Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Top 1000: 142 direktører ind og ud i 2016

Josephine Daniel

fredag 24. februar 2017 kl. 14:11

Tema: Top 1000 direktionsskift i 2016. Økonomisk Ugebrev bringer her den årlige kortlægning af direktionsskift i de 1000 største danske erhvervsvirksomheder, med navne, alder, uddannelse på den indgående direktør. Vi tegner et billede af profilen på den nye direktør.

Økonomisk Ugebrevs årlige kortlægning af profilen på nye direktionsmedlemmer (excl. CEO’er) har de seneste år vist en klar tendens til, at de nyudpegede direktører blev stadig yngre. I dette års kortlægning af direktionsskift i de 1000 største danske erhvervsvirksomheder er billedet næsten det samme: Hele 40 procent af de nyudnævnte direktionsmedlemmer var i 2014 og 2015 under 45 år. Andelen af de under 45 årige var sidste år lidt lavere, nemlig 28 procent.

Faktisk tegner der sig et billede af, at der tidligere var en overdreven tendens til at tage meget unge direktører ind. Men dette eksperiment har i mange tilfælde været fejlslagent, idet hele 27 procent af de fratrådte direktører forrige år var under 45 år, mens andelen sidste år faldt til ti procent. For disse direktører har karrieren på toppen ofte væ-ret kort, eller også er de sprunget hurtigt videre op i systemet.

Til gengæld er det også bemærkelsesværdigt, at kun 27 procent af de fragående direktionsmedlemmer er over 56 år. Det betyder, at rigtig mange direktionsmedlemmer i aldersgruppen 46 til 55 år flytter til andre jobs, bliver fyret eller forfremmet. Ifølge Økonomisk Ugebrevs kortlægning er det relativt få direktionsmedlemmer, der flytter op som CEO i samme virksomhed. Over halvdelen af de direktionsmedlemmer, som stopper, er enten faldet for en intern omstrukturering eller har ”selv sagt op”, hvilket kan dække over mange ting, blandt andet en fyring. Overraskende få er gået på pension. Landets direktionsmedlemmer oplever fortsat den bølge af omstruktureringer, som de seneste år har rullet hen over dansk erhvervsliv, og som også har ramt store virksomheder som A.P. Møller-Mærsk, Novo Nordisk, TDC, Lundbeck, Carlsberg og Rockwool. Omstruktureringerne er ofte drevet af flere forhold, nemlig en ændret strategisk retning, brug for nyt frisk blod i topledelsen og/eller en overgang til digital transformation, som ofte også kræver nye kompetencer på det øverste ledelsesniveau.

Årets kortlægning af direktionsskift i de 1000 største virksomheder viser også, at knap 2/3-dele af de nye direktører bliver internt rekrutteret. Det er stort set samme andel som i 2015, men betydeligt mere end tidligere år. Meget tyder således på, at de større virksomheder er blevet bedre til at arbejder med interne talentudviklingsprogrammer, hvor de bedste unge ”hoveder” i virksomheden udvikles målrettet til senere i deres karriere at indtage en direktørpost. Udenlandske undersøgelser viser således også, at interne rekrutteringer er klart mere værdiskabende end eksterne rekrutteringer.

Årets nye direktørfunktioner domineres af CFO’er, der tegner sig for næsten halvdelen af de nye udnævnelser. Det er betydeligt mere end i 2015, hvor CFO’erne kun udgjorde en tredjedel af de nye direktionsmedlemmer.

Udviklingen kan afspejle flere tendenser: For det første at der sker flere udskiftninger af CFOer, hvor det er velkendt, at CFO-funktionen de seneste fem år er blevet udvidet markant til at være en finansiel strategisk sparringspartner til CEO’en.

CFO er dog også ofte den centrale drivkraft i virksomhedens nye digitale transformation, som indenfor det seneste år er flyttet højere op på ledelsens agenda.

CTO – Chief Technology Officer – er fortsat ikke en position, der i nævneværdig grad får plads i den øverste ledelse. Sidste år blev der udpeget tre CTO’er, det samme som året før. Det ændrer dog ikke ved, at der er overnormalt mange direktionsskift lige netop i de brancher, hvor der i disse år sker de største teknologiske forandringer, blandt andet et ryk af forbrugeradfærden mod nethandel, digital transformation, brug af robotter og internet of things.

Eksempelvis er der inden for branchen medier, grafisk industri og forlag en overnormal udskiftningsrate på 82 procent. Ud af de 19 virksomheder i top 1000 populationen har der været direktionsskift i fem af dem. Inden for entreprenører og rådgivende ingeniører var den overnormale andel på godt 70 procent, og det afspejler også den rivende teknologiske udvikling i disse brancher, hvor især automatiseret logistik og ordreafgivning, projektstyring osv. er ved at vinde stærkt indpas begge steder. Også inden for it, tele og elektronik, medicinalindustri og emballageindustri var der sidste år flere udskiftninger i direktionerne end i andre brancher.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Controller/økonomimedarbejder – få den brede vifte af økonomiopgaver
Region H
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank