Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Mareridts-flashback til Ørsteds investorer

Steen Albrechtsen

torsdag 06. februar 2025 kl. 11:35

Mads Nipper
Mads Nipper måtte fredag d. 31/1 2025 meddele, at han pr. 1/2 2025 fratræder som CEO for Ørsted

Endnu en gang kom Ørsted i vælten med en ny runde ubehagelige overraskelser fra de problemramte amerikanske offshore-projekter. Man kan argumentere for, at flere af nedskrivningerne bør være indregnet i kursen ovenpå kursfaldet. Men usikkerheden er tilbage, for en række nye spørgsmål bliver rejst efter meddelelsen og forbliver ubesvaret. I hvert fald indtil årsregnskabet den. 6. februar, skriver redaktør Steen Albrechtsen.

Ørsteds meddelelse forleden bød på flere nedskrivninger og skabte fornyet usikkerhed om udviklingen i den amerikanske projektportefølje. Nok engang blev investorerne taget på sengen. Og selvom der på investormødet blev besvaret en række spørgsmål om nedskrivningerne, så er det mest interessante de spørgsmål fra analytikerne, der ikke blev besvaret i løbet af den halve time lange spørgesession på telefonkonferencen.

Nedskrivningerne i denne omgang på samlet 12,1 mia. kr. kan fordeles på tre hovedområder, hvoraf kun byggeproblemerne i vores optik er alvorlig. De to andre (renter og havbund) bør være mere eller mindre indregnet i aktiekursfaldet fra rundt regnet 400 før præsidentvalget, til lige over 300 i starten af det nye år, hvilket med 420 mio. udestående aktier svarer til et markedsværdifald på 42 mia. kr.

Hertil kommer yderligere 15-20 mia. kr. i værdifald som en konsekvens af det seneste kursfald til ca. kurs 270.

For det første kostede renteudviklingen i USA med en stigning på 0,75 procentpoint 4,3 mia. kr. i nedskrivninger primært på havvindprojekterne og lidt på onshore. Renteudviklingen er Ørsted ikke herre over, og det bør være overkommeligt for investorerne at se en nedskrivning på det beløb. En nedskrivning kan blive tilbageført, hvis renteudviklingen går den anden vej igen.

For det andet bør nedskrivningen på 3,5 mia. kr. på havbundskoncessioner næppe heller komme som en stor overraskelse i lyset af den politiske udvikling og de komplikationer (og formentlig forsinkelser) det medfører for nye offshore-projekter, hvis de overhovedet bliver gennemførelsesbare. Nedskrivningen blev fulgt med en kommentar om, at den resterende bogførte værdi er ”ubetydelig”. For det tredje er byggeproblemerne en konsekvens af erfaringer fra byggefasen på det første projekt (Revolution), og det medfører forsinkelser og nye nedskrivninger på det store Sunrise Wind projekt i niveauet 4,3 mia. kr. Det skaber usikkerhed om Ørsteds evne til at opføre profitable vindparker offshore i USA og for den sag skyld udenfor USA.

Også selvom industriens og leverandørkædens umodenhed i USA får skylden. Udenfor USA går det nogenlunde efter planen, og der har ikke været væsentlige negative overraskelser, lyder det.

De nye spørgsmål

Ørsted havde indledningsvis – og helt fair – afvist at svare på andre spørgsmål, end det som meddelelsen handlede om. Naturligvis fordi årsregnskabet for 2024 er lige om hjørnet den 6. februar, hvor også forventningerne til 2025 bliver fremlagt.

Det afholdt dog ikke analytikerne fra at forsøge med spørgsmål, der på den ene eller anden måde rakte ud over dagens meddelelse.

Igen forsøgte man at få et svar på, hvilke nedskrivninger, der skal til, førend det er umuligt at nedskrive mere. Altså hvad er worst case scenario? Det lykkedes ikke.

Andre spurgte om implikationer for balancen og kapitalstrukturen, ligesom der også blev spurgt til, hvad forsinkelserne og fordyrelserne betyder for 2026-målsætningen om et EBITDA på 30-34 mia. kr.

Et andet emne var det offentlige tilskud (ITC-bonus) på Sunrise Wind, hvor Ørsted ikke er helt sikker på, om projektet opfylder samtlige krav. Og uden at det blev sagt direkte, var der også et element af usikkerhed om den nye Trump-administration kunne have en effekt herpå. Der er lidt over 4 mia. kr. på spil her, hvis ITC ikke opnås.

Toldsatser talte man også udenom, men understregede flere gange, at det ikke er noget, der forventes at få en væsentlig effekt.

Mest centralt var måske spørgsmålet om hvad Trumps præsidentielle dekret om vindmøller betyder for Ørsted. Her gled man også elegant udenom, men man kan dog også læse mellem linjerne, at det i hvert fald ikke blev afvist, at det kan have en betydning, men at man er i gang med at vurdere eventuelle konsekvenser.

Steen Albrechtsen

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Tilmeld dig vores gratis nyhedsbrev
ØU Bestyrelsesguiden

Få de vigtigste nyheder om praktisk bestyrelsesarbejde, ledelse og strategi i SMV.
Udkommer hver onsdag.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev. Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik.

Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Følg virksomhederne fra denne artikel
Skriv dig op her, og modtag en mail direkte i din indbakke, så snart vi skriver om virksomhederne, du følger.

Jobannoncer

Senioranalytiker / Porteføljemanager til infrastrukturinvesteringer
Hellerup
Kommunikationschef til Københavns Professionshøjskole
København
Dyrenes Beskyttelse søger erfaren projektleder til kampagner
Søborg
Data Scientist til nyoprettet AI-afdeling i AP Pension
København
Privatrådgiver til Djursland Bank
Lystrup
Kommunikationschef til Hospitalsstaben, Aarhus Universitetshospital
Aarhus
Controller med fokus på bæredygtighed til Koncernregnskab i Sampension
Region Hovedstaden
Sydbank søger Privatrådgiver til Kgs. Lyngby
Kgs. Lyngby

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

Køb Danmarks 100 Rigeste 2024
i lækker printudgave

Du kan købe den i 7Elevens kiosker eller bestille den hos [email protected] eller ved at ringe på +45 31323299.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank