Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Minister: Komité skal udarbejde stewartship code

Josephine Daniel

fredag 19. februar 2016 kl. 12:21

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen har netop givet Komitéen for god Selskabsledelse til opgave at udarbejde et sæt anbefalinger for aktivt ejerskab for institutionelle investorer, herunder for pensionskasser, forsikringsselskaber og investeringsforeninger. I en pressemeddelelse siger ministeren:

”Det er til gavn for den danske konkurrenceevne, hvis de institutionelle investorer udnytter deres indflydelse og kompetencer til at understøtte, at danske selskaber drives bedst muligt. Det skal sikre fokus på sund, langsigtet virksomhedsdrift. Jeg har derfor bedt Komitéen for god Selskabsledelse om at udarbejde et sæt anbefalinger, som kan styrke det aktive ejerskab.”

Udmeldingen kommer halvandet år efter at Komiteen i en henvendelse til den daværende erhvervsminister opfordrede til, at komiteen fik udvidet sit mandat til at udarbejde anbefalinger om god ledelse og aktivt ejerskab blandt institutionelle investorer.

Økonomisk Ugebrev Ledelse har flere gange siden beskrevet opgøret bag nedrullede gardiner, hvor der både blandt børsnoterede selskaber og pensionskasser har været meget delte meninger om en stewartship code. Ikke mindst i pensionsselskaber som ATP, Industriens Pension og PensionDanmark kan sådanne anbefalinger blive en udfordring, da bestyrelserne består af lige dele arbejdstagere og arbejdsgivere. Og nogle af stederne er der uskrevne regler om, at man som ejer skal tage ”lempeligt” på danske selskaber. Meget tyder således på, at der har været en del fedtspil, hvor man har afventet udviklingen i EU, hvor der forhandles en direktivændring med titlen Shareholders Rights Directive, som netop har til formål at fremme aktivt ejerskab hos de institutionelle investorer.

Ved at indføre hjemlige anbefalinger før implementering af direktivet, kan man måske tage noget af luften ud af de nye EU-regler ved at henvise til hjemlige anbefalinger. Men udviklingen drives også af en international trend, hvor det forventes af institutionelle investorer, at de er aktive ejere. Det sker efter øget pres fra både omgivelserne og deres stakeholdere, herunder medlemmer og de private opsparere. Ministeren siger videre, at ”det vil både være til gavn for investorerne og virksomhederne, hvis eksempelvis pensionskasserne viser et mere synligt engagement i de selskaber, som der investeres i”.

Inspirationen til de kommende danske anbefalinger kommer fra England, hvor man i 2010 med gode erfaringer indførte en Stewardship Code målrettet institutionelle investorer. Det har været med til at øge de institutionelle investorers engagement i forbindelse med investeringer i britiske virksomheder.

Morten W. Langer

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank