Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Solid stigning i bestyrelseshonorarer i 2016

Økonomisk ugebrev

fredag 07. april 2017 kl. 8:45

Bestyrelseshonorarerne steg i gennemsnit 7,8 procent sidste år, hvilket var betydeligt mere end den gennemsnitlige lønstigning for lønmodtagere i det danske samfund. Økonomisk Ugebrevs årlige kortlægning af udviklingen i bestyrelseshonorarerne i de 100 største børsnoterede selskaber viser, at det gennemsnitlige honorar pr. medlem steg fra 389.000 kr. i 2015 til 420.000 kr. sidste år.

Mens det gennemsnitlige bestyrelseshonorar altså steg moderat i de større danske selskaber, var der meget store variationer mellem selskaberne. I eksempelvis Nordjyske Bank steg bestyrelseshonorarerne i gennemsnit 46 procent, og til de mere opsigtsvækkende honorarstigninger kommer også det delvist statsejede DONG Energy med en stigning på 94 procent.

Som det fremgår af Top 10 tabellen over de største procentstigninger er det gennemsnitlige honorar i Nordjyske Bank efter den seneste forhøjelse kommet op på 266.000 kr. og i DONG Energy er honoraret nu på 420.000 kr. I Nordjyske Bank kommer honorarforhøjelsen i kølvandet på fusionen af to lokalbanker, hvor bestyrelsen samtidig blev nedbragt fra 16 til 12 personer. I samme omgang steg bestyrelsens samlede honorarer fra 2,9 mio. kr. til 3,1 mio. kr.

Som det fremgår af bestyrelseseksperten Teddy Wivels kommentar i temaet om bankernes bestyrelseshonorarer er bestyrelsesmedlemmer i mange banker fortsat underbetalte i forhold til den arbejdsbyrde og det ansvar, de påtager sig. Men vigtigst er det, at der er brug for højere bestyrelseshonorarer, hvis der skal tiltrækkes mere kompetente bestyrelsesmedlemmer til provinsbankernes bestyrelser.

Lave honorarer i energiselskab

Honoraret i det statslige energiselskab ligger efter forhøjelsen stadig kun på en placering omkring nummer 50 efter bestyrelseshonorarets størrelse, hvilket ikke kan anses for at være overdrevent højt i forhold til selskabets størrelse og internationale markedsplacering. Under alle omstændigheder er der tale om et radikalt skifte i honorarets størrelse, efter at den tidligere bestyrelse under Fritz Schurs formandskab fik et meget lavt bestyrelseshonorar. Eksempelvis nuværende bestyrelsesformand Thomas Thune Andersens samlede honorar steg sidste år til 1,1 mio. kr. mod 550.000 kr. året før. Menige bestyrelsesmedlemmer uden udvalgsposter får 320.000 kr. mod tidligere 175.000 kr.

Forhøjelserne skal ses i forlængelse af den professionalisering af DONGs bestyrelse, der skete efter salget af en ejerandel i DONG til blandt andet Goldman Sachs og ATP. Det sker altså blandt andet i erkendelse af, at det sjældent kan betale sig at være fedtet med et bestyrelseshonorar, da bestyrelsen er helt afgørende for selskabets langsigtede værdiskabelse, og der kan man meget let komme til at snakke milliarder.

Ofte kommer der netop en markant ændring i honorarpolitikken i selskaber, når der tages et større opgør med den måde, der er tiltrukket nye bestyrelsesmedlemmer på, og et ønske om eller behov for at kunne tiltrække mere kompetente bestyrelsesmedlemmer, eksempelvis fra udlandet. Mere bemærkelsesværdigt er det, at Novo Nordisk bestyrelse har fået en forhøjelse på 29 procent i gennemsnit pr. bestyrelsesmedlem. Det stigende bestyrelseshonorar kommer efter et år, hvor Novo Nordisk har været ude i et historisk stormvejr, og hvor aktiekursen har brudt årtiers stigende tendens. Novos bestyrelse ligger fortsat som den næstbedst betalte bestyrelse i Danmark – efter A.P. Møller-Mærsk, med et gennemsnitligt bestyrelseshonorar på 1,3 mio. kr.

Blandt andet fik bestyrelsesformand Göran Ando en stigning i det samlede honorar på over 50 procent, idet det samlede honorar steg fra 1,8 mio. kr. til 2,8 mio. kr. Stigningen vedrører dog ikke grundhonorarer, men en ekstra halv million kroner for rejsegodtgørelse, og en anden ekstra halv million kroner for særlige ad hoc opgaver og udvalgsarbejde.

Stigning i aktierelaterede honorarer

En anden ny tendens i bestyrelsernes honorering af sig selv er, at stadig flere selskaber giver sig selv aktierelaterede honorarer.

Eksempelvis har IT selskabet Columbus efter et meget succesfuldt år løftet bestyrelsens samlede honorar fra 375.000 kr. i 2015, svarende til knap 100.000 kr. i gennemsnit pr. medlem, til 1,33 mio. kr. hvoraf hele stigningen på 955.000 består af en aktiebaseret betaling. Efter forhøjelsen er det gennemsnitlige honorar steget til 330.000 kr. pr. medlem.

Men det oplyses ikke, hvordan det samlede honorar er fordelt mellem medlemmerne, og om hovedaktionær og formand Ib Kunøe sætter sig på broderparten af stigningen.

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

No data was found

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank