Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Ledelse

Marianne Bock anerkendes for succes i Scandinavian Tobacco

Sten Thorup Kristensen

mandag 07. juni 2021 kl. 7:00

Overraskende usikkerhed i ellers stabile Scandinavian Tobacco Group

Tobakskoncernen har haft succes med at integrere opkøb og skære omkostninger til. Det har ført til en stigning i aktiekursen, og finansdirektør Marianne Rørslev Bock får anerkendelse i form af en fjerdeplads i Økonomisk Ugebrevs CFO Rating. I dette interview fortæller hun om at være i ledelsen for et selskab, som har medvind, men som også af mange investorer betragtes som problematisk i henseende til samfundsansvar. Fagredaktør Sten Thorup Kristensen har snakket med Marianne Rørslev Bock.

Tobaksindustrien var blandt de allerførste ”ofre”, da begrebet samfundsansvarlige investeringer så småt kom på dagsordenen for et par årtier siden. I det lys er Marianne Rørslev Bocks fine placering i Økonomisk Ugebrevs årlige CFO Rating, baseret på bedømmelser fra analytikere og porteføljemanagere, bemærkelsesværdig.

Også det danske aktiemarked følger Scandinavian Tobacco Group, selv om størstedelen af investorerne ifølge finansdirektøren er udenlandske investeringsfonde. Men danske eller udenlandske – dem, som køber STG-aktien – er sjældent ligeglade med den etiske vinkel. De forholder sig bare til den på en anden måde end ved at fravælge alt, hvad der har med tobak at gøre.

”Når vi taler med nye investorer, handler en del af samtalen om, hvordan vi opererer med tobak. Vi anser ikke os selv som en del af den samlede tobaksindustri. Vi har andre produkter end cigaretproducenterne. Alle vores kunder er 30+ år, så vi har voksne brugere. Ifølge vores code of conduct har vi ikke noget formål om at få folk til at ryge mere, men at dem, som har valgt at ryge, vælger vores produkter. Folk ryger heller ikke håndrullede cigarer for at få et nikotin-kick. De gør det måske en til to gange om måneden, fordi det er god tobak. Man kan sammenligne det med vin. For nogle er det en interesse og en hobby”, siger Marianne Rørslev Bock, der tiltrådte stillingen for tre år siden.

ØU: Du har tidligere haft høje stillinger i helt ukontroversielle selskaber som Brdr. Hartmann og Danisco. Hvad var dine overvejelser bag at takke ja til et job i tobaksindustrien? MRB: ”Det et supergodt spørgsmål. Mine overvejelser, når jeg tager et nyt job eller en bestyrelsespost, går på at forstå produkterne og vurdere, om opgaven er interessant.

Der er masser af børsnoterede selskaber, der som STG er industriførende og har transformationsagendaer. Men når du så lægger strukturelt faldende markeder og øget regulering til, var det bare en udfordring, jeg ikke kunne sige nej til. Det var også vigtigt for mig, at STG havde den holdning til tobak, som vi har – og så spurgte jeg mine børn (på 18 og 22 år, red.) om, hvad de ville sige til, at jeg arbejdede med cigarer og tobak. ”Det gør du bare, mor”, svarede de.”

Når man kigger på jeres strategi og handlinger, kommer man nemt til at tænke på, hvad DSV også har succes med i logistikbranchen. Hvad mener du om den sammenligning? ”Når vi køber op, går jeg internt og siger, at vi skal kigge på DSV. Vi skal have den model, hvor vi pakker vores kuffert med systemer og processer og så integrerer effektivt. Og ligesom DSV tror det for deres industri, tror vi, at vores industri skal konsolideres, og at vi er de bedste til at gøre det.” Endelig, har du nogle budskaber omkring kvinder i ledelse, der jo er et stort emne i mange virksomheder? ”Jeg synes, der er mange dynamikker i den diskussion. I virkeligheden vil jeg langt hellere tale diversitet end køn. I STG’s koncernledelse sidder vi otte personer. Vi er lige mange af hvert køn, vi er fem nationaliteter, og vi har et aldersspænd fra begyndelsen af 30’erne til slutningen af 50’erne. Det giver en helt anden dynamik og nogle andre diskussioner – og det er så sjovt. Jeg er slet ikke tvivl om, at det giver værdi for STG.”

Men har du tidligere i din karriere oplevet det som en ulempe, at du er kvinde? ”Aldrig nogensinde. Jeg er altid blevet budt velkommen i diverse fora, og det har været anerkendt, at man kan have nogle andre emner at diskutere og nogle andre fokusområder.”

Omvendt, har det så været nemmere for dig at få nogle af de bestyrelsesposter, du har eller har haft i bl.a. DLG, Finanstilsynet og TDC, fordi der var mangel på kvindelige emner? ”I hvert fald for mine bestyrelsesposter har det været vigtigt, at jeg har siddet i en direktion. Mange, der søger bestyrelsesmedlemmer, vil gerne have, at man har prøvet den sparring fra den anden side. Så den erfaring er vigtig. Men det er også helt sikkert, at det har hjulpet mig at være på markedet på et tidspunkt, hvor der har været en trend om at få kvinder ind. Det tager jeg bare med. Man skal ikke græde, når solen skinner.”

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Ledelse

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank