Ledelse

Marianne Bock anerkendes for succes i Scandinavian Tobacco

Sten Kristensen

mandag 07. juni 2021 kl. 7:00

Tobakskoncernen har haft succes med at integrere opkøb og skære omkostninger til. Det har ført til en stigning i aktiekursen, og finansdirektør Marianne Rørslev Bock får anerkendelse i form af en fjerdeplads i Økonomisk Ugebrevs CFO Rating. I dette interview fortæller hun om at være i ledelsen for et selskab, som har medvind, men som også af mange investorer betragtes som problematisk i henseende til samfundsansvar. Fagredaktør Sten Thorup Kristensen har snakket med Marianne Rørslev Bock.

Tobaksindustrien var blandt de allerførste ”ofre”, da begrebet samfundsansvarlige investeringer så småt kom på dagsordenen for et par årtier siden. I det lys er Marianne Rørslev Bocks fine placering i Økonomisk Ugebrevs årlige CFO Rating, baseret på bedømmelser fra analytikere og porteføljemanagere, bemærkelsesværdig.

Også det danske aktiemarked følger Scandinavian Tobacco Group, selv om størstedelen af investorerne ifølge finansdirektøren er udenlandske investeringsfonde. Men danske eller udenlandske – dem, som køber STG-aktien – er sjældent ligeglade med den etiske vinkel. De forholder sig bare til den på en anden måde end ved at fravælge alt, hvad der har med tobak at gøre.

”Når vi taler med nye investorer, handler en del af samtalen om, hvordan vi opererer med tobak. Vi anser ikke os selv som en del af den samlede tobaksindustri. Vi har andre produkter end cigaretproducenterne. Alle vores kunder er 30+ år, så vi har voksne brugere. Ifølge vores code of conduct har vi ikke noget formål om at få folk til at ryge mere, men at dem, som har valgt at ryge, vælger vores produkter. Folk ryger heller ikke håndrullede cigarer for at få et nikotin-kick. De gør det måske en til to gange om måneden, fordi det er god tobak. Man kan sammenligne det med vin. For nogle er det en interesse og en hobby”, siger Marianne Rørslev Bock, der tiltrådte stillingen for tre år siden.

ØU: Du har tidligere haft høje stillinger i helt ukontroversielle selskaber som Brdr. Hartmann og Danisco. Hvad var dine overvejelser bag at takke ja til et job i tobaksindustrien? MRB: ”Det et supergodt spørgsmål. Mine overvejelser, når jeg tager et nyt job eller en bestyrelsespost, går på at forstå produkterne og vurdere, om opgaven er interessant.

Der er masser af børsnoterede selskaber, der som STG er industriførende og har transformationsagendaer. Men når du så lægger strukturelt faldende markeder og øget regulering til, var det bare en udfordring, jeg ikke kunne sige nej til. Det var også vigtigt for mig, at STG havde den holdning til tobak, som vi har – og så spurgte jeg mine børn (på 18 og 22 år, red.) om, hvad de ville sige til, at jeg arbejdede med cigarer og tobak. ”Det gør du bare, mor”, svarede de.”

Når man kigger på jeres strategi og handlinger, kommer man nemt til at tænke på, hvad DSV også har succes med i logistikbranchen. Hvad mener du om den sammenligning? ”Når vi køber op, går jeg internt og siger, at vi skal kigge på DSV. Vi skal have den model, hvor vi pakker vores kuffert med systemer og processer og så integrerer effektivt. Og ligesom DSV tror det for deres industri, tror vi, at vores industri skal konsolideres, og at vi er de bedste til at gøre det.” Endelig, har du nogle budskaber omkring kvinder i ledelse, der jo er et stort emne i mange virksomheder? ”Jeg synes, der er mange dynamikker i den diskussion. I virkeligheden vil jeg langt hellere tale diversitet end køn. I STG’s koncernledelse sidder vi otte personer. Vi er lige mange af hvert køn, vi er fem nationaliteter, og vi har et aldersspænd fra begyndelsen af 30’erne til slutningen af 50’erne. Det giver en helt anden dynamik og nogle andre diskussioner – og det er så sjovt. Jeg er slet ikke tvivl om, at det giver værdi for STG.”

Men har du tidligere i din karriere oplevet det som en ulempe, at du er kvinde? ”Aldrig nogensinde. Jeg er altid blevet budt velkommen i diverse fora, og det har været anerkendt, at man kan have nogle andre emner at diskutere og nogle andre fokusområder.”

Omvendt, har det så været nemmere for dig at få nogle af de bestyrelsesposter, du har eller har haft i bl.a. DLG, Finanstilsynet og TDC, fordi der var mangel på kvindelige emner? ”I hvert fald for mine bestyrelsesposter har det været vigtigt, at jeg har siddet i en direktion. Mange, der søger bestyrelsesmedlemmer, vil gerne have, at man har prøvet den sparring fra den anden side. Så den erfaring er vigtig. Men det er også helt sikkert, at det har hjulpet mig at være på markedet på et tidspunkt, hvor der har været en trend om at få kvinder ind. Det tager jeg bare med. Man skal ikke græde, når solen skinner.”

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

Første måned

1 kr.

Herefter 299 kr. om måneden

Allerede abonnent? Log ind her

Del på facebook
Del på twitter
Del på linkedin
Del på email
Del på print

[postviewcount]

Jobannoncer

Økonomichef til Lolland Kommune
Maribo
11-08-2021
Maribo
11-08-2021
ESG Investment Specialist til BankInvests obligationsafdeling
København
30-06-2021
København
30-06-2021
Business Controller til koncernøkonomistyring til energikoncern midt i en forandringsproces
Svinninge
21-06-2021
Svinninge
21-06-2021
Kan du være faglig sparringspartner i skattespørgsmål, for stor energikoncern?
Svinninge
30-06-2021
Svinninge
30-06-2021
Handelsbanken søger Finansrådgiver til Transaction Banking Sales
Aarhus, Trekantområdet eller København
30-06-2021
Aarhus, Trekantområdet eller København
30-06-2021
Advokat til Sydbank i Aabenraa
Aabenraa
20-06-2021
Aabenraa
20-06-2021
Finanstilsynet søger økonom eller erhvervsjurist til kontoret for investorbeskyttelse
København
18-06-2021
København
18-06-2021
Finance Business Partnere med kommercielt mindset søges til energikoncern midt i en forandringsproces
Svinninge, Virum, Haslev
30-06-2021
Svinninge, Virum, Haslev
30-06-2021
Ringkjøbing Landbobank søger medarbejder til bekæmpelse af hvidvask og operationel risiko
Ringkøbing
30-06-2021
Ringkøbing
30-06-2021

Mere fra ØU Ledelse

Seneste nyt

Langers skarpe

af Morten W. Langer
af Morten W. Langer
Seneste indlæg

Mest læste

Få dit daglige nyhedsoverblik i din indbakke

Seneste rapporter fra eksterne rådgivere

Dybdegående og original 
journalistik siden 1994

Økonomisk Ugebrev har i mere end 25 år leveret indsigtsfuld og dagsordensættende journalistik og analyser til læserne og den brede offentlighed. 

Vi tager ansvar for vores indhold og er tilmeldt:

OM ØU

Log ind

KONTAKT

Telefonisk henvendelse: 70 23 40 10
Telefonerne er åbne alle hverdage fra: 10-15
Salgschef: Sidsel Bogh

Skriv til os på: kontakt@ugebrev.dk.
Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 24 timer.

Økonomisk Ugebrev A/S
CVR-nr.: 31760623
Forbindelsesvej 12, 2. tv
2100 København Ø

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank

 

Log ind

[iteras-paywall-login paywallid="qwerty123"]