Annonce

Log ud Log ind
Log ud Log ind
Samfundsansvar

Markant vækst i ESG-fonde varsler nye investeringsstrategier

Joachim Kattrup

mandag 26. august 2019 kl. 9:02

Flere institutionelle investorer overvejer nye investeringsstrategier i takt med, at de traditionelle aktieindeks ikke længere giver mening som målestok for ESG-screenede investeringer, som er i hastig volumenvækst. Head of iShares ETF hos BlackRock, Matti Tammi siger i interview, at han forventer, at de institutionelle investorer vil skifte benchmark indeks. Han bakkes op af LGT Capital Partners, som anbefaler at porteføljemanagers får mere frirum til at forfølge bæ-redygtige faktorer.

BlackRock, verdens største kapitalforvalter, melder for 2019 om rekordvækst i ESG-baserede børshandlede fonde, de så-kaldte exchange traded fund (ETF). Den kraftigt stigende efterspørgsel har medført, at flere institutionelle investorer er begyndt at overveje helt nye investeringsstrategier, der tracker nye ESG-baserede indekser frem for de traditionelle store globale aktieindeks.

”Flere investorer er begyndt at bevæge sig over i den nye bæredygtige verden, hvor ESG-benchmarks gradvist erstatter de traditionelle store globale indeks som rettesnor for afkast. Den største finske pensionskasse er et eksempel på en investor, der har investeret stort i ETF’er, som tracker et ESG-screenet indeks,” siger Matti Tammi, Head of iShares ETF and Index Investments for BlackRock Nordic Region.

Matti Tammi oplyser, at aktiver under forvaltning (AuM) i ETF’er stadigvæk er beskedent i det store finansielle billede, men at væksten til gengæld er imponerende høj. For BlackRocks amerikansk udbudte ESG-baserede ETF’er var AuM i juni allerede på 14,9 mia. dollars – mod 9,5 mia. dollars for hele 2018. Udviklingen i ESG-baserede børnoterede fonde er med en årlig vækstrate siden 2012 på 27 procent dobbelt så høj som i alle andre ETF’er. Tendensen er den samme i Norden og i Danmark.

”Siden vi åbnede BlackRock-kontoret i Norden i 2011, har vi set anvendelsen af ETF’er stige markant. Det er en stor væksthistorie også i Danmark. Men man skal samtidig også huske på, at vi kommer fra en meget lille base. Ikke desto mindre forventer vi, at der kommer meget mere fokus på ESG og passive fonde, hvor vi vil se flere investorer skifte strategier og tracke ESG-screenede indeks,” siger Tammi Matti.

Ifølge Matti Tammi er markedet drevet af flere ting. ”Når det gælder ETF’er generelt har MiFID II haft stor betydning for væksten. Når det kommer til ESG-baserede ETF’er, kan vi se forskellige behov hos vores kunder, og det forsøger vi at tilpasse i vores produkter. Men tendensen er tydelig – markedet bevæger sig fra simple eksklusionsstrategier mod mere aktivt ESG-integrerede indeks og tematisk udvælgelse,” siger Matti Tammi, der længere frem i tiden også ser deciderede impact-investeringer integreret i de børsnoterede passivt forvaltede fonde.

”Udfordringen for investorer og forvaltere, der søger mod flere bæredygtige investeringer, er, at de traditionelle benchmark ikke inddrager ESG faktorer. Det betyder, at investeringer i ESG-screenede, tematisk opbyggede eller impact porteføljer ligger meget langt fra de traditionelle benchmarks forankret i det traditionelle indeks,” siger Matti Tammi.

Mere investeringsfrihed til Porteføljemanagers

Hos den schweiziske kapitalforvalter LGT Capital Partners anerkender, executive director og medlem af ESG-komitéen Tom Haas Carstensen, udfordringen. ”Hvis investorerne læner sig op ad de ledende aktieindeks, kommer vi aldrig i mål, og der er derfor behov for nytænkning i forhold til at konstruere investeringsporteføljer, der kan levere på Verdensmål og Parisaftale,” siger Tom Haas Carstensen.

Tom Hass Carstensen anbefaler, at bestyrelserne blandt de institutionelle investorer begynder at kigge på selve formålet med investeringsstrategien så der gives mere plads for porteføljemanagers til at investere efter ESG og SDG impact faktorer.

”Der er meget stor interesse blandt investorerne for at levere på verdensmål og klimaaftaler. Men det kræver, at der nytænkes i forhold til, hvad man måler sine præstationer op mod. Det er slet ikke sikkert, at der skal investeres med afsæt i et indeks-benchmark. Vi har f.eks. allerede kunder, der investerer i sustainable (ESG) aktiestrategier hvor vi ikke bruger benchmark “ siger Tom Haas Carstensen.

Vær et skridt foran

Få unik indsigt i de vigtigste erhvervsbegivenheder og dybdegående analyser, så du som investor, rådgiver og topleder kan handle proaktivt og kapitalisere på ændringer.

399,-

pr. måned

Allerede abonnent? Log ind her

Få dagens vigtigste
økonominyheder hver dag kl. 12

Bliv opdateret på aktiemarkedets bevægelser, skarpe indsigter
og nyeste tendenser fra Økonomisk Ugebrev – helt gratis.

Jeg giver samtykke til, at I sender mig mails med de seneste historier fra Økonomisk Ugebrev.  Lejlighedsvis må I gerne sende mig gode tilbud og information om events. Samtidig accepterer jeg ØU’s Privatlivspolitik. Du kan til enhver tid afmelde dig med et enkelt klik.

[postviewcount]

Jobannoncer

Udløber snart
Finance Manager
Region Nordjylland
SUN-AIR i Billund søger en kreditorbogholder
Region Syddanmark
Finansiel controller med stærk forretningsforståelse
Region Sjælland
Financial Controller til HMF Group A/S
Region Midt
Udløber snart
Dansk Sygeplejeråd søger en regnskabskonsulent med digitalt mindset og med erfaring i regnskabsprocessen fra A-Z (barselsvikariat)
Region Hovedstaden

Mere fra ØU Samfundsansvar

Log ind

Har du ikke allerede en bruger? Opret dig her.

*Tilbuddet gælder ikke, hvis man har været abonnent indenfor de seneste 6 måneder

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Og modtag ØU’s rapport om Top 40 Ledelseskonsulenter gratis.

FÅ VORES STORE NYTÅRSUDGAVE AF FORMUE

Her er de 10 bedste aktier i 2022

Tilbuddet udløber om:
dage
timer
min.
sek.

Analyse af og prognoser for Fixed Income (statsrenter og realkreditrenter)

Direkte adgang til opdaterede analyser fra toneangivende finanshuse:

Goldman Sachs

Fidelity

Danske Bank

Morgan Stanley

ABN Amro

Jyske Bank

UBS

SEB

Natixis

Handelsbanken

Merril Lynch 

Direkte adgang til realkreditinstitutternes renteprognoser:

Nykredit

Realkredit Danmark

Nordea

Analyse og prognoser for kort rente, samt for centralbankernes politikker

Links:

RBC

Capital Economics

Yardeni – Central Bank Balance Sheet 

Investing.com: FED Watch Monitor Tool

Nordea

Scotiabank