Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Finanstilsynet kan blokere for aktivt ejerskab

Økonomisk ugebrev

fredag 07. oktober 2016 kl. 11:45

Som bekendt har Komiteen for God Selskabsledelse udsendt forslag til anbefalinger om aktivt ejerskab for institutionelle investorer til høring. Men Finanstilsynet kan blokere arbejdet, selvom anbefalingerne er udarbejdet efter ønske fra erhvervsministeren. Tilsynet har tidligere anlagt en hård fortolkning af, hvad fondsmæglerselskaber må beskæftige sig med og afvist deltagelse i ”aktivt ejerskab”. Finanstilsynet overvejer nu situationen.

Finanstilsynet har over de seneste mange år anlagt en meget hård fortolkning af, hvad især fondsmæglerselskaber må beskæftige sig med, herunder hvordan de markedsfører sig over for kunderne. Økonomisk Ugebrev har flere gange tidligere beskrevet, hvordan Finanstilsynet har blokeret for aktivt ejerskab udøvet af fondsmæglerselskaber, som blandt andet forvalter kapital for ”deres” investeringsforeninger.

Generelt har fondsmæglerselskaberne lært at leve med det. Men det har også betydet, at de ofte ikke kunne agere som ansvarlige aktive ejere i det omfang de har fundet det ønskeligt af hensyn til kunderne og medlemmernes afkast på blandt andet investeringsforeningsbeviser.

Især efter EU kommissionen har påbegyndt arbejdet med det såkaldte Shareholder Rights Directive, som blandt andet skal fremme aktivt ejerskab hos institutionelle investorer, har tilsynets strammerlinje vakt opmærksomhed i erhvervslivet og den finansielle sektor. Modsætningerne er nu brudt ud i lys lue, efter at Komiteen for God Selskabsledelse har sendt anbefalingerne i høring.

Formand for Komiteen for God Selskabsledelse, Lars Frederiksen, siger til Økonomisk Ugebrev, at komiteen endnu ikke har forholdt sig til problemstillingen: ”Men det er klart, at hvis der lægges hindringer i vejen for, at fondsmæglerselskaber kan bedrive aktivt ejerskab, så er det ikke noget der fremmer arbejdet med anbefalingerne. Det vil vi i givet fald kigge nærmere på.”

Økonomisk Ugebrev har efter en del benarbejde fået Finanstilsynet på banen med en holdning til problemstillingen, herunder det indsendte hø-ringssvar, som dog ikke forholder sig konkret til sagen. På den ene side skriver tilsynet, at ”Finanstilsynet anerkender vigtigheden af aktivt ejerskab, da dette bidrager til sikring af, at bestyrelsen (og derigennem direktionen) af et selskab disponerer i overensstemmelse med aktionærernes interesser. Finanstilsynet bemærker i den forbindelse, at det er væsentligt at skelne mellem udøvelsen af aktivt ejerskab og det at drive anden virksomhed.”

Lige netop den sidste formulering kan meget vel tolkes som en lempelse af tilsynets meget firkantede holdning til, hvad Fondsmæglerne må. I en afgørelse fra 2008 hedder det blandt andet, at ”Finanstilsynet har vurderet, at udøvelse og rådgivning om udøvelse af aktivt ejerskab ikke kan finde sted (..) I den konkrete sag er der truffet den afgø-relse, at et fondsmæglerselskab ikke kan rådgive om udøvelse af aktivt ejerskab, herunder rådgive om ledelsesmæssige forbedringer i virksomheder, der indgår i en kundes aktieportefølje. Med ledelsesmæssige forbedringer forstås i den konkrete sag rådgivning om eller forslag til ændringer i bestyrelsen eller i direktionen af de selskaber, der vil kunne indgå i en kundes aktieportefølje.

På den anden side skriver tilsynet, at ”Finanstilsynet anfører, at der synes at være overlap med visse sektorspecifikke krav og eksisterende brancheaftaler, og gør i den forbindelse opmærksom på, at investorer forventes fortsat at følge relevant sektorlovgivning og indgåede aftaler, der allerede indeholder regler om aktivt ejerskab.” Dette kunne tolkes som om, at tilsynet ikke har tænkt sig at ændre på de blokeringer for aktivt ejerskab, som eventuelt ligger i den aktuelle regulering.

Bundlinjen er, at Finanstilsynet endnu er uafklaret: ”Vi overvejer for tiden, hvad et fondsmæglerselskabs licens skal give mulighed for. Hvornår vi er færdige, kan jeg desværre ikke sige noget om på nuværende tidspunkt,” siger kontorchef Stig Frederiksen fra Finanstilsynet.

Forældede lovregler bremser aktivt ejerskab

Økonomisk Ugebrev Ledelse har tidligere beskrevet den regulering fra Finanstilsynet, som blokerer for aktivt ejerskab. I artiklen fra februar 2012 skrev vi under overskriften ” Finanstilsynet blokerer for aktivt ejerskab”, at ”forældede lovregler forbyder de danske fondsmæglerselskaber at bedrive aktivt ejerskab med den investeringskapital, de forvalter for deres investeringskunder.”

Videre skrev vi, at ”i to afgørelser har Finanstilsynet fastslået, at fondsmæglerselskaber ikke må reklamere med aktivt ejerskab på deres hjemmesider, og de må heller ikke arbejde for indsættelse af nye bestyrelsesmedlemmer i de børsnoterede selskaber, hvor de har investeret kundernes investeringskapital.”

Den ene afgørelse vedrørte Maj Invest, hvor direktør Jeppe Christiansen dengang udtalte: ”Det er klart, at med mange bagvedliggende ejere (eksempelvis i investeringsforeninger. Red) bliver det meget vanskeligt at udøve et aktivt ejerskab. Det betyder i realiteten, at vi ikke kan fremme en udskiftning i bestyrelsen for et børsnoteret selskab, eller selv opstille en ekstern kandidat, som vi tror vil styrke selskabets bestyrelse. Det er ikke hensigtsmæssigt.” I dag siger Jeppe Christiansen, at hans synspunkt er uændret. Han håber nu på, at Finanstilsynet i lyset af de nye anbefalinger om aktivt ejerskab vil genoverveje regelfortolkningen.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Aage V. Jensen Naturfond søger en erfaren økonomichef
Region Hovedstaden
Finance/Business Controller til Anzet A/S
Region Sjælland
Dansk Sygeplejeråd søger digitalt indstillet økonomimedarbejder med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z
Region Hovedstaden
Medarbejder til tilsynet med markedet for kryptoaktiver og betalingstjenester
Region H
CEO for Rejsekort & Rejseplan A/S
Region H
Spændende og alsidig stilling som økonomi- og administrationschef
Region Hovedstaden
Liftra ApS i Aalborg søger en Finance Controller med ”speciale” i Transfer Pricing
Region Nordjylland
Forbrugerrådet Tænk søger en ny direktør
Region Hovedstaden
INSTITUTLEDER PÅ AAU BUSINESS SCHOOL – Aalborg Universitet
Region Nordjylland
Økonom til tilsynet med realkreditinstitutter
Region H
Økonom til analyser af arbejdsmarkedet
Region H
Financial Controller til Process Integration ApS
Region Midt
Skatteministeriet søger kontorchef til Organisering og Governance
Region H

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank