stykke vej endnu, før hovedparten af de 100 største fonde har en acceptabel rapportering om selskabsledelse. Formanden for Komiteen for God Fondsledelse, advokat Marianne Phillip, opfatter udviklingen som meget positiv, som det fremgår af interview med hende i denne temaudgave.

Grundlæggende afspejler den bedre fondsledelse, at mange fonde er blevet langt skarpere på at professionalisere deres bestyrelse, gennem fornyelse og kompetencer. Et andet målepunkt, som stadig flere fonde opfylder, er, at mere end halvdelen af bestyrelsesmedlemmerne er uafhængige. Forrige år levede 55 procent af fondene op til det, og nu er andelen steget til 61 procent.

Billedet er fortsat, at det typisk er de store formuende fonde, der scorer flest point i Økonomisk Ugebrevs årlige Top 100 Rating af Fondsgovernance. Hvor der i 2015 var fem fonde, der scorede maksimum ti point, er tallet doblet til ti i dette års ratingundersøgelse. Nye i topgruppen er Lego fonden, Hempel Fonden, Spar Nord Fonden, Novo Nordisk Fonden og Egmont Fonden, hvor vi fra sidstnævnte fond bringer interview med næstformand Torben Ballegaard i denne temaudgave.

I sidste års ratingundersøgelse scorede 19 fonde i bunden af ranglisten under tre point ud af ti mulige. Det var 15 fonde færre end året før, hvorved der var betydelig fremdrift i mange af de mindre fonde. Nogle enkelte fonde tog et egentligt kvantespring frem op af ranglisten, blandt andet Færchfonden, Aage V. Jensens Naturfond, Erik og Susanna Olsens Fond, Arvid Nielssons Fond, Bent O. Jørgensens Fond og Metro-Schrøder Fonden. I den næste udgave af ØkonomiskUgebrev Ledelse vil vi bringe interview med en af fondene, som springer markant opad.

Læs i dette tema også interview med næstformanden i Egmont Fonden, Torben Ballegaard Sørensen, om, hvordan fonden holder selvjustits ved at gå længere end de sædvanlige anbefalinger. Læs også interview med formanden for Komiteen for God Fondsledelse, advokat Marianne Phillip. Endelig indeholder temaet artikler om, at fonde med mange ikke-uafhængige bestyrelsesmedlemmer præsterer højere investeringsafkast, og at Erhvervsstyrelsen har givet 138 påbud om fondes rapportering om fondsgovernance.

Morten W. Langer

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Controller/økonomimedarbejder – få den brede vifte af økonomiopgaver
Region H
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank