I 2018 rapporterede fem pct. af danske top-100 selskaber om deres land-for-land skattebetalinger. I 2024 var det halvdelen, altså en tidobling. I samme periode er andelen af selskaber, der har offentliggjort en skattepolitik, steget fra 32 pct. til 86 pct. Det viser en undersøgelse udarbejdet af Økonomisk Ugebrev. Søren Dalby fra KPMG Acor Tax forventer, at trenden med højere skattetransparens vil fortsætte. Særligt for åbenhed om selskabernes samlede skattebidrag, også kaldet total tax footprint.
I 2018 lancerede Økonomisk Ugebrev første udgave af ØU Tax Goverance Rating, som hvert år gør status over danske top-100 selskabers skattetransparens. Dengang havde knap hvert tredje danske top-100 selskab udgivet en officiel skattepolitik. I år er det næsten 9 ud af 10. Altså mere end en tredobling.
Ifølge Ole Bendixen, Senior Advisor hos BENDIXEN Tax Governance, er udviklingen i omfanget af skattepolitikker meget imponerende. Det viser, at danske virksomheder mener det alvorligt, når de taler om åbenhed og transparens: ”De er ikke længere bekymrede for at blive målt og vejet omkring deres skatteforhold. De kan se, at andre danske virksomheder faktisk kan have en fordel af at være i dialog med deres stakeholders på skatteområdet.”
De seneste år er andelen af danske top-100 selskaber, der rapporterer om deres land-for-land skattebetalinger, steget fra 5 pct. i 2018 til 50 pct. i 2024, altså en tidobling.
Ifølge Søren Dalby, CEO og Senior Partner i KPMG Acor Tax, har der i en årrække været et positivt peer-presure i danske skattekredse. Blandt andet har mange skattechefer været stærke interne fortalere for øget transparens.
”Investorerne, med pensionskasser i front, har efterspurgt mere åbenhed omkring skat. Det samme gælder ngo’er. Og man kommer ikke uden om opmærksomheden i kølvandet på de globale datalæk som LuxLeaks, Panama Papers og Paradise Papers. Mange virksomheder oplevede efterfølgende et pres for mere skattetransparens”, siger Søren Dalby.
I 2022 introducerede Økonomisk Ugebrev et målepunkt i skatteratingen, der gik på, hvorvidt virksomhederne oplyste om deres skattebetalinger for samtlige af de lande, de havde aktiviteter i. På det tidspunkt omfattede mange selskabers land-for-land rapportering blot udvalgte lande eller regioner. I 2022 oplyste blot ti pct. af danske top-100 selskaber om skattebetalinger for samtlige lande, de opererede i. I 2024 var andelen steget til 25 pct., altså en stigning på 150 pct. på blot to år.
Søren Dalby forventer, at andelen vil stige yderligere de kommende år. Blandt andet som følge af EU-lovkrav, der for regnskabsåret 2025 påbyder selskaber med en omsætning på over 750 mio. euro at rapportere om skattebetalinger for samtlige EU-lande, samt for lande, der er på EU’s skattelyliste. Rapporteringskravet omfatter ca. 120 danske selskaber – men dog langt fra alle i denne top-100 undersøgelse, der også inkluderer mid cap-selskaber.
”Jeg forventer, at mindre koncerner, der ikke er omfattet af lovkravet, også vil udvide deres land-for-land rapportering – for at imødekomme efterspørgsel fra investorer og andre stakeholders” siger Søren Dalby.
Hans From, Executive Tax Director i EY, betegner stigningen i både land-for-land rapportering samt offentliggørelse af skattepolitikker som markant. I lyset af de kommende EU-lovkrav er stigningen dog ikke så overraskende: ”Forventningen var, at de virksomheder, der bliver omfattet af lovkravet om land-for-land rapportering, ville benytte lejligheden til at gå foran – før det bliver obligatorisk – og vise vilje til at være mere åbne.”
Læs hele artiklen her.
Claus Strue Frederiksen
Vær et skridt foran
Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.
- Vi filtrerer støjen fra den daglige nyhedscyklus og analyserer de mest betydningsfulde tendenser.
- Du får dybdegående og faktatjekket journalistik om vigtige erhvervsbegivenheder lige nu.
- Adgang til alle artikler på ugebrev.dk.